Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Öğretmen Ne Yapmalı?

Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Öğretmen Ne Yapmalı?
24.12.2022 18:58
Son dönemlerde birçok meslek sınıfı ülkemizden ayrılıp yurt dışına çıkmak istemektedir. Yurt dışına çıkmak isteyen öğretmen ne yapmalı, polis ne yapmalı? Yurt dışına çıkmak isteyen doktor ve öğrenci ne yapmalı, avukat, memur ne yapmalı? Sorularını sizler için araştırıp bu yazımızda derledik.

Devlette 5 yıl hizmet eden öğretmenler yurt dışı görevlendirmelerine başvuru yaparak yurt dışına gidebilmektedir. MEB anlaşmalı olduğu ülkelere belirli şartların sağlanması durumunda ülkemizden öğretmenler göndermektedir. Yani yurt dışında öğretmenlik mesleğinizi sürdürebilmeniz mümkündür. Bunun için MEB’in genellikle ocak ayında açtığı yurtdışı öğretmenlik başvurularını takip etmeniz gerekmektedir. Yurt dışı öğretmenlik için genellikle Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye öğretmen istihdamı sağlanmaktadır.

Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Polis Ne Yapmalı?

Polisler yıllık izinlerinde yurt dışına çıkabilmektedir. Aynı zamanda bazı özel görevlendirmeler sonucunda da yurt dışına çıkılması mümkündür. Ancak kaynaklarda polislerin yurt dışına çıkacağı programlar hakkındaki bilgiler kısıtlı olması nedeniyle sizler için bu iki yolu bulabildik.

Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Doktor Ne Yapmalı?

Son dönemlerde ülkemizde yaşanan bazı problemlerden ve ülke şartlarından dolayı birçok doktor ne yazık ki yurt dışına gitme yolunu seçmektedir. Yurt dışına çıkmak isteyen doktorlar gitmeyi düşündükleri ülkelerdeki denklik ve dil sınavlarına girmeleri ve bu sınavları başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Bu sınavların ardından doktorlar, TBB’den yeterlilik belgesi alarak yurt dışına gidebilmektedirler.

Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Öğrenci Ne Yapmalı?

Öğrencilik yıllarında bir öğrencinin yaşayabileceği en güzel deneyimlerden biri yurt dışına çıkmaktır. Bunun için birçok yol bulunmaktadır. Bu yolları sizin için listeledik:

·        Erasmus+:

Genellikle üniversiteli öğrenciler bu programa yoğun ilgi göstermektedir. Avrupa Birliği ile anlaşmalı bir program olan Erasmus+ sayesinde üniversitenizin anlaşmalı olduğu Avrupa ülkelerinden bir üniversitede anlaşma dahilinde 1 eğitim dönemi ya da 1 eğitim yılı olmak üzere bu programa katılma hakkınız bulunmaktadır.

·        AISEC:

AISEC dünya barışının sağlanması amacıyla kurulmuş olan bir örgüt olarak bilinmektedir. Bu program kapsamında üniversitelerin 3. ya da 4. sınıf öğrencileri, gönüllü olarak çalışma ya da staj yapma fırsatı bulabilmektedir. Yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerin bu programa başvurmasını önerebiliriz.

·        EVS/AGH (EUROPEAN VOLUNTARY SERVİCE/AVRUPA GÖNÜLLÜLÜK HİZMETİ):

Bu program kapsamında öğrenciler Avrupa’da gönüllü olarak belirlenmiş projelerde görev almaktadır. Yurt dışına çıkmak isteyen öğrenciler 18-30 yaş aralığını kapsayacak şekilde bu programa başvuru yapabilir.

·        Work and Travel:

Yurt dışına çıkmakta en çok başvurulan yollardan biri de bu programdır. Üniversite öğrencileri hem çalışma hem de seyahat yapmak amacı ile Work and Travel programına başvurup Amerika’ya gidebilmektedir. Yurt dışına çıkmak isteyenler için en önemli programlardan biri de Work and Travel’dir.

Başlıca yurt dışına çıkabileceğiniz programları sizin için araştırdık. Bunların dışında kendi çabalarınız ile de yurt dışına çıkmanız mümkündür. Yurt dışında bulunan firmalara mail atarak kendinizi tanıtıp onlar için çalışabileceğinizi ya da staj yapabileceğinizi bildirmeniz durumunda da yurt dışına çıkma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Avukat Ne Yapmalı?

Diğer mesleklere göre avukatların yurt dışına çıkmaları biraz daha zordur. Ancak mümkündür. Özellikle Almanya bu durum için tercih edilmektedir. Yurt dışına çıkmak isteyen avukatlar için, Almanya başta gelen ülkelerden biridir. Bunun için Türkiye’den Almanya için oturma ve çalışma izni için başvuru yapması gerekmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda başvurunuz onaylanırsa Almanya’ya avukat olarak gidebilmeniz mümkündür.

Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Memur Ne Yapmalı?

Memurlar yıllık izinlerinde yurt dışına çıkabilmektedir. Aynı zamanda bazı özel görevlendirmeler sonucunda da yurt dışına çıkılması mümkündür. Ancak kaynaklarda memurların yurt dışına çıkacağı programlar hakkındaki bilgiler kısıtlı olması nedeniyle sizler için bu iki yolu bulabildik.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir