Yılın En Önemli Müslüman Bayramı Olan Kurban Bayramı Nedir?

Yılın En Önemli Müslüman Bayramı Olan Kurban Bayramı Nedir?
07.07.2022 18:55
Kurban Bayramı bu yıl 9 Temmuz 2022'de gerçekleşiyor. Kurban Bayramı, İslami ay takviminin ikinci ve son bayramıdır. İki bayramın ilki olan Ramazan Bayramı, Ramazan'ın sonunu işaret ederken, Kurban Bayramı ise Hac ibadetinin sonunu işaret eder.

Seyahat edebilecek her sağlıklı yetişkin Müslüman, ömründe bir kez Hac yapmakla yükümlüdür. Hac yolculuğu sembolik olarak Hz. İbrahim, Hacer ve oğulları İsmail'in ayak izlerini takip eder. Hac ibadeti sadece belirli bir coğrafi bölgede gerçekleşse de, Kurban Bayramı dünya çapında Müslümanlar tarafından kutlanmaktadır. Bu yazımızda size Kurban Bayramı'nın ne anlama geldiğini, önemini ve nasıl kutlandığını anlatacağız.

Kurban Bayramı'nın Önemi Nedir?

Kurban Bayramı'nın önemi, Hz. İbrahim, Hacer ve İsmail'in Allah'a olan güvenini anmasıdır. İslam, dünyadaki yaşamın Allah’a olan inancın bir sınavı olduğunu öğretir. Testler kişinin kapasitesine ve bilgi düzeyine göre yapılır. Bu imtihanların amacı, bireyi derece olarak daha yükseğe çıkarmaktır, böylece sonunda ait olduğumuz ve döneceğimiz Yaratıcı olan Allah’ı ​​tam olarak tanıyabilirler. Hz. İbrahim, Allah tarafından defalarca imtihan edildikten sonra, ne kadar iyi olduğunun derin bilgilerine sahip olduğu bir konuma geldi. 

Her yıl Kurban Bayramı'nı kutlamak, Allah'ın iyi olduğuna güvenmek için sembolik bir hatırlatmadır. İlk başta vahyin arkasındaki bilgeliği anlamasak bile, Hz. İbrahim için bir peygamber olarak gördüğü rüyalar vahyinin bir parçasıydı. 

Kurban Bayramı Nasıl Kutlanır?

Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'na benzer şekilde kutlanır: Sadaka, giyinme, bayram namazına katılma, bayram tekbiri okuma, her iki bayramın da paylaştığı gerekliliklerdir.

Ramazan Bayramı'nda ihtiyaç sahibi Müslümanlara tahıl ve kuru meyve gibi raf ömrü olan yiyecekler dağıtılır. Kurban Bayramı'nda ise ihtiyaç sahibi insanlara kurban eti dağıtılır. Mallarının kurbanı olarak keçi, koyun veya inek gibi besi hayvanlarını satın almaya gücü yetenlerin bunları satın almaları ve hayvanın etini üçte bir oranında dağıtmaları gerekir. Hayvanın etinin üçte biri ihtiyaç sahiplerine; üçte biri aileye, arkadaşlara ve komşulara dağıtılır, etin son üçte biri ise evde kullanılır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir