Dalya Çiçeği Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dalya Çiçeği Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 18:30
Bilimsel adi dahlia, genel olarak bilinen adı ise yıldız çiçeğidir. Dalya çiçeği tohumu, fiyatı nedir, ne zaman açar, çeşitleri neler? Dalya çiçeği bakımı nasıl olmalı, özellikleri neler? Nasıl çoğaltılır, nerede yetişir?

Bilimsel adi dahlia, genel olarak bilinen adı ise yıldız çiçeğidir. Papatyagiller familyasındandır. Kökeni Meksika’dır.  Bol güneşli bahçelerde, yaz ve sonbahar aylarında çiçek açarlar. Kökleri yumru şeklinde gövdesi çalı çiçekleri ise hem çok güzel hem çok gösterişlidir.

Dalya Çiçeği Tohumu Nedir?

Çiçeklenme sezonu sonunda toprak altında yumru kök yaparlar. Bitki her sezon yeniden bu kökten çiçeklenebilir. Yumru kökü kışın don olayından koruyun ve her bahar başında yeniden dikin. Her sezon yumru kök gelişip ve takip eden her yıl daha çok çiçeklenecektir. Bol güneş gören toprakta, fazla gübreleme ve sulama yapmadan gelişirler. Solan çiçekleri bitki üzerinde kalması önlenmelidir. Yani solan çiçekler bitkiden kapatılmalıdır ki yeniden çiçeklenme daha da artması sağlansın.

Dalya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Dalya çiçeği güneşi çok seven bir çiçektir. Sonbahar çiçeği olmasına rağmen ilkbaharda ekilen tohumlar, güneşe doyduktan sonra sonbaharda çiçeklerini açacaktır.

Dalya Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Dalya çiçeklerinin gerçek türleri 36 -40 arasındadır. Ayrıca sayılamayacak kadar çok olan türevleri türetilmiştir ve her yıl bunlara yenileri eklenmektedir. Çeşitlerinin farklı olması çiçek büyüklükleri, çiçek şekilleri, renkleri ve gövde uzunluklarının da farklı olması demektir. Değişik özellikleriyle çeşitli sınıflara ayrılırlar. Dalya çiçeği türleri ve türevleri sadece çiçek şekilleri itibarıyla 11 sınıfa ayrılır.

Dalya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Dalya çiçeklerinin çok çeşitli olmasına rağmen ortak bir bakım önerisi sunulmaktadır. Bazı dalya çiçekleri küçük yapılıdırlar. Bunlar tohumdan kolayca yetişir, birkaç ayda çiçek açarlar. Bunlar da diğer dalya çiçekleri gibi yumruludur. İlk sulamadan sonra diğer sulamayı  toprağı iyice kurumadıkça sulamayın. Filizlerin dışarı çıktıklarını görene kadar sulanmaması gerekir ki toprak tamıyla kuruyorsa ve hiç yağış yoksa mutlaka sulama yapınız. 15 cm’yi geçen filiz boylarını az sıklıkta sulamaya devam edin.15 cm geçtiği andan sonra haftada bir iyice bolca sulayın. Aşırı sıcak günlerde daha sık sulanabilir. Boyları 10 – 15 cm ulaşınca tepelerini koparmanız daha çok çiçek açmasını sağlar. Mayıstan itibaren hiçbir tepe kırpması yapılmamalıdır. Büyük çiçekler oluşması için her sap ucunda bir tomurcuk bırakıp diğerlerinin hepsini koparın. Devamlı çiçeklenmesi için, çiçekler solar solmaz kesin. Bu çiçeklere çiçek açtıkları zaman gübre şerbeti verilmelidir. Bu saye de toprak altındaki yumrular gelecek yıl için daha da güçlenirler.

Dalya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

·        Dalya çiçeğinin gövdesi çalılıktır.

·        Kökleri yumru şeklindedir.

·        En çok bilinen kelebek şeklindeki bir türüdür.

·        Beyaz renk, pembe renk, turuncu renk ve kırmızı renklerinin yanı sıra Mehtap, Ponpon gibi bilinen türleri mevcuttur.

·        Yumrulu bitkilerdendir.

·        Yağışlı mevsimde süratle büyürler.

·        Kış soğuklarına dayanıklılıkları azdır.

·        İlkbaharda havalar ısındıkça büyümesi de hızlanır. Çıkan filizler sıcağın etkisiyle gelişirler.

·       Dalya çiçeği papatyagillerden ve sınıf olarak iki çeneklilere aittir.

Dalya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Dalya çiçeğinin çoğaltılarak üretilmesi en çok yumruların bölünmesiyle olmaktadır. Bu çiçeğin yumruları birbirlerine bağlıdır. Bu yumrulardan filizlenme gözleri iyice belirgin olanları kesilerek alınır. Bu işlem sonbaharda da ilkbaharda da yapılabilir. Filizlenme gözü olanlarından seçilmesi (bunların filizlenip büyümeleri kesin olduğundan) gerekir. Keskin bir bıçakla kesilerek çoğaltılabilir. Bunu bitki tam uyku dönemindeyken kasım ayı sonundan şubat ayı sonuna kadar yapmalısınız.

Tohumla çoğaltma da yapılabilmektedir. Fakat her dalya çiçeği tohum vermez. Tohum verseler de tohumla çoğaltma da aynı çiçekten olması beklenmemelidir. Çünkü melezdirler. Tohumdan yetiştirme yapıldığında farklı renk ve şekillerde çiçek açarlar. Tohumdan çoğaltma durumunda çiçek ilk yıl yumru oluşturmaya çalışır bu her tür için geçerlidir.

Dalya Çiçeği Nerede Yetişir?

Dalya çiçeği, Güney Amerika kökenli bir türdür. Bu sınıfta 40 adet tür bulunmaktadır. Meksika ve Kolombiya ise dalya çiçeğinin doğal olarak en çok görüldüğü yerlerdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir