Yemin Bozma Şartları Nelerdir?

Yemin Bozma Şartları Nelerdir?
09.04.2022 14:00
Müslümanlar için yemin etmek oldukça kutsal bir noktada yer alıyor. Bazı durumda edilen yeminler, istemsiz şekilde bozulabiliyor. Hal böyle olunca yemin bozma şartları neler olduğu yaygın anlamda araştırılıyor.

Müslümanlar için yapılan bir eylemin dönüşü ya da herhangi bir eyleme karşı bir daha yerine getirilmemek üzere verilen söze yemin etmek deniliyor. Yemin etmek Müslüman âlemi açısından son derece kutsal ve sözden geri dönülmemek şeklinde nitelendirilmektedir. Yemin bozmak, bazı durumlar dâhilinde istemsiz şekilde gerçekleşebilir. Yemin bozma şartları spesifik anlamda nitelendirilmez. Yemin bozma şartları, sözü verilen yeminin yerine getirilmemesi, eylemin tekrarlayan davranışlar içerisine girmesi ile gerçekleşir. Yemin bozduktan sonra kefaretinin mutlaka ödenmesi gerekir.

Yemin Bozarsak Ne Yapmalıyız?

Yemin bozmak istemsiz şekilde ya da zorunlu kalarak gerçekleşebilir. Bu gibi durumda yapılması gerekenler daima araştırma konusu olmuştur. Yemin bozmanın kefareti;

Yemini bozan maddi anlamda durumu olmayan bir kimse için 3 gün oruç tutmak

Durumu iyi olan ve kefareti karşılayabilecek olan kişiler için ise 10 fakirin vücudunu tamamen kapatacak şekilde giyim ihtiyacını karşılamak ya da 10 fakire, 10 gün boyunca günde iki kere olmak üzere yemek vermek yemin bozmanın kefareti yani şartı olarak tanımlanıyor.

Yemin Bozmak Ve Kefareti Nedir?

Yemin bozmak, sözü verilen ve tekrarlanmayacağı üzerine yemin içilen eylemin, istemsiz ya da zorunlu durumlar dâhilinde yenileyici ve tekrarlayıcı davranışlar içine girmesidir. Yemin bozmanın kefareti mutlaka ödenmelidir. Müslüman bir birey için bu kefaret son derece önemlidir. Yemin bozmanın kefareti; durumu olmayan biri için 3 gün oruç tutmak, durumu iyi olan kişiler için ise 10 fakirin giyim ihtiyacını karşılamak ya da 10 fakirin günde 2 öğün olmak üzere 10 gün boyunca yemek ihtiyacını karşılamak şeklinde belirtilmektedir.

Yemin Bozmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Yemin bozmak için farklı bir durumun içerisine girmenin şartı bulunmamaktadır. Yemin bozmak sözden dönmek ile gerçekleşir. Yani başka bir tanımla yapılmak üzere ya da yapılmamak üzere sözü verilmiş durumun aksi bir eylem içerisinde girmek yemin bozmak olarak adlandırılır. Bu aşamada yemin kefareti devreye girer. Yemin bozmak için sözü verilen davranıştan dönmüş olmak gerekir.

Yemin Bozmak Caiz Midir?

Müslümanlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de yemin bozmanın caiz olup olmadığı sorudur. Yemin bozmanın caiz olmadığı tek bir durumdan söz edebiliriz bu da yeminin kefaretini ödememektir. Yani farklı bir tanım ile bozulan yeminin kefareti ödendiği takdirde Müslüman kişi için günah ya da caiz durumu ortaya çıkmaz. Ancak yemin bozup kefaretini ödememek caiz olmamakla birlikte büyük günahlara sebebiyet verir.

Yemin Bozma Orucu Üst Üste Mi Tutulur?

Yemin bozmanın kefaret yöntemlerinden biri de 3 gün boyunca oruç tutmaktır. Müslüman olup yemininden dönen ve kefaretini ödeyecek olanlar için yemin bozma orucunun üst üste mi tutulacağı merak ediliyor. Yemin bozma orucu 3 gün boyunca üst üste tutulmalıdır. Üst üste tutulmayan oruç için kefaret bozulur ve kişi yeniden kefaret orucuna başlamalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir