Geçmiş yıllarda özellikle yılbaşı akşamlarında pek çok vatandaşın içine düştüğü bu tuzak yeniden gündemde. Sahte içki tacirlerine bugüne değin sayısız operasyon düzenlenmiş olsa da hala bir şekilde sahte içki üretip satmaya ve halkın sağlığı ile oynamaya devam ediyorlar. Evde kötü şartlar altında üretilerek satışa sunulan alkol ürünleri, gerçek ve bandrollü alkolden tat olarak farklılık taşımıyor olduğundan pek çok kişi bu şansızlıkla karşılaşabiliyor ve soluğu hastanede alana dek durumun farkına bile varamayabiliyor. Cam ambalajlarda satışa sunulmayan ve plastik ambalajlar içerisinde yer aldığında plastiğin elementleri ile etkileşime giren sahte alkol, iç hastalıklarından, görme sorunlarına kadar pek çok istenemeyen durumu beraberinde getirebiliyor. Alkol zehirlenmesine benzese de sıkıntıları çok büyük.. Sahte alkol kullanımından sonra yaşanan baş ağrısı, mide bulantısı, körlük gibi problemler sahte alkol alındığına dair bir işaret iken, pek çok kişi bunu normal karşılayıp, hastaneye başvurmakta da geç kalabiliyor. Bu nedenle vatandaşlar sahte içkiden korunak için ilk olarak aldığı içkinin cam ambalajlarda satıldığından emin olmalı. Ayrıca normal fiyatından çok daha düşük bir ücretle satıldığını da duyuyorsa kesinlikle uzak durmalı. Şişe görünümünde de görülen deformitelerden anlaşılabildiğinden özellikle yılbaşında iki kat daha dikkatle alkol alışverişi yapmalıdır.
Sahte Alkol Belirtileri Nelerdir?
Her yılbaşında olduğu gibi bu yeni yılda herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için dikkatli ve uyanık olmakta yarar var. Sahte alkol nedeni ile ertesi gün sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunan insanların sayısı hiç de azımsanacak türden değil. Tat bakımından herhangi bir farkı bulunmayan sahte alkolün içtikten sonra görülebilen belirtileri hakkında bilgi sahibi olunmasında yarar var. Öyle ki sahte alkol kullanımından sonra görülebilecek belirtiler arasında körlük, karda yürüyor gibi hissetme, baş ağrısı, denge problemleri, şiddetli kusma, sahte alkol tüketildiğinin birer belirtisi. Bir veya birden fazla belirti ile karşılaşıldığında hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak şart diyebiliriz.
Sahte Alkol Barkod Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sahte alkol tüketiminden doğan sorunlar iyiden iyiye gün yüzüne çıkmaya başlamışken pek çok vatandaş ‘Acaba sahte alkolle karşılaşır mıyım?’ gibi soru işaretleri ile tedirginlik yaşıyor. Sahte alkolden doğan problemler hiç de azımsanacak türden olmadığından dolayı bu durumda yeni bir uygulama çıkarıldı ve barkod sorgulaması ile içleri rahat bir şekilde alkol tüketimi yapılabiliyor. Barkod sorgulama için yapılması gereken adımlar ise şu şekilde;
· Cep telefonuna GİB BÜİS uygulaması indirilmelidir.
· Alınan alkol şişesinin barkod kısmı uygulamada yer alan kameraya okutulmalıdır.
· Sahte ya da gerçek olup olmadığına ilişkin gelen bilgilere göre alkol kullanılmalı ya da kullanılmamalıdır.
Sahte Alkol Cezası Nedir?
Sahte içki satmanın pek çok dezavantajı vardır. Sahte alkol satmak hem insan sağlığı ile alenen oynamak hem de kaçakçılık yapmak ve dolayısı ile vergi kaçırmaktır. Elbette birden fazla suç örneği teşkil eden bu satıcılık işleminin bir yaptırımı ve bedeli mutlaka olmalıdır. Yargıtay’ın örnek teşkil edecek kararına göre kaçak alkol üreten ve satan kişilere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası hükmedilebiliyor. Eğer organize bir şekilde bir suçtan söz ediliyorsa bu ceza süresi çok daha uzun yıllara tekabül edebiliyor.
Sahte Alkol Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Elbette alkol tüketiminden sonra bünyeden bünyeye göre değişmekle birlikte görülebilen etkiler sarhoşluk etkisidir. Sarhoşluk görülmesi gayet normal ve beklenen bir etki olduğu için anlaşılamayabilir. Fakat sahte alkolün etkisine baktığımızda görülen bu etki ilk beş saati kapsamaktadır. İlk beş saatlik zaman diliminde şiddetli kusma, baş ağrısı, görme sorunları gibi sorunlar meydana gelmişse bu durum yine normal karşılanır. Fakat ertesi sabah çok daha net bir şekilde bu etkiler belirginleşebilir.