RNA Nedir?

RNA Nedir?
28.04.2022 01:30
RNA nedir, RNA özellikleri nelerdir, RNA enerji verir mi gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

RNA'nın anlaşılması için ilk olarak  riboz ve nükleik asit yapılarının belirlenmesi gerekir. Vücutta karbonhidratların en küçük yapı taşı monosakkarit olarak isimlendirilir. Monosakkaritler daha minik yapı birimlerine ayrışamazlar. Riboz da bir monosakkarit biçimidir  ve bu sebepten daha minik parçalara ayrışamaz. Pentoz gruplarında bulunan riboz 5 karbon atomunun birleşiminden meydana gelir. Nükleik asit ise tüm canlı birimlerde ve virüslerde bile olan ve nükleotitlerden meydana gelen bir yapıdır. RNA'da bir fosfatlı baz, bir azotlu baz ve bir ribozdan meydana gelen bir nükleotit bulunur. Bu nükleotit ribonükleotit olarak isimlendirilir.

RNA Özellikleri Nelerdir?

RNA’nın özellikleri şu aşağıdaki gibidir:

·        RNA, polimeraz enzimi açısından sentezlenir

·        Riboz şekeri ve Urasil bazı bulundurur.

·        Tek zincirden meydana gelir.

·        Kendini eşletmez.

·        DNA şifrelerine göre sentezlenebilir

·        Çekirdek, sitoplazma, çekirdekçik, ribozom, mitokondri ve kloroplastta meydana gelir

RNA Aşısı Nedir?

RNA aşısı ya da mRNA aşısı, sentetik RNA moleküllerini insan hücrelerine transfer eden yeni bir aşı çeşitidir. Burada genetik malzemenin nakil olması söz konusudur. RNA, hücrenin içine girmesinin sonunda mRNA olarak çalışır ve hücreyi yeniden program yaparak, hücrenin normal patojen ya da kanser hücreleri araçlığıyla üretilen yabancı proteini meydana gelmesini sağlar. Sonrasında bu protein molekülleri vücutta uyumlayıcı bağışıklık tepkisini harekete geçmesini sağlar, böylelikle vücut, proteinin içerisinde ki patojenleri veya kanser hücrelerini yok etmeyi başarır.  Kırılgan mRNA iplikçiklerini korumak ve bu kişinin hücreleri aracılığıyla  emilmesini kolaylaştırmak için mRNA molekülleri bir ilaç taşıyıcıyla kaplar.

RNA Açılımı Nedir?

RNA, ribonükleik asit anlamına gelmektedir. Uzun nükleotid zincirli mühim bir moleküldür. Tıpkı DNA olduğu gibi, canlılar için RNA da yaşamsal  önem taşır. RNA, DNA ve proteinler, tüm yaşam formları için lazım olan üç ana biyolojik makromoleküldür. Hücrelerdeki genetik bilgi aktarımını DNA'dan RNA'ya ve oradan  da proteinlere doğru olmaktadır. Proteinler hücrenin en aktif çalışan elemanlarıdır; hücrelerdeki enzim anlamında, yapısal bileşenler olarak ve hücre sinyallerinde çok mühim rol taşır.

RNA Enerji Verir mi?

RNA,DNA ATP’nın yapılarında olan monosakkaritler yani 5 karbonlu pentozlar hücrede enerji verici olarak bulunmazlar. Bu nedenle RNA enerji verir denilemez.

RNA Genetik Bilgi Taşır Mı?

RNA protein sentezi için gereken genetik mesajı nükleustaki DNA'dan sitoplazmadaki ribozomlara üstlenen  RNA'lardır. Protein sentezi için kalıp görevi üstlenir.

RNA’lar Nerede Sentezlenir?

RNA hücre çekirdeğinde sentezlenebilir; tamamen işlemden geçmesinin ardından sitoplazmaya taşır  ve ribozomda çevrime uğraması gerekir.

RNA Organik mi İnorganik Mi?

Nükleik asitler insan, bitki, hayvan mikroorganizma ve virüs gibi tüm canlılarda olan ve kalıtsal özeliğin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan ve yaşantısını olayları düzenleyip ve yöneten doğal moleküllerdir. Genetik bilgileri  nükleik asitler barındırır.

RNA ve DNA Arasındaki Farklar Nelerdir?

DNA ile RNA arasındaki en belirgin fark moleküllerinde olan şekerdir. RNA'da riboz şekeri, DNA'daysa deoksiriboz şekeri mevcuttur. En önemli fark budur. Buna ilave olarak DNA timin kullanırken, RNA ise urasil kullanır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir