Steam Dolar Kurunu Kaçtan Alıyor?

Steam Dolar Kurunu Kaçtan Alıyor?
20.12.2021 18:15
Steam genelde oyun sektöründe dolar kurundan pek etkilenmeyen ve fiyat güncellemesini dolar bazlı yapmayan bir platform olarak biliniyor. Bu yüzden de Türkiye’de oyun sektöründe son kalemiz olarak görülen Steam dolar kurunu sabit tutarak dövizden etkilenmeyen nadir platformlardan olmaktadır. Steam dolar kuru artacak mı, Steam dolar kuru neden sabit gibi soruları sizler için yanıtladık.

Son zamanlarda yaşanan döviz kurundaki hareketlilikler maalesef oyun sektörünü de etkisi altına almış durumda. Zira PlayStation veya Microsoft Store gibi oyun platformlarına bakacak olursak oyunlardaki fiyatlar dolar bazlı olarak büyük bir artışa geçmiş durumda. TL’nin özellikle dolar karşısındaki değer kaybı bu noktada oyun sektörünü yanısıra günlük hayatta kullandığımız ve satın aldığımız pek çok şeyi etkilediğinden dolayı oyun sektörü de Türkiye’de genelde yabancı firmaların ürettiği oyunlardan oluştuğu için dolar bazında çok büyük ücretlere mâl olmaktadır. Fakat bu noktada dolar kurunu sabit tutan Steam şu anda oyun oynamak için sığınabileceğimiz son kale olmuş durumda. Steam'in dolar kurunu sabit tutması ve Türk oyuncularına yabancı üretim oyunları dolar bazında diğer firmalara göre çok çok düşük fiyatlara satması bu konuda oyunseverlerin oldukça sevindiren bir durumdur. Steam’in dolar kurunu bu şekilde sabit tutması aslında diğer firmaların yaptığı gibi neden daha fazla kâr elde etme amacına gitmediklerini de düşündürmüyor değil. Steam'in şu an oyun sektöründe dolar bazında sabit tuttuğu kur 2 TL olarak sabitlenmiştir. Bu şekilde belli bir dolar fiyatıyla piyasaya sürülen oyunlar Steam'de Türk oyuncularına bu dolar bazlı ürünlerin bir doların 2 tl'ye sabitlendiğini göstermektedir. Yani Steam dolar kuru ile fiyatlarla bir oynama yapmadan doların birim fiyatını 2 TL’den hesaplayarak oyunları piyasaya sürmektedir.

Steam Dolar Kuru Artacak Mı?

Son zamanlarda yükselen hayat pahalılığının döviz etkisi ile büyük bir yükselişe geçmesinde oyun sektörü de nasibini almıştı. Özellikle pek çok oyun yabancı firmalar tarafından üretilen oyunlar olduğundan bu oyunlarda ülkemize dolar bazlı bir şekilde gelmesi ile çok çok büyük fiyatlara çıkan oyunlar görmeye başladık. İşte oyun sektöründen doların tek etkilemediği oyun platformu Steam aldıkları karar doğrultusunda doları 2 TL'den sabitleyerek oyunları bu sabit fiyat üzerinden listelemeye uzun zamandır devam ediyor. Bu noktada da insanlar Steam’de dolar kurunun artışa geçip geçmeyeceğini de merak ediyorlar. Fakat aslında sanılanın aksine Steam dolar kurunu sabitlemekten ziyade bu uygulamayı oyun geliştiricilerine de teşvik ediyor. Bu sebepten dolayı dolar kurunda herhangi bir artış olacağı Steam için şu anlık söz konusu değil gibi gözüküyor.

Steam Dolar Kuru Neden Sabit?

Diğer oyun platformlarının yanısıra Steam’de dolar kurunun sabit olarak birim fiyatının 2 TL’den hesaplandığı oyunlarda dolar kurunu sabit tutulması insanların yararlanabileceği bir oyun kütüphanesi görevini görmesi ile oyunseverlerin tercihen faydalanabileceği bir platform haline gelmiştir. Fakat düşündüğümüz zaman aslında yurtdışından bizlere sunulan bu oyunlar diğer platformlarda ki gibi döviz kurundaki dalgalanmalar sebebiyle beklenen bir fiyat artışının Steam’de oluşmaması ve dolar kurunun hep sabit kalması insanların merak ettiği konular arasında. Bu konuya bir açıklık getirecek olursak aslında Steam herhangi bir fiyat sabitleme durumu belirlemeden kur üzerinde çevirme gibi bazı uygulamalara yer vermiyor. Bunun sebebi ise Steam döviz kurunu sabitlemeye zorlamadan direkt olarak oyun geliştiricilerinin ülkelerin alım gücü ile ilgili bilgiler vererek uygun bir platform olmak için bu fiyatlandırmayı yayıncılarına teşvik etmesinden kaynaklanıyor. Yani aslında Steam’in bu politikasına baktığınız zaman kâr amacından ziyade daha çok kullanıcıyı kendine çekmeye çalıştığını ve herkesin uygun bir şekilde alım gücüne göre bir fiyatlandırma listesi sunması bu konudaki teşviki de başarılı kılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir