Risk Analizi Adımları Nelerdir?

Risk Analizi Adımları Nelerdir?
29.12.2021 20:00
Risk analizi firmaların faaliyetleri sonucunda oluşan ya da ortaya çıkması muhtemel olan tehlikelerin önceden belirlenmesidir ve işletmeler için oldukça önemlidir. İşyerlerinde oluşabilecek kazaların önüne geçmek, maddi ve manevi kayıpları önlemek için risk analizi işverenler tarafından kesinlikle yapılmalıdır. Ayrıca kanunlarda da yer alan risk analiz değerlendirmesi yapılmadığı takdirde ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Risk analizi kaç yılda bir yenilenir, süreleri nelerdir, neye göre yapılır? İşveren risk analizi yapabilir mi? Risk analizi adımlarını sizler için sıraladık.

İş sağlığı ve güvenliği açısından kanunlara uyum sağlamak için yapılan risk analizleri işyerindeki oluşabilecek riskleri önlemektedir. Öngörülen risklerin tespitini hesaplamak, işyerinde oluşabilecek kazaları sezmek risk analizlerinin amacıdır. Risk analizleri sayesinde çalışma alanında iş kazaları büyük oranda önlenirken hastalık, yaralanma, sakatlık ya da ölüm gibi sorunların oluşması engellenebilir. Risk analizlerinin yapılması işverenin bir görevi olarak nitelendirilebilir. Risk değerlendirmesinde aşağıdaki adımları uygulayarak basit ve kolay bir şekilde analiz raporları oluşturulabilir.

•        Tehlikelerin belirlenmesi

•        Belirlenen tehlikelerin değerlendirilmesi

•        Risklerin derecelendirilmesi ve alınacak önlemlerin netleştirilmesi

•        Bulguların kaydedilmesi

•        Gerekli denetim, izleme ve gözden geçirmelerin yapılarak iyileştirme uygulamalarının yapılması

risk analizlerinde atılması gereken adımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Risk Analizi Kaç Yılda Bir Yenilenir?

Yapılan risk analizleri belirli bir süre içinde yenilenmelidir. Bu süre işyerinin tehlike sınıfına göre değişim göstermektedir. Çok Tehlikeli işyerlerinde iki yılda bir, tehlikeli işyerlerinde dört yılda bir ve az tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde risk analiz raporları altı yılda bir yenilenmesi gerekir. Ancak risk durumlarının sürekli olarak değerlendirilmesi firmaların sürdürülebilirliğini arttıran bir davranıştır. Bu nedenle bu sürelerden daha kısa zaman içerisinde düzenli olarak risk analizlerinin yenilenmesi işveren ve işyerini olumlu etkileyecektir.

Risk Analizi Süreleri Nelerdir?

Risk analizlerinin süresi İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği'ne göre belirlenir. Risk analiz sürelerinin maksimum geçerlilik süresi şirketin içinde yer aldığı tehlike durumu önem taşımaktadır. Çünkü çok tehlikeli sınıfına giren işyerlerine ait risk analiz süresi iki yıllık bir dönemi kapsarken tehlikeli işyerlerinin risk analiz süreleri en fazla dört yıllık bir dönem için geçerlidir. Risk durumu daha az olan ve az tehlikeli işyeri grubunda yer alan firmalar da en fazla altı yıl içinde yeni bir risk analizi yapmaları gerekir.

Risk Analizi Neye Göre Yapılır?

Risk analizlerinin ve yönetimlerinin yapılması için öncelikle meydana gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi gerekir ayrıca işyerinde farklı departmanlar için ayrı risk analizinin yapılması gerekir. Tespit edilen riskler etki büyüklüklerine göre planlama aşamasına alınmalıdır. Risk analizleri yapılırken kazaya neden olabilecek her türlü olay göz önünde bulundurulmalıdır. İnsan, çevre ve işyeri üzerinde etkileri araştırılması gereken risk analizleri detaylı çalışmalar gerektirmektedir. Risk analizleri yapılırken Risk Değerlendirme Yönetmeliği göz önünde bulundurulmalıdır.

İşveren Risk Analizi Yapabilir Mi?

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği'nde yer alan ifadelere göre işverenin risk analizi yapması uygundur. Yönetmeliğe göre işveren ya da işveren vekili, iş yeri güvenlik uzmanları, işyeri hekimleri, çalışan temsilcileri Risk Analizi Değerlendirme ekibinde yer alması gereken kişilerdir. Bu kural yönetmeliğin 6. maddesinde yer almaktadır. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi kesinlikle ekipte yer almalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir