Sutopu Türkiye’de ilk defa İngilizler tarafından oynanmıştır. Türkler ise 1910’da ilk defa Galatasaray Spor Kulübü tarafından oynanmıştır. Havuzların modernleşmesi ile turnuvalar yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’nin en modern havuzu Adana’da bulunmaktadır ve bunun sebebi Adana tarafından sutopunun çok değer görmesidir. Adana Demir Spor Kulübü 17 yıl sutopunda hiç yenilmemiştir ve 22 defa Türkiye şampiyonu olmuştur.
Sutopu, suda yüzerek ve topu kaleye sokmaya çalışarak oynanan bir oyundur. Oyuncu değişikliği yapılmak isterse her an yapılabilir herhangi bir sınır yoktur. Tüm oyun içinde yalnızca 2 mola hakkı vardır. Oyuncuların, oyundan atılabilmesi durumu söz konusu olabilir ve oyundan atılmak için 3 ana sebep vardır.
Sutopu Takımında Oyun İçinde Kaç Oyuncu Vardır?
Sutopunda her hakım içinde 13 oyuncu bulunur. Maça başlanılan kişi sayısı 7’dir. Bunlardan 1’i kaleci 6’sı oyuncudur.
Sutopu Nasıl Yazılır?
Sutopu oyunu birleşik yazılsa da TDK kapsamında baktığımız zaman su topunun ayrı yazıldığını görebiliriz.
bu kelime iki yazım biçimi ile de kullanılmaktadır.
Sutopu Nasıl Oynanır?
Sutopu, suyun içinde kaleye kol atmaya çalışarak oynan bir oyundur. Kadınlar için ve minik takımlar için 25 metrede erkekler için ise 33 metrelik havuzlarda oynanmaktadır. Havuzun derinliği en az 1.90 – 2 metre aralığında olmak zorundadır. Kalelerin yüksekliği 90 cm genişliği ise 3 metre aralığındadır. Takımların biri beyaz diğeri mavi takke takmak zorundadır. Sutopu 7 dakikalık devreler olmak üzere toplam 28 dakikadan oluşur. Devreler arasında ise 2 dakika mola verilir.
Eğer iki takım arasında beraberlik varsa iki kere 3er dakikadan devre oynanır. Beraberlik bu devrelere rağmen sonlanmadıysa, altın gol ismi verilen devreler oynanır ve bir takım gol atana kadar maç bitmez.
Sutopu oyun Kuralları
Sutopu oyunu devreleri, oyuncuların kaleyi yan kulvarlara dizilmesi ile başlar. Hakem düdüğünü çaldığında top tam ortadadır. 2 takımdan hangi oyuncular hızlı yüzerek topa ulaşırsa o takımın oyuncuları devreye girer. İki takımında atak yapması için 335 saniyesi bulunur ve bu zaman dilimi içinde herhangi bir atak gerçekleşmez ise hakemin verdiği gonk sesi ile top karşı takıma geçer. Bir takımın golünün sayılması için bütün topun kale çizgisini geçmesi gerekir.
Her takımın mola alma hakkı vardır. Molalar yalnızca antrenörler tarafından talep edilebilir.
Oyun içinde fauller ile ilgili kurallar ise şu şekildedir;
- İki elle topu tutmak
- Topu taşırken suyun altına girmesi
- Elinde top bulunmayan bir rakibe müdahale etmek
- Karşı takım oyuncusunu itmek
- Bir oyuncunun 35 saniye içinde topu kullanmaması
Bu sıraladığımız fauller normal faullerdir ve bu fauller oluştuğunda hakem karşı takıma serbest atış hakkı verir. Oyundan atılmanıza sebep olacak fauller ise şu şekildedir;
- Tekme atmak
- Vurmak
- Rakibin suratına karşı su fırlatmak
- Serbest atış kullanılmadan önce topa müdahale etmek
- Hakemle konuşmak
- Topu tutmayan bir oyuncuya sert davranmak ve tutmak