CEO Açılımı Nedir?

CEO Açılımı Nedir?
12.09.2022 15:00
CEO unvanını herkes hayatında en azından bir kez duymuştur. Ancak ne anlama geldiği herkes tarafından bilinmiyor. Peki, CEO açılımı nedir, görev tanımı nedir? CEO hangi bölümden olunur, ne kadar maaş alır 2022? Nasıl CEO olunabilir? İşte detaylar…

CEO, İngilizcede " Chief Executive Officer " kısaltmasıdır. Türkçede bu terimin karşılığı olarak İcra Kurulu Başkanı veya Genel Müdür unvanı kullanılmaktadır.

CEO Görev Tanımı Nedir?

Yönetim kurulundan alınan hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştiren ve uygulayan CEO şirketin geleceğini planlayan, bugünün lideri ve yönetim kuruluna karşı sorumlu olan kişidir. CEO, bir yöneticinin yöneticisidir. Büyük şirketlerde yönetim kurulu ile icra komitesi arasındaki bağlantıyı kuran kişidir. Genel olarak CEO'nun ilk görevinin şirketi karlı kılmak olduğuna inanılır. Bana göre bu eksik bir tanımdır. Çünkü bir şirketin varlığını kâra döndürmek yüzeysel ve kısa vadeli bir bakış açısıdır. Karlılık, işinizin her aşamasının doğru yapıldığının kanıtıdır. Bir şirket kâr ettiğinde, aynı anda birçok şey yapar. Bu, doğru yerde iş yapmak, doğru insanlarla çalışmak, verimli çalışmak, uygun fiyatlarla satış yapmak ve müşterileri mutlu etmek demektir. Bunlardan birinin bile eksik olması şirketin karlılığını azaltacak veya ortadan kaldıracaktır. Elbette, bir işletmenin kâr etmesi gerekir, ancak kâr, bir hedeften çok 'doğru olanı yapmanın' kanıtıdır. Tüm bunların aynı anda olmasını sağlamak CEO'nun görevidir. Bir şirketin amacını karlı kılmak, şirketin yalnızca hissedarlarının yararına var olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Ancak şirketlerin hissedarlarının yanı sıra başka birçok paydaşı (değer ortakları) vardır. Şirketler, çalışanlarına, tedarikçilerine ve satıcılarına istihdam olanakları sağlarken karlarını sahiplerine dağıtır. Müşteriye (tüketiciye) fayda sağlayın. CEO'lar sadece hissedarlara değil, müşterilere, çalışanlara, sendikalara, satıcılara, tedarikçilere, hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarına ve genel halka karşı da sorumludur. Çünkü bu paydaşlar olmadan şirket var olamazdı. Eskiden CEO finanse ediliyordu. Patronlar, CEO'yu parayı anlayan, maliyetleri düşüren ve şirket için en fazla kârı sağlayan, hissedarlara fayda sağlayan birine dönüştürür.

CEO Hangi Bölümden Olunur?

CEO olmak için belirli bir bölümden mezun olmanız gerekmez, ancak işletme ve finans gibi bölümlerden mezun olmak, genel olarak CEO olarak size büyük bir avantaj sağlar çünkü size sorumluluklar ve beceriler kazandırır.

CEO Ne Kadar Maaş Alır?

CEO maaşlarının ne kadar olduğu sıkça araştırılmaktadır. 2022 yılı CEO maaşları en düşük 5.500 TL en yüksek ise 64.110 TL olarak belirlenmiş bulunmaktadır.                     

Nasıl CEO Olunur?

Fakülte için belirli bir unvan yoktur, ancak başarılı bir akademik yaşam bu noktaya gelmek için büyük bir adımdır. Bir lisans veya yüksek lisans eğitimini tamamlamak ve CEO olarak çalışmak istediğiniz sektöre uygun bir kursu tamamlamak sizi rekabette farklılaştırabilir. Bu anlamda akademik geçerliliği yüksek bir üniversiteden diploma almak önemlidir. Bununla birlikte, birçok farklı sektöre hitap eden bir uzmanlık derecesine sahip olmak bu konuda da faydalı olabilir. Bir lisans derecesinden mezun olan ve iş sahibi olanlar genellikle bir şirkette birkaç yıl çalışırlar ve CEO'ya yakınlaşmak için MBA denilen işletme alanında yüksek lisans derecesi alırlar. İyi bir genel eğitim, bir CEO için en önemli kalitedir, ancak bu yeterli değildir. Bir pozisyon için eğitim ile ilgili değil, bireyin öznel nitelikleri ve becerileri ile ilgilidir. Bugün üniversite diploması olmayan başarılı CEO'ların varlığı bunu kanıtlıyor. CEO olmak için, bir işletme ve finans eğitimi almak veya eğitiminiz sırasında bunu daha da geliştirmek neredeyse esastır. İşte kendinizi geliştirmek, bunu yapacak bir konumda olduğunuz için çok önemlidir. İyi finansal beceriler doğrudan doğruya şirketiniz için en akıllıca kararlar. Potansiyel çalışanların erkenden iş ilişkileri kurmaya başlamaları çok önemliyken, CEO'nun şirkete ve çalışanlarına güven aşılayabilmesi önemli olduğu için CEO olmak daha da önemlidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir