İnşaat Ruhsatı İçin Nereye Başvurulur?

İnşaat Ruhsatı İçin Nereye Başvurulur?
16.11.2021 15:00
İnşaat ruhsatı devredilir mi? İnşaat ruhsatı alınmadan inşaata başlanır mı? İnşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur? gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

İmar mevzuatına göre belediye sınırları içerisinde yapılacak inşaatlar için inşaat ruhsatı belediyeler tarafından verilmektedir. Belediye sınırları dışında yapılacak olan inşaat çalışmaları için ise ruhsat verme yetkisi ile özel idarelere aittir. İnşaat yapı ruhsatı şu şekilde alınmaktadır.

·        Yapı ruhsat istemi dilekçesi

·        Tapu belgesi

·        Çevre ve temizlik vergisi için borcu yoktur yazısı

·        Taahhütname

·        İnşaatın statik projesi

·        İnşaatın mimari projesi

·        Elektrik, mekanik ve tesisat projeleri

·        Çevre ve peyzaj projeleri

Ülkemizde yapılan bütün inşaatlar, İmar Kanunu’na göre belirlenen kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. İmar Yönetmeliği’ne uygunluk gerekli ve ruhsat kesinlikle zorunludur. Köylerde ve köylülerin ihtiyaçları için yapılan yapılar için ruhsata gerek yoktur. Fakat diğer bütün inşaat çalışmalarına başlaması için ruhsat şarttır. Ruhsat alınmadan başlatılmış inşaatlar durdurma ve yıkma kararı verilir. Bütün inşaatların başlaması için gerekli yapı izinleri ve arsanın bulunduğu belediye tarafından verilir. Belediyenin içinde olmayan arsa ve inşaatların yapılması için, valiliklerde ruhsat verebilmektedir.

İnşaat Ruhsatı Devredilir Mi?

Bir binanın inşa edilmesi için ilk önce yapı mimar projesinin hazır ve belediyeden ruhsat alınması gerekmektedir. Yarım kalan inşaatın tamamlanması için şunlar gereklidir.

·        İmar durumu

·        Çap

·        Ruhsat talep dilekçesi

·        Tapu sureti

·        Plan kote

·        Yol kotu tutanağı

·        Kanal kotu tutanağı

·        Proje müellifi belgesi

·        Mimar

·        İnşaat mühendisi

·        Makine mühendisi

·        Elektrik mühendisi

·        Zemin etüt raporu

·        Projeler 5 takım (yapı denetim onayı gereklidir.)

·        Mimari

·        Betonarme ve betonarme hesapları

·        Elektrik, sıhhi tesisat, ısı yalıtım hesabı

·        Yapı denetim izin belgesinin noter tasdikli sureti

·        Bakanlıkça tasdikli bilgi formu aslı

·        Yapı denetim ile yapı sahibinin arasında yapılan sözleşme

·        Yapı denetim firmasının yapı denetimini üstlendiğine dair taahhütname

·        Belediyenin açmış olduğu yapı denetim hesabına yapı denetim hizmet bedelinin ilk taksitini yatırdığına dahil bir makbuz

·        Hesap numarası, mal sahibince yapının müteahhitliğinin üstlenmesi, ticaret odası kaydı, vergi mükellefi olması, yapının müteahhitliğini üstlendiğine dair noter tasdikli taahhütname, yapının müteahhitliğinin yapı sahibi dışında birinin üstlenmesi durumunda yapı sahibi ile müteahhit arasında sözleşme, vergi levhası ve ticaret sicil gazetesidir.

Yukarda belirtildiği resmi bir şekilde izin alınan inşaat çalışmaları başlanan inşaatın yarım kalması durumunda, inşaatın devredilmesiyle inşaat yarım kaldığı yerden tamamlanabilir.

İnşaat Ruhsatı Alınmadan İnşaata Başlanır Mı?

İmar kanunu gereğince, inşaat ruhsatı alınmadan inşaat yapılacak yapılar haricinde ruhsat alınmadan inşaata başlanması suçtur. Yapı mühürlenir ve inşaat hemen durdurulur. İnşaatı durdurma ise yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Ruhsat almadan başlatılan ruhsatsız inşaatları durdurma ve yıkma kararları verilmektedir. İnşaatın başlaması için gerekli bütün yapı izinleri, arsanın bulunduğu bölgede görevli belediye tarafından verilir. Belediye kapmasında bulunan inşaatlar ise valilikten ruhsat alabilme hakkına sahiptirler. Valilik tarafından, görevlendirilen İskân ve Bayındırlık müdürlükleri mücavir alan dışındaki arsalarda inşaat yapılması için ruhsata başvurulabilir. İmar Kanunu’ndaki yönetmelik gereğince, ruhsat alınma tarihinden itibaren 2 sene içerisinde inşaatın başlaması gerekmektedir. Ruhsat alma tarihinden itibaren 5 sene içerisinde inşaatın bitmesi gerekmektedir. Bu şartlara uyulmadığı takdirde inşaatın durdurulması ya da yıkılması gerekir ve ruhsat yenilenmesi gerekmektedir.

İnşaat Ruhsatı Yenilenmezse Ne Olur?

İnşaat ruhsatı, bir inşaatın ruhsat alabilmesi için belediyeye başvurabilir. Mücavir alan dışında ise valiliklerden izin alınabilir. İnşaat ruhsatı, izin belgesi olarak adlandırılır. İnşaat çalışmaları için ruhsatınızı aldıktan sonra 2 yıl içerisinde inşaatınıza başlamanız gerekmektedir. İnşaatınızın da 5 sene içerisinde bitmesi gerekiyor. 2 yıl içerisinde başlamadığınız veya 5 sene içerisinde bitiremediğiniz yapınızın ruhsatı geçersiz sayılıyor. Bu durumda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekmektedir. İnşaat ruhsatınızı yenilemezseniz olacaklar şu şekildedir. İnşaat ruhsatı yenilenmez ise ilgi inşaat ruhsatsız ve kaçak olarak gözükecektir. Bu nedenle kaçak inşaatlar ile aynı yaptırımlara maruz kalıyor. Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar şu şekildedir. Ruhsat süresi bitmiş veya ruhsatsız yapılan yapıların durdurulması ve yıkılması gerekmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir