Tasavvuf Nedir?

Tasavvuf Nedir?
28.04.2022 03:00
Günlük yaşantımızda İslam ile alakalı kaşımıza en çok çıkan kelimelerden bir tanesi de “tasavvuf” kelimesidir. Özellikle din ile ilgili sohbetlerde sıkça duyduğumuz tasavvuf nedir? Tasavvuf ehilleri kimlerdir? Tasavvufa göre aşk nasıl tanımlanmıştır?

Tasavvuf, Allah’ı tanıma ve kendini Allah’ın gösterdiği yola adama sanatı olarak da tanımlanabilir. Günlük hayat telaşına kapılıp da Allah’ın emrettiklerinden uzaklaşmayı reddeder. Bunun için kendisini tamamen iyiliğe, dinin gereklerine adama sanatı tasavvuf olarak adlandırılmaktadır.

Tasavvuf, dünyevi telaşları ve meseleleri bir kenara bırakmayı ve uhrevi hayata yoğunlaşmayı öğütler. İman dolu olmak, bunun için çaba sarf etmek ve ibadetleri büyük bir içtenlikle yapmak tasavvufun içinde yer alan öğretilerdir.

Tasavvuf Ehilleri Kimlerdir?

Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendisini Allah’a adayan kişilere mutasavvıf denmektedir. Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıflar kimlerdir diye bir soru sorulduğunda akla aşağıdaki isimler gelmektedir:

1-     Hoca Ahmet Yesevi

2-     Yunus Emre

3-     Mevlâna Celaleddin Rumi

4-     Şeyh Bedreddin

5-     Hacı Bektaş-ı Veli

6-     Hacı Bayram-ı Veli

7-     İbn-i Arabi

8-     Sadreddin Konevi

Tasavvuf Dereceleri Nelerdir?

Tasavvufta insanı kötülüğe sevk ettiği düşüncesi ile “nefis” kimi şekillerde tanımlanmış ve derecelendirilmiştir. Nefsin dereceleri toplam 7 tanedir ve bunlardan en günahkâr olanı “Nefs-i Emmare” olarak adlandırılmıştır.

Nefsin Mertebeleri:

1-     Nefs-i Emmare: İnsana sürekli olarak günah işlemesini söyler.

2-     Nefs-i Levvame: İşlenen günahlardan ötürü pişmanlık duyar ve kaçınmaya çalışır.

3-     Nefs-i Mülhime: Kul yüzünü artık halktan Hakk’a döner, insanlardan uzaklaşır.

4-     Nefs-i Mutmain: Kalbinde şüphenin zerresi kalmaz ve iman eder.

5-     Nefs-i Raziye: Kul artık Allah’tan gelen her şeye oldukça razıdır. Şikâyet asla etmez.

6-     Nefs-i Mardiyye: Allah’ın amellerinden razı olduğu kişi bu mertebeye erişir.

7-     Nefs-i Kâmil: Bir kulun erişebildiği en yüksek nefis mertebesidir.

Tasavvufa Göre Aşk Nedir?

Aşkın tanımı tasavvufta yaratılışın nedeni ve varlığın yegâne temeli olarak sayılan sevginin en yüksek mertebesidir. Mutasavvıflar aşkı geçici ve mutlak olmak sureti ile ikiye ayırırlar. Geçici olarak nitelendirdikleri aşk bir güzele gönül vermek ve ona vurgun olmaktır. Diğer bir söylemle bir kişiye duyulan aşktır. Öte yandan bu geçici aşk sayesinde mutlak aşka yani Tanrı aşkına ulaşılır. Onlar için geçici aşk bir köprüdür.

Tasavvuf Şirk Midir?

İslam’da tasavvuf şirk olarak görülmez. Allah ile bir olma yolunda hayatlarındaki her hususa dikkat eden mutasavvıfların gayretinden bahseden tasavvuf şirk değildir.

Tasavvuf Caiz Midir?

Tasavvufun nasıl görüldüğü ve mutasavvıflar tarafından nasıl icra edildiği tarihten bu yana araştırılan ve merak edilen bir unsur olmuştur. Düşünceleri sebebi ile kimi zaman şirk dini mi diye sorulan tasavvufun caiz olup olmadığı da pek çokları tarafından merak edilir. Bunun için din alimlerinin neler söylediği önemlidir. Tam olarak hangi kısım merak ediliyorsa bu sorulmalı ve desteklenmelidir.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir