İhracat

İhracat
19.08.2021 15:26
Hizmet ağının genişliğine göre ticaretin boyutu değişmektedir. İhracat nedir, ihracatta kullanılmakta olan belgeler nelerdir? İhracat vergisi nedir, ihracat sorumlusu ne kadar maaş alır, ihracat çeşitleri nelerdir, sözleşmesi nedir? E-ihracat teşvikleri nelerdir?

Hizmet ağının genişliğine göre ticaretin boyutu değişmektedir. Özellikle yurt dışına satış yapabilen firmalar için büyük unvanı kullanılmaktadır. Alım satımın ülkeler arasındaki yapıldığı bir ticaret ortamında her iki taraf kazançlı çıkmaktadır. Dış ticareti etkileyen önemli eylemlerin başında ihracat gelmektedir. Bir ülke içerisinde üretilen malın veya hizmetin satış amacıyla yabancı ülkelere döviz karşılığında sevk edilmesine ihracat veya dışsatım denmektedir. İhracatın bilinen en yaygın ve en net tanımı olarak yurtdışı satışlarıdır. Döviz karşılığında mal satışı yapmak amacıyla yapılan ihracat, nadiren uygulansa da yani takas veya mal karşılığı gibi satış yöntemleri kullanılan bir ticaret yöntemidir. Satılmak üzere başka ülkeye mal göndermek olan dış satım; İngilizce export, Fransızca exportation olarak tabir edilir. Türkçede kullanılan ihracatın etimolojik kökeni Arapça ihraç kelimesinden gelmektedir.

İhracat Nedir?

Ülke ekonomisinde dış ticaret ve dış ticaretin bileşenleri belirleyici bir konumda yer almaktadır. Dış ticaret genelde iki ana temel üzerine kuruludur ve ülke sınırlarının dışındaki ticareti unsuru olarak bilinmektedir. Alım ve satımı ilgilendiren ithalat ve ihracat temeline bağlı olan dış ticarette cari açık dikkate alındığında önemli olan tarafın ihracat olduğu söylenebilir. Dış ticaret dengesinin ithalat ile birlikte oluşturan ihracat kısaca dışsatım veya yurtdışına satış olarak tanımlanmaktadır. İhracat genel olarak tanımlanacak olursa bir malın, bir ülkenin gümrük sınırlarının dışına veya serbest bölgelere yürürlükte olan ihracat kapsamında çıkması veya satışının yapılması olarak söylenebilir. Temel olarak yurtdışına satışı ifade etse de ihracat yapmanın farklı yöntemleri mevcuttur. Farklı olan bu yöntemler kendi özellerinde bağlı olduğu yönetmelikler ve şartlara tabidir.

İhracatta Kullanılmakta Olan Belgeler Nelerdir?

·        Faturalar

·        Konsolosluk Faturası

·        Tasdikli Fatura

·        Özel Fatura

·        Komisyoncu Alış ve Satış Faturaları

·        Çeki Listesi

·        Koli Listesi

·        Spesifikasyon Belgesi

·        İmalatçının Analiz Belgesi

·        Gözetim Belgesi

·        Ekspertiz Raporu

·        Gümrük Beyannamesi

·        ATA Karnesi

·        Menşe Şehadetnamesi

·        Dolaşım Belgeleri ve Form A

·        Tedarikçi Beyanı

·        Kontrol Belgesi

·        Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi

·        Uluslararası Orijin Bitki Sağlık Sertifikası

·        Hayvan İhracına İlişkin Sağlık Raporu

·        Süt ve Et Ürünleri İçin Sağlık Sertifikaları Düzenlenmesi

·        Ambalaj Maddelerinin İhracatında Gıda Güvenliği

·        Doğal Arı Balı Analiz Belgesi

·        Orman Nakliye Tezkeresi

·        CITES Belgesi

·        Borsa Tescil Beyannamesi

·        Radyasyon Analiz Belgesi

·        Helal Belgesi

·        Koşer Sertifikası

·        Boykot Sertifikası

·        Halı Ekspertiz Raporu

·        Son Kullanıcı Belgesi

·        Sigorta Belgeleri

·        Sigorta Poliçesi

·        Konşimento Taşıma Belgeleri

İhracat Vergisi Nedir?

Yurt içinde kullanıma yetecek olan miktardan fazlasının yurt dışında satılması maksadıyla bir ülkenin gümrük sınırlarından satışı için yurtdışına çıkan ihraç malları için konulan vergilere ihracat vergisi denir. İhracat vergilerinin yanı sıra ithalat vergisi vardır ve bu vergi ithal edilen mallar üzerinden alınmaktadır. Bu vergi çeşitleri ise dış ticarette alınan vergi uygulamalarındandır. İhraç olacak malların yurt dışına satılması esnasında alınan vergiler gümrük vergileridir. İthal edilen ürünlerden alınan gümrük vergilerinin ihracattaki benzerlerini ihracat vergileri oluşturmaktadır. İhracata yönelik üretilen malların kalitesinin yükselmesi ile birlikte ihraç vergisi hazineye ciddi bir katkı sağlayacaktır. Elde edilen kazanç ile ithal edilen ürün giderleri dengelenecek ve cari açık dengesi kurmaya yarar sağlayacaktır.

İhracat Sorumlusu Ne Kadar Maaş Alır?

İhracat sorumlusu pozisyonunda çalışan kişilerin aldıkları maaşlar kariyerlerinin ilerlemesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu pozisyonda çalışan kişilerin aldıkları ortalama maaş oranları şu şekilde özetlenebilir;

  • İhracat Müdür Yardımcısı: 3.870-11.250 TL
  • İhracat Sorumlusu: 3230-7.070 TL
  • İhracat Operasyon Uzman Yardımcısı: 3.960- 4.490 TL

(2021 yılı fiyatlarıdır)


İhracat Çeşitleri Nelerdir?

·        Konsinye İhracat: Satışı bir sonraki dönemde yapılmak kaydıyla müşteri, komisyoncu, şube ve temsilciliklere ürün gönderilmesi ile yapılan ihracat türü.

·        Yeniden İhracat: İthal edilmiş ürünün ihraç edilmesi işlemine denir.

·        Bedelli ve Bedelsiz İhracat: Yurt içine döviz getirilmesi ve yurt dışına satış yapılması işlemlerini kapsayan ihracat çeşidine bedelli ihracat denir. Yurt içine döviz girdisi sağlanamaması fakat ürünün yurt dışına çıkmış olmasına bedelsiz ihracat denir.

·        Fiili İhracat: Bir ürünün tüm niteliklerinin denetimi sonrasında bu nitelikler ile gümrük bölgesinin dışına çıkarılması fiili ihracattır.

·        Net İhracat: Ülkenin dış ticaret durumu bu hesaplamayla yapılır ve net ihracat, ihracat ile ithalat arasında farkı ifade etmektedir. Hesaplama yapılırken ihracat değerinden ithalat değeri çıkarılır ve aradaki farkta ihracatın fazla olması durumunda net ihracat oluşur ve dış ticaret fazlası anlamına gelmektedir.

·        E-İhracat: İnternet üzerinden yurtdışına satış yapma işlemine e-ihracat denmektedir.

İhracat Sözleşmesi Nedir?

Ürünün satışı ve bedelinin ödenmesine ilişkin detayları barındıran, rizikoların karşılıklı olarak belirlendiği, alıcı ve satıcı arasında yapılan dış ticaret satış sözleşmelerine ihracat sözleşmesi denmektedir. Milletlerarası Ticaret Odası tarafından belirlenen kavramlar terimsel anlaşmazlıklarını önüne geçmek için kullanılmaktadır. Taraflarca karara bağlanması gereken hususlar ile sözleşmede yer verilecek detaylara dikkat edilmesi gereklidir. Sözleşmede yer alacak detaylar şu şekildedir;

  • Ürünün cinsi, türü, kalitesi
  • Ürünün miktarı ve fiyatı
  • Teslim yeri ve zamanı
  • Ödeme şekli, yeri ve zamanı
  • Olası anlaşmazlıklar için çözümler

E-İhracat Teşvikleri Nelerdir?

  • Tescil, seyahat ve pazara giriş masrafları
  • E-ticaret sitelerinin dijital reklam maliyetleri
  • Fuarlara katılım giderleri
  • Yurt dışında birim açma destekleri
  • Yurt dışına gönderilen çeşitli promosyon malzemeleri
  • Tanıtım ve pazarlama faaliyetleri
  • Yerel dilde ve medya mecralarındaki ilanlar


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir