ALS Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

ALS Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
28.09.2021 15:30
ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? ALS hastalığı ve tedavisi nedir, bitkisel tedavisi var mıdır? ALS hastalığı erken belirtileri nelerdir, ölüm oranı kaçtır? ALS hastalığı ilgili merak edilen soruları sizler için derleyip cevap verdik.

Sinir sistemi bütün vücutta iletişimi sağlayan genel bir komuta ağıdır. Sinir sistemi beyinden gelen uyartıları kaslara göndererek bu şekilde kasların kontrollü bir şekilde hareketini sağlamasında büyük bir rol oynar fakat bazı zamanlar sinir sistemindeki aksaklıklar sebebiyle beyin tüm vücuttaki kontrolü sağlayamaz. Bunun sebebi beyinden gelen uyartıları gerekli kaslara iletememe sorunundan kaynaklanır. ALS hastalığı da tam olarak motor nöronların çalışmaması sebebiyle gerekli kaslara uyarıların gitmemesi ile kasların hareket edememesi semptomlarının vücutta yayılarak ilerlemesidir. Motor nöronlar beyin ile kaslar arasında iletişim sağladığı için motor nörondaki bozukluk haliyle beyin ile istemli çalışan kaslar arasındaki iletişimi kopartır ve bu da kasların hareket edememesine sebep olur.

ALS Hastalığı Nedir?

ALS hastalığı yani açılım olarak Amyotrofik Laterals Skleroz hastalığı motor nöronların beyin ve kaslar arasındaki iletişimi sağlayamamasından ileri gelen bir hastalıktır. Beyinden gelen uyartıları kaslara gönderecek olan motor nöronların görevini yerine getirememesi sonucu kaslardaki başlayan hareketsizlik bütün vücuda yayılmaya başlamaktadır. Bu durumda kaslar hareket etmeyince kas güçsüzlüğü ortaya çıkar. ALS hastalığının tam olarak neyden kaynaklandığı çözülememiştir. Genel olarak bu hastalığa yakalanan kesimin %5 ile %10 arası bu hastalığın sebebinin genetik faktörlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu hastalık ilerledikçe temel yaşamda kullandığımız yemek yemek, nefes almak, konuşmak gibi faaliyetleri yapabilmek için kullandığımız kaslarında zarar görmesiyle bu eylemleri yapmakta da zorlanırız. Bu hastalık en çok da yaşlı insanlara yani 65 yaş üstü insanların yakalandığı bir hastalıktır.

ALS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

ALS hastalığında yaşanan belirtiler herkes de aynı olmamak şartıyla en çok kol ve bacak kaslarındaki güçsüzlük durumu ile başlamaktadır. İlk olarak kaslarda hareket ettirmekte zorlanma, kas sertlikleri, kramp gibi olaylar baş göstermektedir. Hastalığın başladığı ilk evrelerde hasta , günlük hayattaki eylemlerini yerine getirebilecek vaziyette oluyor fakat hastalığın son evrelerini doğru artık yürümede konuşmada kol ve bacaklarını hareket ettiremez hale geliyor. Bu şekilde istemli kas hareketlerini işleyişinde artan sorunlar yaşanmaktadır. Hastalığın ileri seviyelerinde işte bu şekilde günlük hayatta yaptığımız yürümek, koşmak, herhangi bir nesneyi tutmak gibi istemli kas hareketlerini artık yapamamak ve ileri derece güçsüzlük hali yaşanmaktadır. Bu hastalık çok ilerlediğinde ise bazı vücut organlarının çalışmasında da zorluklar yaşanmaktadır bu da insanı yavaş yavaş ölüme sürükleyecek bir nedendir.

ALS Hastalığı Ve Tedavisi Nedir?

ALS hastalığına tam olarak kesin bir çözüm yolu bulunamasa da en azından hastalığı yavaşlatıcı yöntemler bulunmaktadır. Bunun için ALS hastalığına özel geliştirilmiş ve onaylanmış ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar kullandığı kişinin ömrünü biraz daha uzatabiliyor bunun dışında bazı tedaviler de bulunmaktadır. Örneğin fizik tedaviler ve rehabilitasyonlar de kasların işlevini daha uzun ömürlü kılmak adına bir tedavi yöntemidir. Bunun dışında ayrıyeten beslenme desteği ve uyum tedavisi gibi tedaviler de kişinin ömrünü biraz da olsa uzatabilmektedir.

 ALS Hastalığı Bitkisel Tedavisi Var Mıdır?

ALS hastalığının oluşmasına sebebiyet veren bir diğer unsurlardan biri de serbest oksijen radikallerinin varlığıdır. Bu yüzden antioksidan bazlı gıdaların kullanımı bu etkeni azaltmak için bir yoldur. Bu nedenle şifalı bitkilere başvurulmaktadır. Antioksidan etkisi yapabilecek A, C ve E vitaminleri, yeşil yapraklı sebzeler, yeşil çay ve omega 3 içeren gıdaları tüketmek bu antioksidan etkisini verebilir. Bunun yanı sıra antioksidan özelliği gösteren şifalı bitkiler tüketmek de yine hastalığı yavaşlatacak bir çözüm yolu olabilir.

ALS Hastalığı Erken Belirtileri Nelerdir?

ALS hastalığında yaşanan ilk belirtiler günlük hayatta kullandığımız kas hareketlerinin yapılırken bu kaslarda aşırı yorgunluk ve güçsüzlük belirtileri ALS hastalığının ilk belirtileridir. Örneğin günlük hayatta bir nesneyi tutarken zorlanma, yürürken sendeleme, ve istemli kas hareketlerini tam manası ile yerine getirememe gibi belirtiler bu hastalığın ilk belirtileridir. Bu hastalık ilerlediği zaman artık bazı kasların çalışmasındaki faaliyetler tamamen biterek kas güçsüzlüğüne sebep olmaktadır ve artık bu hastalık vücudu tamamen ele geçirdiğinde vücudun yaşaması için gerekli olan kas hareketlerinde yaşanan sorunlar ölüme kadar yol açmaktadır.

ALS Hastalığı Ölüm Oranı Kaçtır?

ALS hastalığı taşıyan insanların yaşam süresi çok da fazla olmamakla beraber en fazla 10 küsür yıl yaşayabilen ALS hastaları vardır. Genel olarak ise yaşam suresi 2 ile 5 yıl arasında gitmektedir. ALS hastalığının kesin bir tedavisi bulunamadığı için maalesef ki bu ölüm oranında bir hayli etkilemekte. Bu yüzden bu hastalığı yakalananlardan kurtulan insan neredeyse yok denilebilecek seviyededir. Bu sebepten ölüm oranları da çok çok üst seviyelerdedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir