Evde İstiridye Mantarı Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Evde İstiridye Mantarı Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 01:00
Kavak mantarı da olarak bilinen istiridye mantarı ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında ekilmiştir. Evde istiridye mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır, üretimi nasıl yapılır, tohumu nasıl yapılır, evde istiridye mantarı nasıl üretilir?

Kavak mantarı da olarak bilinen istiridye mantarı ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında ekilmiştir. O günden bugüne bu mantar çeşidine olan ilgi de artmıştır. Bu kadar ilgi görmesinin sebeplerinden biri lezzetli olmasıdır. Lezzetli olduğu kadar bu mantarı yetiştirmek de oldukça kolaydır. Tesislerde yetiştirilebildiği gibi evlerde de kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Evde yetiştirmek için öncelikle aşağıdaki malzemeleri almalısınız.

·        Mantar tohumu 250 gram

·        Ağaç talaşı 10 kilogram

·        Çöp poşeti battal boy

Malzemeleri aldıktan sonra çöp poşetinin içerisine ağaç talaşını yayın. Biraz ıslattıktan sonra üzerine tohumları serpin. Tohumları serptikten sonra üzerine bir sıra daha talaş koyun. Nemlendirme yaparak bir daha tohum atın. Bu şekilde poşeti ağzına kadar doldurun. İlk 15 gün ışık almayacak şekilde bekletin. Ortam sıcaklığı 22-25 derece olmalıdır. 15. günden sonra; 16 saat karanlık, 8 saat ampul ışığında bekletebilirsiniz. 20. gün sonunda poşetin etrafına jiletle delikler açın. Bu deliklerden mantarlar çıkacaktır. 10 gün sonra bu deliklerden çıkan mantarları toplayabilirsiniz.

Evde İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Görüntüsü ve lezzetiyle ilgi çeken istiridye mantarını yetiştirmek oldukça kolaydır. Bu derece popüler olmasının sebepleri bunlardır. Bu mantarı evde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bunun için önce 10 kilogram ağaç talaşı, 250 gram mantar tohumu ve büyük boy çöp poşeti almanız gerekiyor. Malzemeleri hazırladıktan sonra sırasıyla aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

·        Çöp poşetinin zeminine talaş koyun. Koyulan talaş tohumlarını fısfıs ile ıslatın.

·        Üzerine mantar tohumu serpiştirin.

·        Tekrar talaş koyarak bu işlemi çöp poşeti dolana kadar tekrar edin.

·        15 gün karanlıkta bekletin.

·        5 gün boyunca da 16 saati karanlık, 8 saati ışıkta olacak şekilde bekletin.

·        Ortam sıcaklığı 22-25 derece olan bir yerde bekletilmelidir.

·        Toplam 20 gün beklemeden sonra poşetin etrafına jilet ile kesikler atın.

·        Bu kesiklerden mantarlar çıkacaktır.

·        Olgunlaştığında bu boşluklardan mantarlarınızı toplayabilirsiniz.

Evde İstiridye Mantarı Üretimi Nasıl Yapılır?

Evinizin bir köşesinde protein açısından zengin olan istiridye mantarını yetiştirmeyi sizde deneyebilirsiniz. Evde yapacağınız yemeklerde kendi yetiştirdiğiniz mantarları kullanmanın keyfi ayrı olmaktadır. Kendine özgü lezzeti ile bu mantarı yetiştirebilmek için öncelikle birkaç malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Bu malzemeler: 250 gram ağaç tohumu, 10 kilogram ağaç talaşı ve büyük boy çöp poşetidir. Malzemeleri hazırladıktan sonra işlemlere başlayabiliriz. Öncelikle çöp poşetinin taban kısmını talaş ile doldurmaya başlayın. Bu arada talaşları hafifçe ıslatmanız gerekiyor. Bir sıra boyunca talaş doldurduktan sonra üzerine mantar tohumlarını serpiştirin. Mantar tohumlarının üzerine tekrardan talaş atın ve bu işlemleri poşet dolana kadar tekrar edin. Daha sonra poşetin ağzını kapatın ve 15 gün boyunca karanlıkta bekletin. 5 gün boyunca da 8 saati ışıkta 16 saati karanlıkta geçecek şekilde bekletin. Toplam 20 gün beklemenin sonunda çöp poşetinin etrafına küçük delikler açmalısınız. Bu delikleri jilet yardımı ile açabilirsiniz. Buralardan mantarlar çıkacaktır. Delikler açıldıktan bir 10 gün sonra da mantarları toplamaya başlayabilirsiniz. Mantarları bekletirken oda sıcaklığı da önemlidir. 22-25 derece arasında bekletilmesi daha verimli olacaktır.

Evde İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda evde istiridye mantarı yetiştiriciliği fazlasıyla ilgi görmeye başlamıştır. Evde rahatça yetiştirilebilen bu mantar için birkaç malzeme yeterli olmaktadır. Bunlarda en önemlisi mantar tohumudur. Mantar tohumu hazır halde satıldığı gibi evde de rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunun için öncelikle yetişkin bir mantarın lamellerini kesmelisiniz. Sonra seçeceğiniz tahıllar ile birlikte kavanozda 10-15 gün bekletmelisiniz. Bunun sonucunda oluşan karışıma mantar tohumu yani misel denmektedir. Mantar tohumunu bu şekilde elde edebilirsiniz. Mantar tohumunu hazırladıktan sonra da kompost haline getirerek rahatça yetiştirme işlemine geçebilirsiniz.

Evde İstiridye Mantarı Nasıl Üretilir?

Görüntüsü ve kendine özgü lezzeti ile istiridye mantarına sofranızda yer vermek istiyor olabilirsiniz. Hazır olarak almak yerine bu mantarı evinizde kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Yetiştiriciliği oldukça kolay olmaktadır. Bunun için öncelikle birkaç malzemeye ihtiyacınız olacaktır. Bunlardan ilki mantar tohumu almaktır. Bu tohumlar hazır olarak satılabildiği gibi kendinizde hazırlayabilirsiniz. Mantar tohumunun yanına ağaç talaşı ve büyük boy çöp poşeti de eklemelisiniz. Malzemeleri hazırladıktan sonra ilk iş talaşları çöp poşetinin zeminine dizin. Dizdikten sonra hafifçe ıslatın. Üzerine mantar tohumlarını yerleştirin. Mantar tohumlarının üzerine tekrar talaş yerleştirin. Bu işlemi poşet dolana kadar tekrar edin. Poşet dolduktan sonra ağzını kapatıp beklemeye alacaksınız. Bekletme yapılacak bölgenin sıcaklığı 22-25 derece olmalıdır. Bu sıcaklıkta 15 gün boyuna ışıksız ortamda bekletin. Daha sonra günün 16 saati ışıksız, 8 saati ışıkta olacak şekilde 5 gün daha bekletin. Toplam 20 günlük bekleme sonunda çöp poşetinin etrafına jilet ile delikler açın. Bu delikler mantarların çıkması içindir. 10 gün kadar daha beklerseniz mantarları bu deliklerden toplamaya başlayabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir