Akyatan Gölü Oluşumu Nasıl Olmuştur?

Akyatan Gölü Oluşumu Nasıl Olmuştur?
14.06.2022 11:06
Akyatan gölü, pek çok insanın odak noktası haline gelmiştir. Bundan dolayı hakkında merak edilen çeşitli sorular türemiştir. Biz de yazımızda Akyatan Gölü’nün oluşumundan, özelliklerinden, derinliğinden ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Akyatan Gölü’nün nasıl oluştuğu pek çok insanın merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Akyatan Gölü, Adana ili Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova deltasında yer alan bu göl, ülkemizin en büyük lagün (abalone) gölüdür. Akyatan Gölü'nün bulunduğu yerde dere yataklarının taşarak ova oluşturmasıyla geniş bir bataklık alan oluşmuş; Bu bataklık, kumun taşıdığı dalgaların kıyıda oluşturduğu halatlarla denizden ayrılmış ve bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Tipik bir alüvyon rezervuarıdır. Çamur düzlükleri ağırlıklı olarak gölün batı ve kuzeydoğu kesimlerinde oluşurken, Kapıköy yakınlarındaki bazı adalar anakara ile birleşir.  

Akyatan Gölü Özellikleri Nelerdir?

Akyatan Gölü’nün özellikleri toplumumuzda merak edilen konuların arasına girmeyi başarmıştır. Seyhan Nehri'nin eski bir halici olan Akyatan Gölü, Adana'ya 48 km uzaklıktadır. Burası Çukurova'nın en büyük lagünü olmaktadır. Yüzeydeki akım, iki akış ve drene edilmiş su ile sağlanmaktadır. En büyük alanı 7500 hektar, en derin noktası ise 4 metredir. Yaz aylarında, alanı önemli ölçüde küçülmekte ve özellikle batı ucunda büyük alüvyon düzlükleri ortaya çıkmaktadır. Aslında bir tuz gölü olmasına rağmen, sulama dönemimde yağış miktarına ve tahliye edilen su miktarına bağlı olarak tuzluluk seviyesi büyük ölçüde değişmektedir.

Göl, 2 km güneybatısında dar bir kanalla denize bağlanmaktadır. Göl suyu yüksek olduğunda kanal yoluyla gölden denize, göl suyu az olduğunda denizden göle su akışı olur. Kış ve ilkbaharda drenaj kanalları ve yağışlarla su taşınımı nedeniyle göldeki su yumuşar ve yaz aylarında kuvvetli buharlaşma ve denizden göle su akışı nedeniyle tuzluluk artar. Ayrıca, tuzluluk, denize bitişik alanda daha yüksek, etkili sızma ve drenajın olduğu kuzey bölgesinde ise daha düşüktür.

Akyatan Gölü Derinliği Nedir?

Akyatan Gölü’nün derinliğinin ne kadar olduğu bazı insanların öğrenmek istediği bir konu olmuştur. Akyatan Gölü’nün en derin yeri dört metreyi bulmaktadır.

Akyatan Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Akyatan Gölü’ne gitmek isteyen insanlar nasıl gideceklerini bilmek isterler. Akyatan Gölü, Adana’ya 48 kilometre uzaklıkta olan Çukurova Delta Ovası’nda yer almaktadır. Akyatan Gölü’ne gitmek için bir araba gerekmektedir.

Akyatan Gölü Hangi Şehirdedir?

Akyatan Gölü’nün hangi şehirde bulunduğu bilinmek istenen konuların arasına girmeyi başarmıştır. Akyatan Gölü, Adana’nın Karataş ilçesinde yer almaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir