Mülteciler ile alakalı bilinmeyen ve kaynaklara konu olmuş pek çok bilgi bulunuyor. Mülteci ya da bilinen adı ile sığınmacılar; milliyeti, dini, belli bir toplumsal gruba üyelikleri ya da siyasi düşünceleri sebebi ile zulüm gören ya da göreceği korkusu ile endişe içinde bulunan bu nedenle ülkesinden ayrılan veya ayrılmak zorunda kalan, duyduğu korkular nedeniyle geri dönemeyen kişileri tanımlamaktadır. Türkiye’de de özellikle son yıllarda hayli mülteci artışı gözlendi. Mültecilerin artışı, ülkemizde çeşitli tartışmalara neden olsa da ülkemizde kaç mülteci yaşadığı devamlı araştırma konusu haline dönüşmüştür. Türkiye’de bilinen ve kayıtlı anlamda 3.754.591 mülteci olduğu söyleniyor.
Türkiye Mülteciler İçin Ne Kadar Harcadı?
Türkiye zor durumda olan mültecilere kucak açan ve çeşitli imkânlar sağlamayı hedefleyen bir ülke olarak nitelendiriliyor. Türkiye’nin mülteciler için ne kadar harcadığı son zamanlarda aktif siyaset gündemi takipçileri tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Türkiye’nin mülteciler için ne kadar harcadığına dair net ve kesin bir bilgi paylaşılmadı. Bu bakımdan Türkiye’nin mülteciler için ne kadar harcadığı bilinmiyor diyebiliyoruz.
Türkiye’de Mülteci Kampları Nerede?
Yaşamakta olduğu ülkede çeşitli zorluklar ve yaşanan krizler, can ve mal kayıpları nedeniyle kaçmak zorunda olan kişilere mülteci denilmektedir. Türkiye’de de hayli fazla kişi sayısına ulaşan mülteciler geçici barınma merkezlerini kamplar adı altında nitelendiriyorlar. Türkiye’de mülteci kamplarının nerede olduğu, konunun meraklıları ve yakın siyaset gündemi takipçileri aracılığı ile araştırılır olmuştur. Türkiye’de bilinen mülteci kamplarından biri Kilis Öncüpınar Mülteci Kampıdır.
Türkiye Mülteciler İçin Ne Kadar Aldı?
Türkiye mültecilerin barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geçtiğimiz yıl AB bütçesinden yardım parası almıştır. Türkiye’nin mülteciler için ne kadar aldığı, mülteci sorunlarını yakından takip edenler tarafından detaylı araştırma altına alınmıştır. Türkiye’nin mülteciler için AB bütçesinden 149 milyon 600 bin Euro’luk finansman aldığı duyurulmuştur. Finansman onay duyurulduktan sonra yardımın kesin ihtimalle alındığına dair net bir bilgi paylaşılmamıştı.
Türkiye Mülteci Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dünya’da mültecilere verilen olanaklar bakımından Türkiye bilinen bir konumda bulunuyor. Türkiye mülteci başvurusunun nasıl yapıldığı, dışarıdan mülteci başvurusunda bulunmak isteyen kişiler tarafından araştırma konusu olmuştur. Türkiye mülteci başvurusu kişinin kendisi ve avukatı vasıtası ile bizzat yapılmalıdır. Uluslararası koruma başvuruları bizzat valiliklere yapılır. Yapılan başvuruların ülke içerisinde ya da sınır kapılarında kolluk birimlerine yapılması halinde, yapılan başvurular vakit kaybetmeden valiliğe bildirilir. Başvurular ile ilgili işlemler valilik tarafından yürütülür.
Türkiye Mülteci Yasası Var Mı?
Türkiye’de mülteci yasasının var olduğu biliniyor. Mülteci hakları bakımından hoşgörülü bir duruş sergileyen Türkiye’nin mülteci yasaları da olduğu söyleniyor. Türkiye’de göç ve iltica alanını düzenlemekte olan ilk kapsamlı yasal düzenleme 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu 11 Nisan 2013 tarihinde çıkmıştır. YUKK tüm hükümleri ile birlikte 12 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.