Algı yönetimi, devlet ve toplulukların hatta aile üyelerinin bile duygularının değiştirilerek fikirlerinin değişmesini sağlayan bir yöntem olarak bilinmektedir. Amerikan ordusu tarafından geliştirilen bu yöntem, hem işletmelerde hem de ailelerde firmalarda bile ayrı ayrı kullanılabilen bir tekniktir. Özellikle siyasi olaylarda, ülkeler arası manipülasyon olaylarında, ticari faaliyetlerde kullanıldığı bilinir. Kişilerin ya da kurumların hatta belki de müşterilerin fikirlerini, bakış açılarını duygular etrafında değiştirerek istenen fikre geçiş yapılmasını sağlayan profesyonel bir propaganda olarak da bilinir. Üzerine pek çok kitap yazıldığı bilinen algı yönetimi, küçükten büyüğe kadar herkesin ve her topluluğun kullandığı ustaca bir tekniktir.
Algı yönetimi özellikle son yıllarda sıkça duyduğumuz yerine göre tehlikeli yerine göre stratejik olabilen bir kavramdır. Amerikan ordusu tarafından geliştirildiği bilinmektedir. Algı yönetiminin amacı insanların, devletlerin ve toplulukların belli bir konu hakkındaki değişiklik taşıyan düşünce ve tutumlarını tek bir yere kanalize eden bir sistemdir. Bir kişi, devlet ya da toplulukların duygularını ve belli bilgi birikimlerini kullanarak bir durumu olduğundan daha farklı yani kısacası işe nasıl geliyorsa o şekilde yönlendiren bir sanattır.
Özellikle siyasette ve ticarette sıklıkla kullanılan bu teknik, hem küçük bir işletmede hem de koca koca devletlerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılabilir. Hatta öyle ki algı yönetiminin bir aile içerisinde bile sıkça kullanılabildiğini söylemek mümkündür. Bakıldığında algı yönetiminin yegane amacı kişilerin duygularının değişmesini sağlamaktır. Eğer duygular üzerinde hakimiyet kurulursa diğer tüm stratejilerin tek tek gerçekleştirilebileceği unutulmamalıdır. Özellikle markalar tarafından da sıklıkla tercih edilen algı yönetiminin stratejik hedeflerle desteklendiğinde istenilen sonuca muhteşem bir şekilde ulaşılabileceği bilinmektedir.
İnternet, ulusal ve uluslararası medya, gerçek zamanlı bilgi akışının olması, anlık haber bildirimleri gibi pek çok unsurun yardımcı olabileceği algı yönetiminin aynı zamanda da firmalar açısından bakıldığında itibar yönetimi gibi durumlarla da senkronize edilebileceği unutulmamalıdır. Duyma, tatma, dokunma, konuşma, koklama gibi pek çok durumun etkili olabildiği algılar ve algı yönetimi konusunda tüm merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…
Algı Yönetimi Ve Manipülasyon Amacı Nedir?
Algı yönetiminin istenilen bir fikre diğer fikirde olan insanları yönlendirmek yani kanalize etmek amacı ile yapılan bir tekniktir. Elde var olan bilgiler ve duyguların dönüştürülerek var olan durumu istenilen duruma geçiş sağlanması amacı ile yapılmaktadır. Manipülasyon ise bu durumun tam tersidir. Başka insanları kontrol altına almak, onlara karşı kendilerini daima suçlu hissettirmek, bu sayede istenilen her şeyi yaptırmak gibi bir amacı vardır. Kısacası manipülasyon bir suç unsuru bir psikolojik baskıdır. Hal böyle olunca birisi iyi niyetle kullanım amacı taşıyabilecekken diğeri doğrudan insanların psikolojik durumlarına baskı yolu ile yapılan bir durumdur.
Algı Yönetimi Nasıl Yapılır?
Pek çok şekilde kullanılan algı yönetiminin nasıl yapılacak olduğuna ilişkin fikirler şu şekildedir;
· Kişi ya da kurumlar önce kendileri hakkında bir fikre sahip olmalı ve kendilerini iyi bir şekilde anlamalıdır.
· Kişisel ya da kurumsal markalaşmanın önemi unutulmamalı bunun üzerine çalışmalar yapılmasına gayret edilmelidir.
· Tutarlı ve dengeli olunmalı var olan imajın korunması ve geliştirilmesi amacı ile çalışmalar yürütülmelidir.
Algı Yönetimi Ne İşe Yarar?
Algı yönetiminin amacı, bir fikrin kanalize edilmesini destekleyen bir süreçtir. Kişiler ya da kurumlar hatta firmalar da bu tekniği sıklıkla kullanmaktadır. Genelde iyi bir imaj yaratılması, hedefler sağlanması, kamuoyunun devamlılığının olması gibi pek çok konuda işe yararlığının olması mümkündür.