Göz Tembelliği Nedir?

Göz Tembelliği Nedir?
26.08.2021 07:30
Kimi zaman göz tek başına görme işlevini doğru gerçekleştiremez ve lens, gözlük gibi araçlardan yardım alır. Bizler de göz tembelliği belirtileri, göz tembelliği neden olur?, göz tembelliği askerliğe engel mi?, göz tembelliği baş ağrısı yapar mı?, göz tembelliğinde bitkisel tedavi mümkün mü?, göz tembelliği çürük raporu, göz tembelliği doğuştan mı?, göz tembelliği tedavisi, göz tembelliği egzersizleri?, göz tembelliği kör eder mi?, göz tembelliği olan lens kullanabilir mi?, göz tembelliği tedavi edilmezse ne olur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Kimi zaman göz tek başına görme işlevini doğru gerçekleştiremez ve lens, gözlük gibi araçlardan yardım alır. Bu duruma da göz tembelliği denir. Göz tembelliği olan bireylerde şaşılık, göz kaymaları görülme sıklığı fazladır. Bu sebeple mutlaka bir uzman hekim tavsiyesi ile tedaviye başlanmalıdır.

Göz Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

Göz tembelliği, gözün lens ya da gözlük gibi görme araçları olmadan az görme durumudur. Tembel gözde kayma, şaşılık durumuyla beraber her iki gözde kusurun farklı derecede olması olarak da görülmektedir. Gözün kendisine bağlı katarakt, göz bebeğini kapayan pitozis (göz kapağı düşüklüğü),korneal (gözün ön saydam tabakası) skar (iz) gibi hastalıklarda görme engellenmesine bağlı olarak görülen göz tembelliği, çocuklarda gelişim çağında beyin ve göz arasında anormal etkileşim nedeniyle tek veya iki taraflı göz tembelliği oluşturabilir.

Göz Tembelliği Neden Olur?

Göz tembelliği, gözün gelişimini tamamlayamamış olması ve göz-beyin bağlantısının zayıf veya az gelişmiş olmasından dolayı ortaya çıkar. Diğer bir sebebi de miyop, hipermetrop veya astigmatın bir gözde daha ilerlemiş olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten çocukların 3 yaş itibariyle göz muayenesinin aksatılmaması erken teşhis açısından önemlidir.

Göz Tembelliği Askerliğe Engel Mi?

Göz tembelliği konusunda en çok merak edilen sorulardan biri, Göz tembelliği askerliğe engel midir? Sorusudur. Askerlik görevini yerine getirmede çok önemli bir ölçüt olan görme sorunları belirli kritere göre cevaplandırılmıştır. Göz derecesinin görme sorunu oluşturacak kadar yüksek olması durumunda askeri hastanede yapılacak muayeneye göre kişi askerlik görevinden muaf tutulmaktadır. Bunun yanı sıra gözlük kullanan asker adayı vatandaşların her iki gözünün derecesi 7 numaradan fazla ise aday askerliğe elverişli değildir ve askerlik görevinden muaftır ve bu durum iki gözün derecesi 14 numaradan yüksekse de geçerlidir.

Göz Tembelliği Baş Ağrısı Yapar Mı?

Göz rahatsızlıkları çoğu zaman beyni yorabildiği gibi baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerin de sebebi olabilir. Ancak doğru teşhis için uzman doktora görünerek kişinin muayene edilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda doğru tedavi yöntemi bulunmazsa çeşitli göz rahatsızlıklarına da sebep olunarak göz rahatsızlığının hızlı bir şekilde ilerlemesi durumu yaşanabilmektedir.

Göz Tembelliğinde Bitkisel Tedavi Mümkün Mü?

Önemli duyu organlarımızdan biri olan göz vücuttaki en hassas yerdir denilebilir. Gözün tedavisi gibi durumlarda yanlış teşhis ve yanlış tedavi yöntemi olası rahatsızlığı tetikleyerek ciddi rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir. Bu konuda kulaktan duyma bilgilerin iyi geleceğini düşünerek yapmak çeşitli göz sorunlarını da arttırabileceğini unutmamak gerekir. Göz tembelliğinin yaş gruplarına göre farklı tedavi yöntemi gösterdiği görülmektedir. Bu konuda bir uzmana danışman verilebilecek en doğru karardır. Göz sağlığına iyi gelebilecek omega3 gibi besinleri tüketmek ve bilgisayar, televizyon, telefon ışığından uzak durmak kişinin göz sağlığı açısından önemlidir. Göz tembelliği durumuna iyi gelen mucizevi bir meyve sebze ot besin ya da ilaç bulunmamaktadır.

Göz Tembelliği Çürük Raporu Nasıl Alınır?

Askerlikten muaf olmak için alınacak çürük raporu askeri hastanelerde uzman doktorlar eşliğinde yapılan muayeneler sonucunda kararı verilmektedir. Bu konuda başka şekilde temin edilen raporlar kamu alanlarında işlev sağlayamamakta olup geçersizlik göstermektedir.

Göz Tembelliği Doğuştan Mı?

Beyindeki görme merkezlerinin gelişmesi açısından doğduğum zamanından itibaren bu merkezlerde göze görme uyarısı gitmektedir. Yeni doğan bireyde bir veya iki gözde görmeyi bozan katarakt, glokom, göz tümörü ve benzeri gibi bir sorun varsa beyine görme uyarısı gitmez. Doğuştan olan veya yaşamın ilk 4-5 yılında ortaya çıkmaktadır.

Göz Tembelliği Tedavisi Nedir?

Göz tembelliğinin ameliyatla tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bu durumda göz tembelliğine neden olan sebeplerinin arasında buluna doğumsal kataraktlar, glokomlar ve şaşılıklar ameliyatla tedavi edilir. Göz tembelliğinde yapılan muayene sonucu konulan teşhise göre tedavi aranmaktadır. Görmeye bağlı sorunlarda gözlük kullanımı, göz kapağının düşüklüğü gibi sorunlarda ise cerrahi müdahale kullanılabilir. Ancak burada önemli olan göz tembelliği yaşayan bireyin bulunmuş olduğu yaş aralığıdır. Yaş aralığına göre kalıcı olarak tedavi edilebilmesi açısından nörovizyon tedavi uygulanmaktadır.

Göz Tembelliği Engelli Raporu ve Göz Tembelliğine Sahip Birey Yüzde Kaç Engelli Raporu Alır?

Göz tembelliği engelli raporu almak için başvuran bireyin öncelikle gözlük ve lens kullanımı halinde görebilme düzeyine bakılarak ilerleyen yaşlarda ki görme düzeyleri incelenir. Engelli raporu için %40, malulen emeklilik için yüzde %60 oranında rapor almak gerekir. Ancak 2017 yılında yapılan değişiklik sonucu bireyin engelli raporu alabilmesi için %40 görme özrü bulunması gerekmektedir.

Göz Tembelliği Egzersizleri Nelerdir?

Çocuklarda görülen göz tembelliği sebebi incelenerek buna göre oluşturulacak tedavi yöntemleri arasında göz egzersizleri de yer almaktadır. Günlük hayatta z kuşağını etkisi altına almış olan dijital medya takibini sağladıkları tablet, telefon, televizyon gibi akıllı cihazları kullanırken dikkate edilmesi gerekenlerden biri olan göz konforu sağlama tedavi adımlarından ve göz sağlığı konusundan önem taşımaktadır.

Göz egzersizleri konusunda araştırmalar yapan Prof.Dr. Hasan Oğuzhan’ın çocuklarınıza göz egzersizi konusunda önerileri şu şekildedir;

“Oturarak, ayakta veya yatarak da uygulayabileceğiniz hareketleri başlangıçta 5 kez tekrarlayın. Daha sonra her hareketi 10 kez uygulayabilirsiniz” diyen Dr. Oğuzhan, göz egzersizlerinin nasıl yapılacağını anlattı:

“Başınız dik, karşıya bakın ve başınızı hiç kıpırdamadan gözlerinizi aşağıdaki sıra ile hareket ettirin. Sırayla;

Tavana bakın – yere bakın,

Sola bakın – sağa bakın,

Sol üst köşeye bakın – sağ alt köşeye bakın,

Sağ üst köşeye bakın – sol alt köşeye bakın,

Yukarı-sola-aşağı-sağa-yukarı bakarak çember çizin,

Şimdi de aynı çemberi ters yönde çizin; yukarı-sağa-aşağı-sola-yukarı bakın.”

Göz Tembelliği Kör Eder Mi?

Göz tembelliği çocukluk çağında önlem alınmadığı, doğru tedavi yöntemi uygulanmadığı taktirde ilerleyen yaşlarda kalıcı görme sorunları yaşayabilir. Öte yandan yetişkinlerde uygulanan yanlış tedavi sonucu da bu sonuçlar karşılaşılabilmektedir. Bu konuda erken teşhis ve uzman kişiler tarafından yapılan muayene sonucu doğru tedavi göz sağlığı için oldukça önemlidir.

Göz Tembelliği Olan Lens Kullanabilir mi?

Göz tembelliğinin sebeplerinin incelenmesi doğru tedavi yönteminin bulunması konusunda büyük önem taşımaktadır. Birey göz tembelliği sonucu görmekte sorun yaşıyorsa gözlük, lens gibi görüş konforunu arttıracak ürünleri doktor muayenesinde verilen karar sonucu temin edip kullanabilmektedir.

Göz Tembelliği Memurluğa Engel mi ? Göz Tembelliği Olanlar Hangi Meslekleri Yapamaz?

Göz tembelliğinde bireyin görme derecesinin belirlenerek göz tembelliğine sebep olan göz sorununun teşhis edilmesi gerekmektedir. Öte yandan göz tembelliği kişinin pilot, polis, asker olamaması haricinde memurluk mesleğinde bulunabilmesine engel teşkil etmemektedir.

Göz Tembelliği Ötv İndirimi Ne Kadardır?

Göz tembelliği konusunda en merak edilen sorulardan birisi ise “ötv indirimi”dir. Engelli raporu için %40, malulen emeklilik için yüzde %60 oranında rapor almak gerekir. Öte yandan Özel Tüketim Vergisi indiriminden faydalanmak isteyen bireyler monoküler ehliyete sahip olması gerekmektedir. Ancak bu durum ÖTV indirimden yararlanmak için yeterli değildir. İndiriminden yararlanabilmek için diğer gerekli şartlar şu şekildedir;

-Tek göz kaybına ek olarak bedensel bir engel bulunmalıdır. El ayak kaybının ya da bu organlarda meydana gelen herhangi bir işlev bozukluğunun sağlık raporuyla belgelenmesi gerekir. Raporunda, “otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresi bulunan kişiler ÖTV indiriminden faydalanabilir.

-Engelli olma durumu %90’dan düşük olan kişilerin, araçlarını özel bir ekipman yardımıyla kullanabilmeleri gerekir.

-Bir gözün görmemesine ilaveten diğer engellerle birlikte toplam engel durumunun %90’ı geçmesi gerekir.

Monoküler kişilere verilen engellilik derecesi %32’dir. Bu nedenle sağlık sorunu sadece monoküler olan kişiler, ÖTV indiriminden faydalanamaz. Engellilik oranı %90’dan fazla olan kişiler, her 5 yılda 1 kez olacak şekilde araç alırken ÖTV’den muaf tutulurlar.

Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gözhastalıklarındaerken teşhis bireyin göz sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Göz tembelliği, erken çocukluk döneminde tedavi edilmezse ileri yaşlarda görme azlığının yaşanmasına, kalıcı görme kaybına yol açabilmektedir. Bu durum çocuklarda travma sonucu göz tembelliğinin diğer gözü etkilemesine de sebep olmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir