Sahur İle İlgili Bilmeniz Gereken Püf Noktaları

Sahur İle İlgili Bilmeniz Gereken Püf Noktaları
19.03.2022 18:00
Oruç, Müslümanlara farz olan bir ibadettir ve ülkemizin çoğunluğu Müslüman olduğu için, ramazan ayında ülke geneli oruç tutmaktadır. Oruç tutan insanlar geceleri sahur yapmaktadırlar ve bu konuyla ilgili akıllarında merak ettikleri pek çok soru bulunmaktadır. Sahurun anlamı, sahurda ne yenilebileceği, nasıl niyet edileceği gibi soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

Sahur, iyi yapıldığında orucu kolaylaştıran bir öğündür. Bu sebeple pek çok püf noktası bulunmaktadır. Bu püf noktalardan birincisi sahurda güçlü bir kahvaltı yapılması gerektiğidir. Bu kahvaltının içeriğinde kesinlikle az yağlı peynir, yumurta, yoğurt, nane, maydanoz, fesleğen ve dereotu olmalıdır. Çünkü bu besinler oruç tutarken vücudunuzun daha dirençli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca bunların yanında en az bir tane meyve de tüketilmelidir. İkinci püf nokta ise, sahurda mantar tüketilmesi gerektiğidir.

Mantar, protein bakımından zengin bir besin olduğundan dolayı tok tutma özelliğine sahiptir. Eğer mantar sevmiyorum diyorsanız diğer proteini zengin olan besinleri; yani tavuk, yumurta, menemen, omlet tüketebilirsiniz. Üçüncü püf nokta, kızartmalardan, unlu, tuzlu, aşırı şekerli gıdalardan uzak durmanız gerektiğidir. Bal, reçel, pekmez, salamura, tuzlu peynir gibi besinler tüketmemeniz gerekmektedir. Çünkü bu gıdalar su kaybı sağlar ve çabuk ve çok susamanıza neden olur. Dördüncü ve son püf nokta ise sahuru olabildiğince geç yapmanız gerektiğidir. Çünkü ne kadar geç yemek yerseniz, acıkmanız da o kadar geç olacaktır.

Sahurda Ne Yenir?

Sahurda ne yenmesi gerektiği insanlar tarafından araştırılan bir konu olmuştur. Öncelikle kesin olarak sahurda tüketilmesi gereken besin yumurtadır. Ancak yumurtayı çok baharatlı şekilde tüketmek susamaya yol açacağından önerilmemektedir. Süt de protein açısından zengin olduğu için önerilen seçeneklerden birisidir. İçtiğiniz sütün içine tarçın ekleyerek vücudunuzun şeker ihtiyacını karşılamış ve kan şekerinizi dengelemiş olursunuz.

Sahurda tüketilmesi gereken besinlerden bir diğeri de kesinlikle yoğurttur. Su ve mineral açısından zengin olduğu için vücudunuzun direncini arttıracaktır. Bol yeşillikli ve salatalıklı bir salata da sahur sofrasında olması gereken bir yemektir. Badem, yulaf ezmesi, elma da tüketilecek besinler arasındadır. Çok tuzlu ve çok şekerli besinleri tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Sahur Anlamı Nedir?

Sahur, ramazan ayında oruç tutan Müslümanların gece, imsak vaktinden önce yediği yemek olarak tanımlanmaktadır. Sahuru güçlü yapmak, gün içinde orucunuzu kolaylaştırmakta, sizi zinde tutmaktadır.

Sahur Bitimi İmsak Mı Güneş Midir?

Oruç tutan bazı insanların kafası sahur bitimi konusunda karışmaktadır. İmsak vaktinde mi yoksa güneş doğduğunda mı sahur zamanının bittiği bu yüzden merak konusu olmuştur. Sahur, imsak zamanı yani ezan okunduğu vakit sonlanmalıdır. Oruç, ezan okunduğu andan itibaren başlamaktadır.

Sahur Olmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç, niyet ederek yapılan bir ibadet olduğundan dolayı sahura kalkmadan oruç tutmak doğru bir şey değildir. Ancak elinizde olmayan nedenlerden dolayı sahura kalkamadıysanız ve hala oruç tutmak istiyorsanız imsak vaktinden sonra bir şey yiyip içmediğiniz için niyetlenip orucunuzu tutabilirsiniz.

Sahurda Nasıl Niyet Edilir?

Niyet etmenin birçok yolu bulunmaktadır ve insanlar en doğru nasıl niyet edeceklerini merak etmektedirler. Orucunuza “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan-ı Şerif’in bugünkü orucunu tutmaya” şeklinde veya bununla aynı anlama çıkan cümleler ile niyetlenebilirsiniz.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir