Evde Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?
26.10.2021 16:00
Evde Bitki Bakımı Nasıl Yapılır? Ev bitkileri neden sineklenir, neden sararır, nasıl budanır, konularını sizin için araştırdık.

Evde bitki bakımı yapmak artık hem dekorasyon amaçlı hem de rutin bir hobi olarak pek çok kişinin yaptığı bir bakımdır. Bitki bakımı yapmak pek çok dikkat edilecek noktayla beraber rutin olarak tekrar edilen bakımlardır. Bitki sulaması, saksı seçimi, doğru ışıklandırma, saksı değişimi gibi püf noktalar barındıran bir konu olmasından dolayı bazı teknik bilgileri öğrenmek gerekir. Ayrıca çiçekler ve bitkiler birbirinden farklı ortam şartlarında bakıldığı için bitkinizi ilk aldığınız zaman nasıl bakılacağı konusunda bilgi almanız oldukça önemlidir.

·        Bir saksı bitkisi bakmak için öncelikle bitkinizin doğru saksıda yetiştiğinden emin olun çünkü bu bitkiden bitkiye farklılık gösterir.

·        Saksı bitkileri için en önemli noktalardan biride bitkinin doğru toprakta yetişmesidir. Bitkiler farklı toprak türlerinde verimlilik gösteriler.

·        Bitkilerinizin uzun ömürlü olması adına gerektiği miktarda sulamak oldukça önemli bir faktördür. Bu sulama dengesini de yeteri miktarda ayarlamanız oldukça önemlidir. Çünkü çok suladığını zaman çürümeye az suladığını zaman ise kurumaya yol açabilir. Bu yüzden satın aldığınız çiçekçiden sulama hakkında bilgi almalısınız.

·        Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi adına önemli faktörlerden biri de güneş ışığı almasıdır. Çünkü bitkiler güneş ışığı sayesinde fotosentez yaparak besin ve oksijen üretmektedir. Bu yüzden bitkiler için güneş oldukça önemli bir yere sahiptir. Bitkiden bitkiye bu güneş ışığı faktörü değişebildiği için yine satın aldığınız yerde bu konuda da bilgi almalısınız.

Evde Bitki İlacı Yapımı Nedir?

Bitki ilaçlamaları biyoçeşitliliğe zarar verirken bir yandan da böceklerden ve bu meyveyi tüketen hayvanlardan koruduğu için sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat organik tarım ilkeleri ile birlikte uygulanmasına izin verilen bazı doğal ilaçlar ve karışımlar bu çeşitliliğe zarar vermeden uzaklaştırılmak istenen canlılardan korumaktadır. Onun için yapabileceğiniz bazı karışımlar bulunmaktadır. Örneğin bir iki fincan izopropil alkol ve su karışımını kullanarak alkol spreyi hazırlayabilirsiniz. Bu pek çok böcek türünü bitkiniz den uzaklaştıracaktır. Bunun yanı sıra otlarla hazırlayabileceğiniz doğal solüsyonlar karabiber, kırmızı biber, zencefil gibi baharatlar domates yaprağı sarımsak spreyi gibi spreyler ve doğal ilaçlar hazırlayarak bitki ilacı yapabilirsiniz.

Ev Bitkileri Neden Sineklenir?

Ev bitkilerini yanlış sulamadan kaynaklanan durumlarda hem bitkiniz çürümeye hem de topraktaki fazla nem dolayısıyla küçük sinekler oluşarak bitkinize zarar vermeye başlar. Bu yüzden bitkilerinizi doğru şekilde suladığımız dan emin olmanız oldukça önemlidir. Ayrıca marketlerden aldığınız bazı toprak gübreleri de saksılarda sineklenmeye yol açabilir. Bu sinekler ve böcekler bitkilerinizi kurutabilir, bitkilerinizin pul pul beyazlaşmasına sebep olabilirler. Bu sadece bitkileri etkilemekle kalmayıp evin içinede yayılma göstererek sizi de oldukça olumsuz etkileyebilir. Bu sebepten dolayı bitkilerinizi doğru şekilde bakım yaptığınızdan emin olarak bitkilerinizin sineklenmemesi için doğal karışımlar kullanabilirsiniz.

Ev Bitkileri Neden Sararır?

Çiçeklerde ve bitkilerde sararmalar özellikle bitkinin yeteri kadar su, vitamin veya mineral alamamasından dolayı gerçekleşir. Çünkü yeterli besini topraktan alamayan bitki gövdenin diğer bölümlerine de besin ulaştıramamaktadır. Bu da bitkinin sararmasına ve gövdesinin yavaş yavaş ölmesine sebep olur. Bu gibi sararmaları önlemek için bitkiyi yeteri kadar sulamak ve bitkinin daha güçlü gelişebilmesi için çeşitli organik gübrelerden faydalanmak gerekir. Yani yüksek besin değeri ve iyi sulanan bir bitki sizi memnun edecek sonuçlar verir.

Ev Bitkileri Nasıl Budanır?

Bitki için sadece sulamak ve gübrelemek yeterli olmamaktadır.  Önemli olan bir diğer bitki bakımı da bu yüzden bitki budamaktır. Bitki budamaları bitkiye düzgün bir biçim vermek ve bitkinin yan dallarını oluşması için kullanılan bir yöntemdir. Çünkü bitkilerde boyuna uzamayı sağlayan tomurcuklar kesildiği zaman bitkilerde daha çok yan dal çıkması gözlenir bu da bu yüzden meyve ağaçlarında oldukça sık kullanılan yöntemlerdendir. Bitkilerin çeşitlerine göre de çeşitli budama teknikleri bulunmaktadır.  Bu budamalar, şekil budaması, ürün budaması ve gençleştirme budaması olarak üç gruba ayrılmaktadır. Sizin bitkiyi budama amacınıza göre bu budama işlemleri farklılık göstermektedir yani bitkinize şekil vermek, meyve verimini arttırmak, bitkiyi gençleştirmek adına budamalar yapılır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir