Tarih İçin Büyük Öneme Sahip Olan Arkeoloji Hakkında Sıkça Araştırılanlar Nelerdir?

Tarih İçin Büyük Öneme Sahip Olan Arkeoloji Hakkında Sıkça Araştırılanlar Nelerdir?
08.08.2022 17:11
Bilim alanları arasında Arkeoloji büyük bir öneme sahip. Peki, Arkeoloji anlamı nedir? Arkeoloji bölümünün alt dalları nelerdir, açık öğretimi var mı, atama puanları nedir, çalışma alamları, Arkeoloji bölümü olan üniversiteler gibi soruları da sizler için araştırdık.

Arkeoloji eski kazıntılara ulaşması ile tarihe adeta ışık tutuyor. Bu özelliği tarih için büyük öneme sahip olan Arkeoloji hakkında sıkça araştırılan konular bulunuyor. Arkeoloji; arkeolojik yöntemler ile ortaya çıkarılmış kültürleri sosyoloji, tarih, coğrafya, etnoloji gibi pek çok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bir bilim alanıdır. Arkeoloji insanlığın kültürel anlamda geçmişini ve kültürlerin değişimlerini birbirleriyle olan ilişkileri ile birlikte ele alır.

Arkeoloji Atama Puanları Nelerdir?

Arkeoloji atama puanları bu alanda eğitim almış ve alanına özgü işlerde kamu sektöründe çalışma hayali kuran kişiler tarafından araştırılıyor. Arkeoloji atama puanları tercih şehrinden şehrine farklılık gösteriyor. Arkeoloji atama puanları; 2021 yılı taban puan olarak 91,93067 puan şeklinde tanımlanıyor.

Arkeoloji Anlamı Nedir?

Arkeoloji anlamı; kazı bilimi olarak tanımlanıyor. Spesifik olarak Arkeoloji anlamı arkeolojik yöntemler aracılığı ile ortaya çıkarılmış kültürleri pek çok bilim dalından faydalanarak araştıran ve incelemeye alan bir bilim alanı olarak karşımıza çıkıyor. 

Arkeoloji Açık Öğretim Var Mı?

Türkiye’de artık pek çok bölüm için açık ve uzaktan öğretim seçeneği bulunuyor. Ele aldığı konular ile dikkat çeken Arkeoloji için de açık öğretim alanı olup olmadığı sorgulanıyor. Arkeoloji bölümü şimdilik açık öğretim uygulamasında bulunmuyor. Arkeoloji bölümü genelde örgün olarak uygulamalı şekilde eğitim veriyor.

Arkeoloji Alt Dalları Nelerdir?

Arkeoloji biliminin spesifik anlamda pek çok alt dalı bulunuyor. Arkeoloji alt dalları; Klasik Arkeoloji, Hristiyan Arkeolojisi, Peyzaj Arkeolojisi, Denizcilik Arkeolojisi, Gemicilik Arkeolojisi, Cinsiyet Arkeolojisi, Yerleşim Arkeolojisi gibi alt dallardan meydana gelir.

Arkeoloji Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Arkeoloji lisans eğitimi almak isteyenler bölümün olduğu üniversitelerin hangileri olduğunu araştırıyorlar. Arkeoloji bölümü olan üniversiteler; Ankara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Hitit Üniversitesi gibi üniversitelerdir.

Arkeoloji Çalışma Alanları Nelerdir?

Arkeoloji çalışma alanları mezunları ve öğrencileri tarafından ilgi görüyor. Arkeoloji çalışma alanları genelde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşuyor. Mezunlar genelde tarihsel araştırmalara yönelik kazıntılarda görev aldıkları için kamusal alanda görev alabilirler.

Arkeoloji Eşit Ağırlık Mı?

Üniversite tercihinde bulunacak ve kafasında Arkeoloji bölümü bulunan adaylar sınavda hangi alan ile tercih yapacaklarını sorguluyorlar. Üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinde eğitim veren Arkeoloji bölümünün eşit ağırlık puan türü ile öğrenci aldığı söyleniyor.

Arkeoloji Fiziğin Hangi Alt Dalı?

Arkeoloji çeşitli kazıntılar sonrası geçmişe bir tür ışık tutuyor. Kazı bilimi olarak da bilinen Arkeoloji aslında fizik biliminin alt dalları arasında yer buluyor. Arkeoloji bir kalıntının kökeninin belirlenmesi fiziğin alt dalı olarak bilinen ‘’Nükleer Fizik’’ ile ilgilidir.

Arkeoloji İle İlgili Filmler Nelerdir?

Arkeoloji ile ilgili filmler; Derin Kâbus, Büyük Hazine: Sırlar Kitabı, Büyük Hazine, Dominion: Prequel to the Exorcist, Sahara, Lara Croft Tomb Raider: Yaşamın Kaynağı, Mumya, Yıldızlar Geçidi, Indiana Jones: Son Macera, Indiana Jones: Kamçılı Adam, Kutsal Hazine Avcıları gibi filmlerdir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir