Yağlı Boya Nasıl Yapılır?

Yağlı Boya Nasıl Yapılır?
22.04.2022 14:30
Yağlı boya; taş, plastik, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve duvar gibi pek çok yüzeye uygulanabilen bir boya çeşididir. Bu yazıda, yağlı boya nasıl yapılır sorusunun cevabı, yağlı boya fiyatları, yağlı boya çeşitleri ve yağlı boya için gerekli malzemelerin neler olduğu gibi konular başta olmak üzere tüm merak edilenleri detaylı şekilde açıkladık.

Suyu Boya gibi yağlı boyaya başlamadan önce kurşun kalemle boyanacak alanların belirlenmesi önem taşımaktadır. Tuvalin ya da yağlı boya kağıdının üzerine istenilen çizim yapıldıktan sonra terebentin yağıyla seyreltilmiş bir renk kullanılarak çizilen yerlerin üzerinden geçilir. Bu şekilde desenin tuvale ya da yağlı boya kağıdına sabitlenmesi sağlanır. Aynı yöntem ışığın yönünü ve aydınlatmayı ayarlamak için de kullanılabilir.

Çizilen desen, istenilen zemine sabitlendikten sonra üzerine diğer renkler ve katmanlar eklenerek devam edilir. Bu sırada Fat Over Lean ve kuruma süresi ilkelerini uygulamak gerekmektedir. Bu kurallara uyulduğu sürece istenildiği kadar katman üst üste uygulanabilir.

Fat over lean ve kuruma süresi ilkeleri dışında, 3 katman yöntemi de sıklıkla tercih edilmektedir. İlk katman, ana renkleri düzenlemek için kullanılırken, ikinci katmanda resim neredeyse son şeklini almış olur. Son katmanda ise resmi kusursuzlaştırmak için istenilen ince detaylar eklenmektedir.

Yağlı Boya Fiyatları Nelerdir?

Öne çıkan yağlı boya markalarından bazıları şunlardır: S.T.Petersburg Sonnet, S.T.Petersburg Ladoga, Williamsburg, Van Gogh, Daniel Smith, Pebeo, Pebeo XL, Winsor Newton, Daler Rowney ve Talens. Yağlı boyalar, marka temelinde değişen kaliteye göre fiyatta çeşitlilik göstermektedir. Ancak Daniel Smith gibi bir yağlı boya markasının, kalitesiyle doğru orantılı olarak yüksek fiyata sahip olduğu olduğu söylenebilir.

Yağlı Boya Bozulur Mu?

Yağlı boya, açılmadan 10 yıla kadar, açıldıktan sonra ise 2-5 yıl arasında dayanıklılık göstermektedir. Boyanın en iyi şekilde saklanması için sabit bir sıcaklıkta, güneş ışığından ve buzlanmadan uzak bir yerde tutulması önem taşımaktadır.

Yağlı Boya Çeşitleri Nelerdir?

Yağlı boya çeşitleri kendi içinde çeşitlilik göstermektedir. Bunlar:

·        Stüdyo profesyonel yağlı boyalar

·        Öğrenci tipi yağlı boyalar

·        Artist yağlı boyalar

Olmak üzere 3 başlık altında gruplandırılır. Saydıklarımız dışında özellikle son yıllarda astım hastaları için özel üretim yağlı boyalar da piyasaya çıkmıştır.

Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Yağlı boya fırçalarını kullanılırken fırçanın tellerine zarar gelmeyecek şekilde nazik davranılmalıdır. Fırçaların uzun ömürlü olabilmesi için bakım ve temizlik oldukça önemlidir. Bu özen, ilk olarak boyama esnasında gösterilmelidir. Boyama bittikten sonra, fırçaların üzerindeki boya artıklarının kurumaması için temizlikleri iyi şekilde yapılmalıdır.

Bilinenin aksine, yağlı boya fırçalarını tinerle temizlemek çok başarılı sonuçlar vermez. Fırçalar, terebentin dolu bir kapta uzun süre bekletilirse fırça telleri yamulur ve bu yamuklukları düzeltmek neredeyse mümkün olmamaktadır. Terebentin ile kaba temizliği yapılan fırçalar, sabunlu suyla temizlenerek dipte kalan boya artıklarının arındırılması önemlidir.

Yağlı Boya Hangi Kağıda Yapılır?

Yağlı boya yapmak için tuval ya da yağlı boya kağıdı en iyi yüzeydir. Yağlı boya için mutlaka özel bir malzemeden yapılan yağlı boya kağıdı gereklidir. Normal kağıt üzerine yağlı boya kesinlikle yapılamaz.

Yağlı Boya Isıya Dayanıklı Mıdır?

Yüksek ısıya dayanıklı yağlı boya, 200°C civarlarında kullanılabildiği gibi 700-800°C'ye kadar ısıya dayanıklılık gösterebilmektedir.

Yağlı Boya Resimde Işık Nasıl Verilir?

Valör, açık ve koyu bir rengin ışıktan gölgeye geçerken aldığı ton derecelerine denir. Yani bir rengin ışıkta ne derece açık tonda ya da gölgede de ne derece koyu gözükeceği durumdur. Resimde ışık ve gölge, renkli soğuk ve sıcak renklerin kullanılışı ile belirlenmektedir. Işıklar sarı ve turuncu, gölgeler ise koyu mavi ve mor renklerle anlatılmaktadır. Yağlı boyada bir rengi ışıklı ve aydınlık göstermek için beyazla açmak yerine sarı ya da turuncu renkler karıştırarak kullanılmalıdır. Gölgede ve karanlık göstermek için ise mavi veya mor renkler karıştırılarak kullanılmalıdır.

Yağlı Boya İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Yağlı boya için gerekli malzemeler aşağıda sayıldığı gibidir:

·        Tuval

·        Şövale

·        Fırça

·        Yağlı Boya Çantası

·        Yağlı Boya

·        Resim Yağı

·        Terebentin

·        Palet

·        Vernik

Yağlı Boya İle Duvar Boyanır Mı?

Yağlı boya, duvarlarda parlak ve pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için tercih edilebilecek bir boyadır. Parlak görünümü ile duvarlara farklı bir hava katmasının yanı sıra yağlı boya, yüksek koruyuculuğu ile de uzun yıllar boyunca dayanabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir