Ramazan hakkında en çok merak edilen soruların cevabı aşağıdaki gibidir;
· Bir kişi eğer unutarak bir şeyler yiyip içerse oruç bozulmaz eğer kişi yemek yerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını yıkayıp orucuna devam etmesi gerekmektedir
· Dış fırçalamak orucun bozulmasına neden olmaz ancak diş fırçalarken macun ya da su kişinin boğazına kaçarsa kişinin orucunu kaza etmesi gerekmektedir
· Kişi eğer kendiliğinden kusarsa orucu bozulmaz ancak bir kimse bilerek kendini kusturursa orucu bozulmuş olur
· Göz veya kulak damlası kullanmak orucu bozmaz ancak kulak damlası kullanmak orucu bozar
· Bazı kalp hastalarının kullandığı dil altı hapların orucu
Ramazan Ne Zamandan Beri Vardır?
Ramazan orucu Medine sürecinde, Hicretin 2. senesinde, Şaban ayında farz ilan edildi. Orucun farz kılınmasını bildiren ayetlerin anlamı şöyledir:
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler),insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir” (Bakara, 183-185).
Müslümanlara farz ilan edilen ilk Ramazan orucu ise Bedir Gazvesi’ne denk gelmektedir. Bedir Savaşı hicretin 2. yılının 17 Ramazan’ında 14 Mart 624 yılında yaşandı. Allah’ın Elçisi Bedir için 12 Ramazan’da Medine’den geldi. Ramazan’ın 1. günü 26 Şubat 624 tarihine yaşandı. Buna göz önüne alarak ilk Ramazan Bayramı da 27 Mart 624’te kutlandı diyebiliriz. Ramazan orucunun farz kılındığı yıl fıttır sadakası da Müslümanlara yükümlenmiştir.
Ramazan Neden Sabit Değildir?
Ramazan ayının neden her sene farklı günlere denk geldiği insanlar arasında en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ramazan ayının her sene farklı günlere denk gelmesinin sebebi ise ramazanın hicri takvime göre tutulması nedenidir. Günümüzde miladi takvim kullandığımız için sürekli olarak miladi takvimde ramazan farklı günlere denk gelmektedir.
Ramazan Ayı Neye Göre Belli Olur?
Çağımızda Ramazan ayının başlama süresi, HZ. Ömer'in halifeliği döneminde başlatılan Hicri takvime göre belli olmaktadır. Hicri takvim bir Ay takvimi olması sebebiyle bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısa sürmektedir. Bunun neticesi olarak Ramazan ayı her yıl miladi takvimde biraz daha erken başlamaktadır.