Ülkemizde Akdeniz defnesi ismiyle bilinen bitki her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının pek çok kullanım alanı olan geniş olan ağaç türüdür. Bilimsel adı Laurus Nobilis olan bitki Roma dönemine dayanan binlerce yıllık mutfak ve tıp bir parçası olmuştur. Yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra alternatif tıpta birçok yararı bulunmaktadır ve insan sağlığına oldukça faydalıdır.
Defne yaprağı genelde kurutularak yemek ve şerbet yapımında kullanılmaktadır. Salça yapımında da kullanılabilen defne yaprağı süs bitkisi olarak evde yetiştirilebilir. Uçucu yağları barındırması sebebiyle sağlıklı yağlar arasında yer almaktadır. Antikonvulsant ve antienflamatuar özelliklerine sahiptir. Uzunluğu ortalama 4-8 cm arasında değişmektedir. Kendisine has aromatik bir kokuya sahiptir. Tarım ihracatında önemli bir yerdedir. İçerisinde vitamin, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve manganez açısından zengin bir kaynaktır.
Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?
· Sindirimi geliştirmeye yardımcıdır.
· Kalbi korumaktadır.
· Ağrıları hafifletmektedir.
· Diyabet tedavisinde kullanılabilir.
· Solunum hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.
· Saç sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
· Kanserle mücadelede yararlı bir araçtır.
· Hamileliği teşvik etmek amacıyla kullanılabilir.
· Adet sorunlarının tedavisinde etkilidir.
· Uyku sorunları ortadan kaldırmaktadır.
· Verimli uykuya olanak sağlar.
· Böcek kovucu özelliği vardır.
· Diş sağlığına fayda sağlar.
· Böbreklerdeki taşların düşürülmesinde oldukça etkilidir.
Defne Yaprağı Ne İşe Yarar?
İnsan sağlığına birçok faydasını bulunan defne yaprağı çoğunlukla grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında kullanılıyor. Ağrıları hafifletmekte, hamilelik öncesi ve sonrasında fayda sağlamaktadır. Adet sorunlarıyla baş eder ve tedavi etmede yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek mide rahatsızlıklarını gidermektedir. Vücutta oluşan iltihabı azaltır, kötü kolesterolü kan şekeri seviyesini düzenler. Böbrek enfeksiyonlarına karşı etkilidir ve böbrek taşı tedavisinde kullanılmaktadır. Saç sağlığına iyi gelir, saç köklerini güçlendirir, saç kepeğini ortadan kaldırır ve saç bitlerine karşı oldukça etkilidir.
Defne Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?
Defne yaprağından elde edilen çayın birçok özelliği bulunmaktadır. Vücuttaki fazla suyun atılması özelliğiyle bilinmektedir. İştah açıcıdır ve uyku düzenini sağladığı için insan sağlığına pek çok etkisi bulunmaktadır. Göz sağlığına eTerlemeyi önleyerek cildin korumakta ve güzelleştirmeye yardımcı olur. Göz sağlığını korumaktadır. Vücut direncini koruyarak hastalıklara karşı koruma sağlar ve dirençli hissetmenize neden olur.
Defne Yaprağı Neye İyi Gelir?
o Soğuk Algınlığı, grip ve enfeksiyon
o Baş ve bel ağrısı
o Kan şekeri
o Göz hastalıkları
o Gastrit ve ülser
o Sindirim sistemi
o Hamilelik
o Kan kanseri
o Cilt kanseri
o Diş sağlığı
Defne Yaprağı Adet Söktürür mü?
Defne yapraklarının adet sökücü özellikleri vardır. Doğru şekilde tüketildiğinde düzenli ve normal regl geçirmeye yardımcı olmaktadır. Vajinal akıntıya karşı tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.
Defne Yaprağı Böceklenmeyi Önler Mi?
İçerdiği maddelerden bir tanesi de laurik asittir. Laurik asit sayesinden böcek kovucu olarak kullanılabilir. Zeytinyağı ve ezilmiş defne yaprağı kullanılarak yapılan macun lokal uygulanırsa böcek ısırık ve sokmalarını engelleyebilir. Aynı zamanda güve oluşumunu da mani olmaktadır.
Defne Yaprağı Bebeklere Verilir mi?
Son yıllarda giderek popüler olan bitki çayları birçok ebeveyn tarafından çocukları hastalandığında, gaz problemi olduğunda veya uyumadığında kullanılmaktadır. Özellikle bitkisel olduğu için doğal ve zararsız olduğu düşünülen çayların bilinçsizce verilmesi halinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu sebepten ötürü bitkisel ve doğal olan bitki çayları bebek ve çocuklara verilirken mutlaka doktora danışılmalıdır.
Defne Yaprağında Bulunan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
- Protein
- Karbonhidrat
- Yağ
- Lif
- Kalsiyum
- Demir
- Magnezyum
- Fosfor
- Potasyum
- Sodyum
- Çinko
- C vitamini
- B-12 vitamini
- A vitamini
- D vitamini