Gece Terlemesi Ne Zaman Tehlikelidir?

Gece Terlemesi Ne Zaman Tehlikelidir?
13.04.2022 23:30
Gece terlemesi, farklı birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Gece terlemesinin ne zaman tehlikeli olduğu, gece terlemesine neden olan hastalıkların, ilaçların ve enfeksiyonların neler olduğu ile ilgili merak edilen bütün soruları sizin için bir araya getirdik.

Gece terlemesi sadece belirli zamanlarda oluyorsa ve bu durum uyku kalitenizi önemli ölçüde etkilemiyorsa, endişelenmenize gerek yoktur. Ancak uyumakta zorluk çekiyorsanız, düzenli olarak gece terlemeleri yaşıyorsanız veya sizi endişelendiren başka belirtiler varsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız gerekmektedir. İzlenmesi gereken bazı potansiyel olarak ciddi belirtiler arasında ise vücut ağrıları, açıklanamayan kilo kaybı, yüksek ateş ve titreme, ishal veya mide ağrısı, kronik veya kanlı öksürük yer alır.

Gece Terlemesi Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Gece terlemesine neden olan hastalıklar arasında anksiyete ve stres zihinsel sağlık sorunları bulunur. Ancak bu durum genellikle fiziksel semptomları da içerirler. Artan terleme, ile koşullarla ilişkili yaygın fiziksel işarettir. Hormonal sorunlar da aşırı gece terlemesine neden olabilir. Menopoz, karsinoid sendrom, düşük testosteron ve hipertiroidizm gibi hormonal durumlar da gece terlemesine neden olabilir. Bu belirtiler; enerji seviyesindeki değişiklikler, baş ağrısı, cinsel işlev bozukluğu ve adet değişiklikleridir.

Hiperhidroz, uyku apnesi ve hipoglisemi de gece terlemesi yapan hastalıklardan biridir. Nadir durumlarda, gece terlemeleri, felç, otonomik disrefleksi ve otonom nöropati dâhil olmak üzere belirli nörolojik sorunların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Açıklanamayan gece terlemelerinin kanser belirtisi olması mümkündür. Gece terlemesine neden olan bir diğer hastalık ise kanserdir. Gece terlemesine bağlı kanser türleri arasında hodgkin lenfoma ve lösemi yer alır.  Anksiyete ve stres zihinsel sağlık sorunları, fiziksel semptomları da içerirler. Gece terlemeleri, bu koşullarla ilişkili yaygın bir fiziksel işarettir.

Gece Terlemesi Yapan İlaçlar Nelerdir?

Bazı ilaçlar yan etki olarak gece terlemesine neden olabilir. Yakın zamanda yeni bir ilaca başladıysanız ve gece terlemesi yaşıyorsanız, ilacınızı yazan doktorla konuşmanız gerekmektedir. Gece terlemesine neden olduğu bilinen bazı yaygın ilaçlar arasında prednizon ve kortizon dahil steroidler, antidepresanlar, aspirin ve asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar, kan şekerini düşürmeye yardımcı olan diyabet ilaçları, hormon tedavisi ilaçları ve fenotiyazin antipsikotikler yer alır. Gece terlemeleri uykunuzu olumsuz etkiliyorsa, doktor farklı bir ilaç önerebilir veya yan etkileri yönetmenize yardımcı olacak önerilerde bulunabilir.

Gece Terlemesi Yapan Enfeksiyonlar Nelerdir?

Gece terlemesine neden olan bazı ciddi enfeksiyonlar vardır. Bunlar; tüberküloz, endokardit, osteomiyelit, bruselloz, mantar enfeksiyonları, HIV, bulaşıcı mononükleoz ve diğer enfeksiyonlardır. Bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonları, vücut enfeksiyonla savaşırken gece terlemelerine neden olabilecek bir titreme ve ateş döngüsünü tetikleyebilmektedir.

Gece terlemesine neden olduğu bilinen önemli enfeksiyonlar arasında sıtma ve endokardit gibi diğer enfeksiyonlar da yer alır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir