Üniversitelerde Mazeret Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Üniversitelerde Mazeret Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?
22.10.2021 14:12
Mazeret sınavı üniversite öğrencileri için hayat kurtaran sınavlar olarak görülmektedir. Mazeret sınavı için nereden rapor alınır, dilekçe nasıl yazılır? Gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Özellikle üniversite öğrencilerinin sık duyduğu sınavlardan olan mazeret sınavları, belli nedenler dolayı bazı sınava giremeyen öğrencilere verilen bir haktır. Mazeret sınavı kayıt işleri müdürlüklerine yapılırken, bunun zaman aralıkları ise yarıyıl sonu sınavlardan başlayıp, akademik takvimde belirtilen mazeret komisyonun toplanmasına kadar başvurulabilir. Öğrenciler herhangi bir neden ile katılamadıkları sınav için, mazeret formlarını doldurup, hangi derslere giremediler ise burada belirtirler. Yine bu mazeretlerini raporlar ya da belgeler ile kanıtlamak ve bu formlara eklemeleri gerekmektedir. Bundan sonra toplanan komisyon, bu sınavlara kabul ya da ret cevabı vermekte olup, buna göre öğrenciler sınava katılır veya katılmaz. Bazı üniversitelerde bu durum farklılık gösterebilirken, bu başvurular genelde böyle yapılmaktadır. Mazeret sınavı olunduktan sonra GR ya da 0 olan notunuz, sınav sonucundan sonra sisteme eklenmektedir. Mazeret sınavları, sınava girmeyen ve nedeni olan öğrenciler için sınavlarına girme hakkı vermektedir. Bu sınavlar üniversitelerde yer alırken, bunların duyuruları bölüm sitelerinde yayınlanmaktadır. Öğrenciler bu duyuruları gördükleri zaman, belirtilen tarihler arası başvurular yapılmalıdır. Çünkü bu tarihleri geçirirseniz, bir daha başvuru şansınız kalmamaktadır. Başvurular yukarıdaki adımları izleyerek ya da site duyurularında ki adımlara bakarak yapılabilir. Sistem üzerinden başvurularınızı takip edip, olumlu cevap alırsanız, sınava katılabilirsiniz. Bu sınavların yeri, zamanı gibi bilgileri ise yine öğrenci bilgi sisteminizden öğrenebilirsiniz.

Mazeret Sınavı İçin Nereden Rapor Alınır?

Birçok üniversite öğrencisinin zaman zaman sınavlara katılamadıkları olmakta olup, bunlar çeşitli sebeplerden olabilir. Bu gibi durumlarda mazeret sınavları varken, bunlar bölüm sayfası üzerinden takip edilmelidir. Eğer sınavların başvuruları duyurulursa, bunun hangi tarihler arasında olduğuna bakın. Bu duyurulan tarihler arsında, bu sınavlar için başvurulmalıdır. Başvurularda nedeninizi belgelendirmeniz gerekmektedir. Yani sağlığınızla ilgili bir problemden dolayı sınava katılamadıysanız, rapor almanız gerekmektedir. Bu raporlar devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ya da vakıf üniversiteleri olabilmektedir. Çoğu üniversite sağlık ocağı, diş hastanesi ya da özel doktor raporlarını kabul etmemektedir. Eğer bir yakınınızın ölümü yüzünden sınava katılamadıysanız, o zamanda ölüm belgesini sunmanız gerekmektedir. Nadir rastlansa da iki sınavın sınav saatleri çakıştığı için bir tanesine girdiyseniz, sistem üzerinde bu gözüktüğü için yazdırabilirsiniz. Trafik kazası yüzünden ise polis tutanağı gerekmekte olup, bunları belgelendirmeniz gerekmektedir. Bu işlemleri hallettikten sonra sınava kabul edilirsiniz. Aksi durumlarda sınava giremeyip, not geçerli olur. Bu yüzden bu sınavlar önemli bir yerde olup, nedeniniz yoksa sınavlara girin. Sınava kabul edilirseniz, bu sınavları yeri ve zamanı öğrenci bilgi sistemi üzerinden açıklanmaktadır. Belirtilen yer ve zamanda buralarda olup sınava girilebilmektedir. Sınav sonrası notlar açıklanıp, sisteme girilmektedir.

Mazeret Sınavı İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?

Mazeret sınavları belli nedenlerden dolayı sınava giremeyen öğrencilerin, sınavlarına girmesi için yapılmaktadır. Böyle durumlara maruz kalan öğrenciler, raporları ve dilekçe ile okulların ilgili bölümlerine başvurulmalıdır. Bunları 3 ya da 10 gün arası bir sürede, ilgili yerlere teslim edilmelidir. Okuldan aldığınız dilekçe örneğine bakarak, bu dilekçeler yapılabilirken. En başa doğru ölçüleri kullanıp, üniversite adı ve bir altta nereye başvurulacaksa, o birimin adı yazılmalıdır. Yazı kısmına da bölümünüzü yazıp, numaranızı yazdıktan sonra öğrencisiyim diyerek kendinizi tanıtın. Daha sonra dersin adı, kodu yazılarak, katılamadığınızı belirtip, bu hakkı kullanmak istediğinizi yazın. Belgelerinizin ekte olduğunu söyleyip, saygılarınızı arz ederek bitirin. Dilekçe yazma kurallarına uyarak ve kağıt kullanma ölçülerine dikkat ederek, dilekçenizi yazın. Daha sonra ilgili yere bunları teslim edin.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir