Aşırı Sulanan Bitki Belirtileri Nelerdir?

Aşırı Sulanan Bitki Belirtileri Nelerdir?
01.11.2022 21:38
Bitkiler hayatta kalabilmek için suya ihtiyaç duyar. Bundan dolayı sulama prensipleri merak edilir. Aşırı sulanan bitki belirtileri nelerdir, nasıl kurtarılır? Az sulanan bitki belirtileri nelerdir, ne kadar sulanmalıdır? Bitkilere daha yakından bakalım.

Bitkiler normal bir yaşam süresi içerisinde hava, güneş ve suya ihtiyaç duyarlar. Fakat her bitkide olduğu gibi bunların yeterli derecede olması gerekmektedir. Aşırı veya az suladığınız bitkiler zamanla çürüyüp, solabilir.

Saksıda bitki yetiştiriyorsanız, saksının alt kısmında drenaj deliği denilen bir yer vardır. Saksılarda drenaj deliği olmadığı taktirde bitkiler fazla sulamaya maruz kalabilir. Köklerine baktığınızda daime nemli ya da ıslan bir toprak varsa, bitki ihtiyacından fazla sulanmış demektir.

Bitkinizin yaprakları olması gerekenden daha açık bir yeşile dönmüş ya da sararmışsa, ya da bitkinin filizleri kahverengiyse, yüksek ihtimalle bitki boğulmuş demektir.

Aşırı Sulanan Bitki Nasıl Kurtarılır?

Aşırı sulanan bitkiler gaz değiş-tokuş yapamaz ve gerekli besin maddelerini sindiremez. Bundan dolayı kökler hızla çürümeye başlar.

Öncelikli olarak saksıda bitki yetiştiriyorsanız tüm bu durumlar yaşanmadan önce, saksıların altında yer alan drenaj deliği denilen saksılardan edinmelisiniz. Bu delikler saksının içinde yeterli miktarda su kalmasını sağlayarak, bitkinizin çürümesine engel olacaktır.

Ama diyelim ki bitki aşırı derecede suya maruz kaldı ve çürüme riskiyle karşı karşıya. O zaman ilk yapmamız gereken şey, bitkinizi güneşli alandan gölgeye alıp, toprağını değiştirmeniz olacaktır. Bitkinizi saksıdan ayırmak için kenarlarına nazikçe vurarak çıkarabilirsiniz. Bu sayede bitkinize zarar gelmemiş olacaktır.

Başka bir saksıya transferini yapmadan, kökler beyazlaşana kadar bir süre bitkiyi açıkta bekletin. Bu sefer bitkinizi drenaj deliği olduğuna emin olduğumuz, mineralli ve çok işlem görmemiş bir toprağa ekiyoruz. Toprağın üst kısmı kuruyunca, hafif bir su verebilirsiniz. Bitkiniz birkaç gün içinde sağlığına tekrar kavuşacaktır.

Ancak kökler, kokmaya başlamış, kahverengiye dönmüşse bitkinizin kurtulma şansı pek yok.

Az Sulanan Bitki Belirtileri Nelerdir?

En yaygın durumlardan biri bitkiye az ya da çok su vermektir. Bitkinizi az suladığınızı hemen anlayabilirsiniz. Çünkü bitkiniz normal büyüme olgunluğuna çok yavaş gelecek ya da hiç gelmeyecektir. Yani bitkiniz büyümez. Öncelikli olarak az suya maruz kalmış kökten kaynaklı olarak alt yapraklarını dökmeye başlar.

Toprağından alması gereken besinleri çekemeyecek ve köklerinden zayıflamaya başlayacaktır. Bitkilerin köküne az su gittiğini gösteren en önemli belirti kuruluktur. Bitkinin kökü normal toprak renginden daha koyu ve üzerinde beyazlaşma varsa yüksek ihtimalle bitki susuz kalmıştır.

Bitkiler Ne Kadar Sulanmalıdır?

Özellikle yaz aylarında daha fazla suya ihtiyaç duyacak bitkilerinizin rutinlerine dikkat etmelisiniz. Sulama atlanmadan ve belirli aralıklarda yapılması gerekmektedir. Öncelikle nemin eşit dağıldığından emin olmalısınız.

Buharlaşmanın daha az olması sebebiyle, ya çok erken saatleri ya da gece çok geç saatleri tercih edebilirsiniz. Yaprakları direkt olarak suya maruz bırakmayın. Yapraklar hastalanacaktır. Siz kökleri sulayın, bitki suyu kökünden çeker.

Genel olarak bitkilerinizi haftada 2 kere sulamalısınız. Su tasarrufuna dikkat edin. Yeteri kadar sulayın.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir