Tüplü Dalış İçin Yüzme Bilmek Gerekir Mi?

Tüplü Dalış İçin Yüzme Bilmek Gerekir Mi?
15.06.2022 11:39
Tüplü dalış, son dönemlerde artık pahalı ve ulaşılamaz bir etkinlik olmaktan çıkarak tatil beldelerinde sıklıkla tercih edilen bir aktivite halini almıştır. Hal böyle olunca da ilgilileri tüplü dalış ile ilgili bazı bilgileri araştırmaya koyulur. Peki tüplü dalış ne kadar sürer, tehlikesi var mıdır, yüzme bilmek şart mıdır?

Tüplü dalış, en geniş ifade şekli ile su altı aktivitesidir ve diğerlerinden farklı olarak nefes alınabilmesini sağlayan bir düzenek ile birlikte dalındığı için; daha uzun süreli yapılabilen bir su altı aktivitesidir. Elbette bu, dalış yapılan bölgeye ve ekipmanlara göre de değişiklik gösterse de su altını keşif için gerçekten uzun ve inanılmaz bir tecrübe olarak belirtilir.

Daha önceden bu tüplü dalışlar askeri amaçlar ile yapılıyor olsa da günümüzde bir tür sportif aktivite olarak yapılmaktadır. Eski dönemlerde askeri amaçlı olarak yapılan tüplü dalışlar, düşman gemilerinde yer alan halatların kesilmesi ya da gemilerin altında delikler açılması için yapılırdı.

1926 senesinde Fransız bir deniz subayı olan Yves Le Prieur, çelikten yapılma ilk dalış tüpünün patentini almıştır. Ardından 1943 senesinde yine Fransız bir okyanus bilimci ve deniz subayı olan Jacques Yves Cousteau da havanın solunabilmesini sağlayan dalış regülatörünü geliştirince günümüzdeki sportif dalış aktivitesini yapabilecek ürünlerin geliştirilmesi sağlanmış oldu.

Peki günümüzde tüplü dalış yapılmasını sağlayacak şeyler nelerdir?

Öncelikle donanımlı bir şekilde dalışa başlayabilmek için kesinlikle alanında yetkin bir eğitmenden giriş şeklinde dalış eğitimi almalısınız. Elbette bunu kurs olarak görmek ve tüplü dalış sporunu icra etmek isterseniz bunun için kimi özellikleri barındırmanız gerekir. Örneğin yüzme bilme şartı, dalış kursuna katılmak için gereken önkoşullar arasında sayılmaktadır.

Tatil beldelerinde yapılacak olan tüplü dalışlar için de durum benzerlik gösterir. Suyun içinde sakin kalabilme yetisi ve dalış sırasında yapılacakları doğru bir sıra ile yapabilme kabiliyeti için yüzmeyi temel olarak bilmek önkoşul olarak sayılmaktadır.

Tüplü Dalış Tehlikeli Mi?

Tüplü dalış yapan kişinin yanında yetkin birisinin olması halinde bu risk oldukça azdır. Yapılan araştırmalar tüplü dalışlarda yaralanmanın diğer sporlara kıyasla daha az olduğunu göstermektedir.

Tüplü Dalış Ne Kadar Sürer?

Tüplü dalışta kullanılan tüplere bağlı olarak değişen bu cevap aslında yalnızca bu faktöre de bağlı değildir. Kişinin hava tüketimi, dalınan derinlik, tankın hacmi gibi faktörler bu sürenin uzayıp kısalmasında etkili olmaktadır.

Tüplü Dalış Yasak Olan Bölgeler Var Mı?

Evet. Tüplü dalış yapılmasının yasak olduğu bölgeler bulunmaktadır. Bunlar yönetmelikte açık bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre, Bakanlar Kurulu’nun vermiş olduğu karar ile yasak olduğunun tespiti yapılan sahalar ile deniz askeri yasak bölgelerinde ve ayrıca özel güvenlik bölgelerinde dalış yapılması yasaklanmıştır. Bu yasak sahalara birkaç örnek vermek gerekirse:

-         Karadeniz’de; Sinop çevresi,

-         Marmara’da; Ekinlik Adası, Marmara Adası, Sedef Adası, Büyükçekmece Koyu,

-         Akdeniz’de; Olimpos Antik Kenti, Soğuk Su Mevki…

-         Ege’de; Çeşme Boğazı, Bodrum Batısı, Datça Yarımadası, Gelibolu Yarımadası…


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir