Alkol zehirlenmesi kişinin aldığı alkole göre ya da fazla miktarda alkol tüketimi ile oluşan bir zehirlenmedir. Alkolü fazla alan kişilerin vücudu belli bir yerden sonra bu alkol alımına tepki gösterecektir. Örneğin denge kaybı konuşma bozuklukları düşünme kayıpları gibi en çok beyni etkileyen yan etkiler ortaya çıkacaktır. Alkol fazla alındığı zaman kana karışır ve buradan da beyin ve sinir sistemi gibi yapıları etkiler o da vücudun kendini tam manada kontrol edememesine sebep olur. Alkol zehirlenmesinin bizdeki yaygın tanımıysa sarhoşluk tur.
Alkol Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Alkol fazla miktarda alındığı takdirde vücutta zehirlenme başlayacaktır. Bu zehirlenme alkolün kana karışmasıyla organlara iletişimi ve organların özellikle beyin ve sinir sisteminin bu etkiden zarar görmesi sonucu zehirlenmesi gibi belirtileri oluşmaya başlayacaktır. Bu belirtiler denge kaybı, konuşma bozuklukları, sağlıklı düşünememe, mimiklerdeki bozukluklar, yüzde kızarıklık, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtilerdir. Eğer gerçekten aşırı miktarda alkol alındıysa da komaya girme gibi durumlar söz konusudur. Bu yüzden alkol tüketiminizi dikkat etmeli ya da hiç tüketmemek gibi bir yol seçmelisiniz çünkü fazla aldığınız takdirde vücudunuz bundan fazlasıyla etkilenecektir.
Alkol Zehirlenmesi Tedavisi Nedir?
Alkol zehirlenmelerinde eğer aşırı doz alkol aldıysanız veya çevrenizde aşırı doz alkol alan biri varsa yapmanız gereken şey hemen bir hastaneye gitmektir. Alkol bağımlılığından kurtulmak için de Yeşilay gibi kurumlara başvurarak bu kurumlardan destek alabilirsiniz. Bu bağımlılıktan kurtulma yolunda size bazı ilaçlar verilecektir, tekrar alkol almayı istememeniz için. Alkol almanıza yönlendirecek psikolojik etkilerin kendi içinizde çözüme kavuşması için psikolog, psikiyatri gibi merkezlere başvurarak kendinizi bu istekten uzak tutmak için gerekli psikolojik desteği almanız açısından bu önemlidir. Size bu gibi durumlarda bilgilendirme yapılmakta, alkolün etkilerinden, zararlı etkilerinden, alkolsüz bir yaşamın getirilerinden bahsedilmektedir. Böylece sizin bundan kendi isteğinizle vazgeçmeniz daha olanaklı olacaktır. Çünkü alkol gibi bağımlılık yapıcı şeylere bağımlı olmak kolay fakat kurtulmak bir o kadar zordur. O yüzden en baştan bu gibi bağımlılıkları tercih etmemeniz yapacağınız en mantıklı tercih olacaktır.
Alkol Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Alkol zehirlenmesi alkolün fazla alımı sonrası veya alkol oranı fazla içeceklerin tüketilmesi sonrası oluşan bazı etkenler tarafından tespit edilmektedir. Bu etkenler kusma, baş ağrısı, denge kaybı, yere sağlam basamama, bulanık ve puslu görme gibi etkenlerdir. Vücudunuz fazla miktarda alkol alımını bu gibi birçok şekilde tepki vererek alkolü vücuttan atmaya çabalamaktadır. Bu çaba işte bunun gibi birçok yan etkiye sebep olmaktadır. Beyin fonksiyonlarınızın tam olarak düzgün çalışamamasıyla birlikte bu alkol tüketimi vücutta izler bırakmaktadır. Bunun gibi durumlarda yapmanız gereken doktora gitmek ve bu alışkanlıktan uzak durmak için kendinizi tedavi ettirmektir.
Alkol Zehirlenmesi İçin İlaçlar Nelerdir?
Alkol zehirlenmesi yaşayan insanların en başta yapması gereken şey hastaneye götürülmesidir. Hastaneye götürüldüğü takdirde doktor hasta için gerekli tedaviyi uygulayacak ve gerekli ilaçları verecektir. Bu yüzden önce ilaç almak için doktora gitmeli ve doktorun yazdığı reçeteden ilaç edinimini sağlamalısınız. Bu alışkanlığınızı sonlandırmak için en büyük ilacınız ise psikolojinizi alkol bağımlılığından temizlemektir. Bu yüzden Bir psikoloğa gitmeniz de verdiğiniz doğru kararlardan biri olacaktır.