Katarakt Nedir?

Katarakt Nedir?
27.08.2021 04:30
Sık sık rastladığımız Katarakt hastalığı, özellikle yaşlı bireylerde daha sık karşılaşılır. Bizler de katarakt neden olur, katarakt belirtileri, katarakt ameliyatı ve iyileşme süresi, katarakt baş ağrısı yapar mı?, katarakt düzelir mi?, katarakt genetik mi?, katarakt kör eder mi?, katarakt öldürür mü?, katarakt polisliğe engel mi?, katarakta iyi gelen şifalı bitkiler neler? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Sık sık rastladığımız Katarakt hastalığı, özellikle yaşlı bireylerde daha sık karşılaşılır. Çünkü yaş sebebiyle göz içerisindeki şeffaflık yitirilir ve ıçık geçirgenliği kaybolur. Peki katarak belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte katarakt hakkında merak ettiğiniz ya da bilmeniz gereken her şey…

Katarakt Neden Olur

Hiç gözünüzü yakından incelediniz mi? İncelediyseniz gözün üzerindeki şeffaf katman dikkatinizi çekmiş olmalı. Katarakt hastalığında göz içerisinde bulunan şeffaf yüzey, yaşa bağlı olarak azalmaya başlar. Bu azalmayla birlikte göz yapısındaki şeffaflığı oluşturan su ve protein olması gereken değerlerini kaybederek olası göz kusurlarına oluşum sağlarlar. Yaşlanarak şeffaflığını yitiren göz yapısı zamanla ışık geçirgenliğini kaybeder ve katarakt oluşumuna sebebiyet verir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

·       Gözlük numarasındaki sık değişimler

·       Optik ürünler olmadan yakını daha iyi görme

·       Işığa karşı duyarlı olma ve göz kamaşması

·       Bulanık görme

·       Güneş ışığında görme fonksiyonunun daralması

·       Renklerin soluk algılanması

·       Uzağı ve yakını görememek

·       Gece görüşünün bozulması

·       Çift görme durumu

·       Yazıları okumada zorlanma

·       Görmede yavaş yavaş azalma ve bulanıklaşma

·       Şiddetli göz yorgunluğu ve baş ağrısı

Katarakt Ameliyatı ve İyileşme Süresi Nedir?

Katarakt tedavisinde cerrahi müdahale göz bebeğinin uyuşturularak büyütüldükten sonra yaklaşık olarak 15-20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Ameliyat sonrası hastalığın atlatılarak hastanın günlük hayatına devam edebilmesi için en az 7 gün geçmesi gerekmektedir. Bu süre ameliyatın zorluğuna göre değişebilmekte olup 15 güne kadar sürebilmektedir. Ameliyattan sonra hasta sağlıklı bir göze ve görme açısına sahip olmaktadır. Hastanın tamamıyla iyileşme süresi 15 gün ile 30 gün içerisinde değişkenlik göstermektedir.

Katarakt Baş Ağrısı Yapar Mı?

Göz sinir sistemiyle doğrudan irtibat içerisinde olan önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla göz hastalığı baş ağrılarının yegane sebepleri arasında bulunmaktadır. Katarakt göz konforunu etkilediği gibi görüntüde bulanıklık, ışığa karşı hassasiyet ve görme kaybına yol açarak baş ağrısı oluşturabilmektedir.

Katarakt Düzelir Mi?

Katarakt cerrahi müdahaleyle 15-20 dakikalık bir ameliyat sonucu giderilerek hastayı göz sağlığına kavuşturmaktadır. Ancak kataraktın optik ürünler ve ilaçla tedavisi mümkün değildir. Zamanında müdahale edilmesi gereken göz sorunu olan katarakt ilerledikçe görmeyi belirgin şekilde azaltmaktadır.

Katarakt Genetik Mi?

Genel olarak orta ve ileri yaş gurubunda görülen katarakt çok nadir olsa da yeni doğan bebeklerde de görülebilir. Bu durum kataraktın genetik yollarla geçtiği göstermektedir. Yeni doğanlarda görülen katarakta doğuştan katarakt adı verilmektedir.

Katarakt Kör Eder Mi?

Katarakt her ne kadar genetik olarak görülse de daha çok yaşa bağlı olarak görülen göz hastalıklarındandır ve zaman içerisinde ilerleyen göz rahatsızlığı sonucu görme kaybının en başında gelen nedenlerdendir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 19 milyon insanın katarakt nedeniyle iki taraflı olarak kör olduğu saptanmaktadır. Buradan anlayacağımız üzere katarakt körlüğe neden olan çok ciddi bir göz hastalığıdır.

Katarakt Öldürür Mü?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ciddi bir göz hastalığı olan katarakt çoğunlukla 65 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Uzmanların yapmış olduğu açıklamaya göre katarak ameliyatı olan kişiler olmayanlara nazaran daha uzun bir ömre sahip olmaktadır. Buradaki temel sebepler arasında, katarakt ameliyatı olan kişiler sosyal hayatında daha aktif olarak günlük hayattaki küçük kazaları daha az yaşadıkları görülmektedir.

Katarakt Polisliğe Engel Mi?

Göz sorunları arasında en dikkat edilmesi gereken kataraktın ilerlemesi durumunda körlüğe sebep olduğunu önceki yazımızda belirtmiştik. Peki böylesine ciddi olan göz sorununu yaşayan kişiler polis olabilir mi? Eğer sorunun cevabını merak ediyorsanız, konunun detayları yazımızda sizi bekliyor…

Polis olmak isteyen kişilerin gözlük, katarakt lens gibi optik ürünlerin kullanımı sırasında yapılacak bir muayenede her iki gözde de görme seviyelerinin en az 16/20 olması gerekmektedir. Yani bu durumda bir gözün görme seviyesi 7/10’iken diğer gözün görme seviyesi 8/10 ise, toplamda 15/20 görme seviyesi elde edilir ve bu kişinin polislik göz şartları açısından uygun olmadığı anlamına gelmektedir. 

Polis olmak isteyen kişilerin bir gözünün görme seviyesi en az 0.7 olmalıdır. Bir göz en az 0.7 görüyorsa diğer göz de 1.0 görme seviyesine sahip olmak zorundadır. Dolayısıyla bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi 0.9 ise toplamda 16/20 elde edilir. Ancak bu durum adayın polislik göz şartları 5. Maddesine göre uygun olmadığı anlamına gelmektedir. 

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamayı kısaca toparlayacak olursak; kişinin görme seviyesini etkilemeyen katarakt polis olabilmek için kişiye engel değildir.

Katarakta İyi Gelen Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Kataraktın iyileşmesi yalnızca cerrahi müdahaleyle mümkün olsa da kişinin alacağı meyve ve sebzeyle kataraktın gelişimine engel oluna bilinir ve katarakta karşı önlem alınabilir. Meyve ve sebze tüketiminde ne kadar antioksidan tüketilirse katarakt gelişimine o kadar engel olabilmektedir. İşte dikkat edilmesi gerekilen önemli besin alanları;

·       Taze meyve sebzeler,

·       A vitamini,

·       C vitamini,

·       E vitamini,

·       Lutein ve zeaksantin içeren besinler,

·       Balık ve omega-3’lü besinler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir