Alabaş, özellikle diyet listelerinin ilk sıralarında yer alan düşük kalorili ve besleyici bir bitkidir. Turpgiller ailesinin bir üyesi olan alabaş, halk arasında cehennem topuzu olarak da bilinir. A, B ve C vitamini bakımından zengin olan alabaş, kalsiyum ve potasyum da içerir. Bu açıdan bakıldığında oldukça sağlıklı ve faydalı bir besin ögesi niteliğindedir.
Grip, kanser, sigaraya bağlı nefes tıkanıklıkları olan kişilerde sık sık kullanılması önerilen alabaş, tansiyon hastaları için de önerilen bir besindir. Salatalarda çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek tüketime de uygundur. Yapraklarının tüketimi konusunda kişiler karasızlık yaşasalar da bu yaprakların tüketiminde de herhangi bir sakınca bulunmaz. Güçlü antioksidanlar arasında yerini alan alabaş turp, kansızlık sorunlarının önüne geçen bir besindir. Kansızlığın neden olduğu halsizlik ve yorgunluk sendromuna da birebir olarak gösterilir.
Alabaş Turp Faydaları Nelerdir?
Doğanın insanoğluna sunduğu en güzel besinler arasında yerini alan alabaş turbun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu yararlar ise şu şekilde sıralanabilir;
-Yüksek kan basıncı olarak da bilinen tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır.
-kanser hücresi oluşumuna neden olan serbest radikallerin kontrol altına alınmasını sağlar ve bu hücrelerin aktivasyonunu bozar.
-Yüksek oranda demir içermesi nedeni ile kansızlık gibi sağlık sorunlarının giderilmesinde yardımcıdır.
-Düşük kalorili olması sebebi ile diyet yapan kişilerin rahatlıkla kullanabileceği besinler arasında yerini alır.
-Öksürük ve balgamın doğal yollarla giderilmesinde etkilidir.
-Böbrek ve safra kesesi sağlığının genel bir koruyucusudur.
-Stres faktörünün kontrol altına alınmasında yardımcıdır.
-Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hızlı ve doğal bir şekilde iyileştirilmesine yardım eder.
Alabaş Turp Kalorisi Nedir?
Diyet listelerinin vazgeçilmez bir üyesi olan alabaş turbun orta boy büyüklüğünde ki bir adedi yaklaşık yirmi ile otuz kalori değerindedir. Tüketimi esnasında üzerine eklenen limon ve zeytinyağı bu kalori miktarını yükseltebilir. Kalori hesabına dikkat edenler için yağsız ve çiğ kullanımı önerilmektedir.
Alabaş Turp Nasıl Tüketilir?
Alabaş turpu genel kanı olarak yalnızca çiğ yenildiği düşünülen bir besindir. Elbette çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek de yenebilir. Alabaşın yenme türlerine bakıldığında;
-Rende haline getirilip salatalara katılabilir.
-Doğrudan söğüş halinde doğranıp, üzeri ne limon sıkılır ve çiğ olarak tüketilir.
-Yaprakları ile birlikte kavrularak ve karamelize soğan eklenerek yenebilir.
-Yapraklarından sarma yapılıp yenilebilir.
-Yuvarlak yuvarlak doğranır ve önce yumurtaya ardından galeta ununa bulanarak kızartması yapılabilir.
Bahsi geçen tariflerin her biri daha önceden pek çok kişi tarafından denenmiş olup, en sevdiğiniz hali nasılsa o şekilde tüketebilirsiniz.
Alabaş Turp Besin Değeri Nedir?
Oldukça az kalorisi bulunmakla birlikte, 100 gram alabaş turbunda yaklaşık 25-30 kalori bulunmaktadır. Besin değerleri açısından ele alındığında ise besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir;
6 Gram Karbonhidrat
4 Gram Lif
2 Gram Protein
0.1 Gram Yağ
20 Gram Sodyum
350 Mg Potasyum
0.4 Gram Demir
36 IU A Vitamini
62 Mg C Vitamini
24 Mg Kalsiyum
Alabaş Turp Nerede Bulunur?
Alabaş turbun yetiştiği yerler Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi’dir. Genelde burada olan hasadın yurdun dört bir yanına dağıldığı bilinmektedir. Semt pazarlarında, büyük kapsamlı marketlerde satışı yapılmaktadır.
Alabaş Turpu Nasıl Ekilir?
Alabaş turbu yetiştirme için öncelikle tohumlarının ekimi yapılmalıdır. Elde edilen tohumlar doğrudan toprağa atılmadan evvel, daha öncesinde evde ya da serada bekletilir. Ardından mart ayının ortasında toprağa ekilir.
Alabaş Turp Yaprakları Yenir Mi?
Evet. Alabaş turbunun yaprakları da tüketim için gayet uygundur. Dilenirse yapraklarından sarma yapılabilir, ince bir şekilde kıyılıp salata ve çorbalara eklenebilir. Tüketim tarzı kişinin tamamen damak zevkine uygun olarak tercih edilir.
Alabaş Turp Zararları Nelerdir?
Alabaş turbunun bilinen büyük bir zararı yoktur. Fakat kandaki iyot seviyesini değiştirebileceği için aşırı tüketiminden kaçınılması önerilir.