Yalanı Anlamak İçin Yöntemler

Yalanı Anlamak İçin Yöntemler
22.04.2022 15:00
Günümüzde yalan söyleyen ve kendisine yalan söylendiğinden şikayetçi olan pek çok insan vardır. Yalanları anlamak konusunda oldukça fazla merak edilen sorular vardır. Yalanları anlamak ile ilgili en çok merak edilen; yalanı gözlerden anlama yöntemleri nelerdir gibi soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

İnsanların yalan söylediklerini anlamak için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemler sayesinde karşınızdaki kişinin size yalan söylediğini anlayarak, kendinizi kötü durumlardan kurtarmanız mümkün olmaktadır. Yalanı anlamak için yöntemler arasında; eğer karşınızdaki kişi sürekli olarak elini burnuna götürüyor, burnunu kaşıyorsa, çenesini tutuyor, kaşına dokunuyorsa, parmaklarını kullanarak ağzını örtüyorsa, çenesini kaşıyorsa, dudaklarını birbirine bastırıyorsa, kulak memesiyle veya saçıyla sık sık oynuyorsa o kişinin yalan söylediğine dair ipuçları bulmanız mümkün olmaktadır. Ayrıca, kişinin bahsettiği olaylarda olası hisleri ile yüzüne yansıyan hisler farklıysa mesela çok üzüldüğü bir ölüm hakkında gülerek konuşmak gibi tepkiler veriyorsa yalan söylüyor olma ihtimali yüksektir. Kişiler göz teması kurmaktan kaçınıyorsa, ellerini sürekli olarak yumruk yapıyor veya avcunu kaşıyorsa o kişiyi dikkatli bir şekilde inceleyerek dinlemeniz yalan söyleyip söylemediğini anlamanıza yardımcı olur.

Yalanı Gözlerden Anlama Yöntemleri Nelerdir?

Karşınızda bulunan bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini gözleri sayesinde anlamanız da oldukça olası bir durumdur. Yalanı gözlerden anlama yöntemlerinin neler olduğundan bahsedecek olursak, bu noktada şunu belirtmek isteriz ki; yalan söyleyen kişiler farklı göz hareketleri sayesinde anlaşılabilir, yakalanabilir bir hale gelir. Örneğin karşınızdaki kişi bir şeyi anlatırken gözlerini sağa sola olacak şekilde sürekli olarak hareket ettiriyorsa, sabit olarak aşağıya doğru veya yukarıya doğru bakıyorsa o kişinin yalan söylüyor olması oldukça olası bir durumdur. Bu noktada yapmanız gereken şey; o kişinin anlattıklarını dikkatlice dinleyerek olay örgüsündeki uyuşmazlıkları belirlemek olabilmektedir.

Yalanı Anlama Teknikleri Nelerdir?

Yalanı anlama tekniklerinin neler olduğu konusuna açıklık getirecek olursak bu noktada şu ifadeleri kullanmak yerinde olacaktır; karşınızdaki kişinin yalan söyleyip söylemediğini, el kol hareketleri gibi beden dilini içeren hareketlerine dikkat ederek, gözlerinin hareketlerini inceleyerek, konuşma şeklinin normal olup olmaması konusuna bakarak şüphelerinizin oluşup oluşmadığını kontrol ederek başlayabilirsiniz. Ayrıca bütün bu durumlar arasında kopukluklar varsa, şüphelenmeye başlıyorsanız yapmanız gereken şey, o kişiye anlattığı konu veya konular hakkında sorular sormak olacaktır.

Özellikle anlattığı olaylar içinde bahsettiği küçük detayları aklınızda tutmanız ve bu detayları tekrar olarak söyleyip söylemediği, farklı detaylar verdiği gibi olayların gerçekleşmesi durumunda şüphelerinizi sağlamlaştırmış olursunuz. Ancak unutmamalısınız ki; bu yöntemler, yalan makinesi gibi net ve doğru sonuçlara ulaştırma konusunda genel geçer kurallar değildir. Karşınızdaki kişinin size yalan söylediğini düşünüyorsanız bile, emin olmaya çalışmanız ve o kişiye bu konuda savunma, açıklama yapma şansı vermeniz oldukça önemlidir. Aksi halde düştüğünüz yanılgı sonrasında kendinizi yalnızlaştırmanız mümkün olabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir