Sulu Boya Nasıl Yapılır?

Sulu Boya Nasıl Yapılır?
13.04.2022 16:30
Sulu boya, resim ve boya teknikleri arasında en sık kullanılanlardan biri olarak yer alıyor. Sulu boya yapmanın da farklı teknikleri bulunuyor. Sulu boya nasıl yapıldığı ve bilinmeyen teknik detaylar resim meraklıları tarafından araştırılıyor.

Sulu boya; fırçaların su dolu bir bardağa daldırılarak, boyaya dokundurulduğu bu şekilde renklendirme işlemlerinin yapılarak ortaya bir resim çıkarıldığı eylemdir. Sulu boya kâğıt ya da tuval üzerine istenen her şeklin çıkarılabildiği bir boya tekniğidir. Sulu boya için elinizin altında uygun paletin bulunması şarttır. Günümüzde sulu boya yapmak için doğal yöntemler de bulunuyor. Sulu boya yapmak için gerekli malzemeler;

1\2 kâse kabartma tozu

1\4 bardak mısır nişastası

1 yemek kaşığı mısır şurubu

1\4 kâse beyaz sirke

Farklı renklerde gıda boyaları

Buz kalıbı şeklinde sıralanır.

Kabartma tozu, nişasta, mısır şurubu ve sirkeyi bir kaba alarak karıştırın. Karışımı buz kalıplarına eşit olarak bölüştürün. Her kâseye farklı bir gıda boyası ekleyin. Buzdolabında bir iki gün bekletin ve ardından kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sulu Boya Fırçası Nasıl Yapılır?

Sulu boya fırçası yapımı için;

Eski sulu boya fırçanızın ucunu bir kargaburnu aleti yardımı ile çıkarın.

Kıl ucu çıkardıktan sonra, eski tip bir tıraş fırçasının fırça kısmından istediğiniz kalınlıkta bir parça kesin.

Bu parçayı, yine kargaburnu aleti yardımı ile fırçanın ucuna yerleştirin. Aynı alet yardımı ile uç kısmı sıkarak, sağlamlaştırın. Sulu boya fırçanızı bu şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sulu Boyada Renk Karışımları Nasıl Olur?

Sulu boyada renk karışımları farklı renklerin birbiri ile karıştırılması sonucu elde edilir. Örneğin; turkuaz rengini elde etmek için mavi, yeşil ve beyaz rengin birbiri ile karıştırılması gerekir. Mor rengi elde etmek için kırmızı ve mavi, yeşil rengi elde etmek için sarı ve mavi, pembe rengi elde etmek için kırmızı ve beyaz renklerini karıştırmak yeterli olacaktır. Bu açıdan sulu boyada renk karışımları sonucunda farklı renkleri elde etmek mümkündür.

Sulu Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Sulu boya yapımı riskli bir durumda yer alıyor. Bunun sebebi zaman zaman sulu boya yapan kişilerin üzerine damlama ve leke bırakma riski bulundurmasıdır. Sulu boya lekesini çıkarmak için; lekenin üzerine pudra serpip soğuk su ile durulamanız yeterli olacaktır. Ayrıca kalıp sabun yardımı ile de sulu boya lekesini çıkarabilirsiniz.

Sulu Boya Tekniği Nedir?

Sulu boya tekniği pek çok resim sanatçısı tarafından uygulanan bir tekniktir. Sulu boya için en önemli teknik, fırçayı çok fazla suya daldırmamaktır. Sulu boya tekniğinde fazla su kullanmak, renklerin dağılmasına ve istenen şekillerin ortaya çıkmasında engel oluşturacaktır. Sulu boya tekniğinde su detayına dikkat edildiği takdirde kolay uygulama yapmak mümkündür.

Sulu Boya Tablolarıyla Ünlü Ressam Kimdir?

Günümüzde sulu boya tablolarıyla ünlü ressam Ömer Muz’dur. Ömer Muz, 1957 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Akademik anlamda bir alt yapısı olmayan Ömer Muz, sulu boya tabloları ile resim meraklılarının dikkatlerini üzerine çekiyor. Ayrıca sulu boya tablolarıyla bilinen en ünlü ressam, Vincent Van Gogh’tur. Kendisinin tabloları bugün hala geçerliliğini korumaktadır.

Sulu Boya Verniklenir Mi?

Sulu boyanın verniklenip verniklenmediği, resim yapmak üzerine merak duyanlar tarafından araştırma konusu olmuştur. Suyu boya şayet kâğıt üzerine yapılıyorsa verniklenmez. Ancak sulu boya tablo üzerine yapılıyorsa uygun teknikler ile verniklenebilir. Bu konu hakkında farklı bir kısıtlama bulunmuyor.

Sulu Boya Ve Akrilik Boya Farkı Nedir?

Sulu boya ve akrilik boya farkı;

Sulu boya ve akrilik boya birbirleri ile hemen hemen aynı niteliktedir. Sulu boya ve akrilik boya arasındaki temel fark boyaların kimyasal özellikleri ve yoğunluklarıdır. Akrilik boya, sulu boyaya göre daha yoğun kıvamda bir boya olarak belirtilir. Bu sebeple akrilik boya kullanırken, daha minimal çalışmak ve minimum oranda boya kullanmakta fayda var. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir