Olta ile balık tutmak özellikle Pazar günlerini değerlendirmek, çocuklarla eğlenceli vakit geçirmek ve kendi tuttuğunuz balığı taze taze tüketmenin tüm keyfini aynı anda yaşayabileceğiniz bir aktivite diyebiliriz. Özellikle son bahar ve ilkbahar mevsimlerinde tadına doyum olmaz balık tutmanın inceliklerini bilmek bu keyfi ikiye katlamakta da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Tüm detayları öğrenildiğinde muhteşem bir hobi haline dönüşebilen ve her boşluğu değerlendirmek isteyeceğiniz balık tutma hobisi için yapılması gereken en önemli şey balık tutma tekniklerini öğrenmektir. Balık tutma tekniklerine baktığımızda ise hepimizin yakından bildiği olta ile balık tutma akla ilk gelen yöntemlerdendir. Canlı yem kullanılarak yapılan olta ile balık tutmanın diğer incelikleri ise balık avı malzemelerinin tam ve yeterli olmasıdır. Misina, ağırlık, iğne, gibi aletler tam olduğunda kusursuz bir balık tutma keyfine varabileceğiniz balık tutma hakkında tüm merak ettikleriniz sizler için araştırıldı.
Balık Tutmak İçin Yem Nasıl Olmalı?
Balık tutmanın olmazsa olmaz ögelerinden biri yemdir. Yemin doğru ve orantılı kullanılması balıkların rast gelmesi için oldukça önem taşıyan bir kriterdir. Fakat her balık için farklı bir yem kullanılması gereklidir. Elbette bu durum balıkların büyüklüğü ve türüne göre değişkenlik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse eğer bulunduğumuz ve balık tutacağımız bölgede çipura yoğunluğu söz konusu ise burada yapmamız gereken en temel şey çipuraya uygun bir balık yemi kullanmaktır. Bu noktada kurt, kalamar, kapak, midye gibi her türlü şey yem olarak kullanılabilir. Levrek için tavuk, mercan için karides, mırmır için sülünes ve izmarit için küçük balıklar kullanılmalıdır.
Balık Tutma Hamuru Nasıl Yapılır?
Balık tutmak için balık yemlerinin ve yem seçimlerinin ne kadar önem taşıdığını belirtmiştik. Son zamanlarda ise yem olarak kullanılan balık tutma hamuru merak uyandırmaya başladı. Balık tutma hamurunun nasıl yapılacağına bakacaksak ihtiyaç duyacağımız en önemli şey kesinlikle un ve sudur. Dilediğimiz miktarda un almalı ve içerisine oda ısısında yavaş yavaş su eklemeye devam etmeliyiz. Su ile unu homojen bir kıvama ulaştırıp sert dokulu bir hamur elde ettiğimizde yapmamız gereken diğer şey ise bunları küçük top haline getirmektir.
Balık Tutmak Spor Mudur?
Evet. Balık tutmak hem bir hobi hem bir aktivite hem de spor olarak görülebilir. Balık tutmanın spor olarak değerlendirilmesi genel itibari ile spor olup olmadığı konusunda tartışma konusuna neden olmuştur. Fakat pek çok uzman bu konuda fikir birliğine varmıştır. Öyle ki şu anda balık tutma hem bir rehabilitasyon hem de bir spor olarak değerlendirilmektedir. Özellikle hafif sporla ilgilenmek isteyenlere önerilen bir spor dalı olarak günümüzde gösterilebilir.
Balık Tutmak Günah Mı?
Balık tutmanın günah olup olmadığı uzun süreden beridir tartışılagelen konular arasında yerini almıştır. Deniz ürünleri bilindiği üzere helal kılınan ürünlerdendir. Bu nedenle avlanmasına ve tutulmasında dinen herhangi bir sakınca bulunmaz. Fakat avlanma noktasında aşırıya kaçmak ve yemek istemeksizin keyfi olarak balık tutmak dinen sakıncalı görülmektedir. Bilhassa deniz hayvanlarının yavrulama süreçlerinde avlanması dinen hoş karşılanmamaktadır.