Psikolojinin Önemli Ögelerinden Olan Nörobiyolojik Yaklaşım Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Psikolojinin Önemli Ögelerinden Olan Nörobiyolojik Yaklaşım Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
23.07.2022 17:29
Nörobiyolojik yaklaşım ve depresyon nedir, bilişsel davranışçı yaklaşım ve nörobiyolojik yaklaşım arasındaki fark nedir, nörobiyolojik yaklaşım ve bağımlılık nedir, nörobiyolojik yaklaşım hangi yılda ortaya çıkmıştır, nörobiyolojik yaklaşım en önemli temsilcisi kimdir, nörobiyolojik yaklaşım serbest çağrışım nedir vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sinirbilim (diğer ismiyle nörobilim ya da nörobiyoloji),sinir sistemini inceleyip disiplinlerarası bir bilim türüdür. Nöronların ve nöral devrelerin temel özelliklerini anlamayı gösteren bu bilim dalı, bu niyetle fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, matematiksel modelleme ve psikolojiyi, sitoloji birleştirir. Öğrenme, bellek, davranış, algı ve bilincin biyolojik temelinin anlaşması anlamıdır Eric Kandel aracılığıyla biyolojik bilimlerin "nihai zorluğu" şeklinde tanımlanmıştır.

Nörobiyolojik Yaklaşım Nedir?

Kaynağını işlevsellikten alan psikolojik yaklaşımıdır. Donald o. hebb aracılığıyla geliştirdi. Buna ilave olarak davranış etrafa uyum sağlama zamanıdır ve etrafı değişiklikler organizmada nörokimyasal değişiklikler ortaya koyar.

Nörobiyolojik Yaklaşım ve Cinsellik Nedir?

Nörobiyolojik yaklaşım, biyolojik yaklaşım şeklinde de geçmektedir. Nörobiyolojik yaklaşımda beyinsel fonksiyonlar ve farklı nörokimyasal durumları incelemenin temelini oluşturmaktadır. Bu fonksiyonların temelinde yatan durum ise uyumdur. Nörobiyolojik yaklaşımın insanların haraketlerini ”uyum sırasına” göre temellendirmesinde Darwin’in evrim teorisi etkili etmiştir. Darwin’in evrim teorisinde bahsi geçen ”Survivor of the fittest” konulu tezinde de belirttiği üzere yaşamda kalmak kuvvetle değil uyumla gerçekleşebilecek bir olgu olmuştur. Dinozorların yaşama kalmamasını da buna bağlayan Darwin, ”eğer kuvvetli olan yaşamda kalsaydı dinozorlar kalırdı” ifadesiyle bu görüşünü destekledi.

Nörobiyolojik Yaklaşım ve Depresyon Nedir?

Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl düşündüğünüzü, nasıl hissettiğinizi ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi fakat tedavi edilebilen tıbbi bir rahatsızlıktır. Depresyon devamlı üzüntü durumunda olmaya ve zevk veren olaylarla keyif almamaya yol açmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Yaklaşım ve Nörobiyolojik Yaklaşım Arasındaki Fark Nedir?

Bilişsel davranışçı yaklaşım, davranışçı ve bilişsel kuramın temel ilkesini bir araya getirilmesi ile meydana gele bir yaklaşım şekilde tanımlanabilmektedir. Bu yaklaşımda spesifik davranış bozukluklarının neticeye kavuşturulması adına öğrenme prensiplerine başvurulması ile deterministik bir bakış açısı vardır. Kaynağını işlevsellikten alan psikolojik yaklaşıma nörobiyojik yaklaşım denir.

Nörobiyolojik Yaklaşım ve Bağımlılık Nedir?

Bağımlılığı besleyen en mühim etken keyif verici bir dış unsurun oluşumudur. Yani bir olay, kişiyi ya da kimyasalı çekici kılan sebep, onun bireyi kaygıdan ve gerginlikten uzaklaştıran gücü ve keyif veren olmasıdır. Bu olay, bağımlılık geliştirme noktasında en fazla risk grubu olan gençlerin doğal davranış dinamiklerinde daha rahat gözlenebilir. Şöyle bir durum var ki, genç bir kişi doğal gelişim çatışması ve bu çatışmalarının sebep-sonuç ilişkileriyle uğraşırken çoğunlukla en kestirme ve en zahmetsiz yolu tercih eder. Çatışmadan doğan gerginlik esnasında gencin keyif aldığı en ufak anlar bile çok değerlidir. Psikofizyolojik gelişimde neden yaşayan gençler de bu bağlamda savaşmak adına kolayca hoşnut olmayan olaylardan kaçışı seçebilmektedirler.

Nörobiyolojik Yaklaşım Hangi Yılda Ortaya Çıkmıştır?

Sinir sisteminin en eski projesi eski Mısır'a aittir. Kafa yaralanmalarını ya da zihinsel bozuklukları tedavi edebilmek ya da kafa basıncını hafifletmek adına kafatasına bir delik açmak ya da kazmak adına cerrahi uygulama olan Trepanasyon ilk defa Neolitik süreçte kaydedildi. M.Ö. 1700 senelerine ait el yazmaları Mısırlıların beyin zararı belirtileri hakkında bilgi sahibi olduğunu göstermektedir.

Nörobiyolojik Yaklaşım En Önemli Temsilcisi Kimdir?

Davranışı etrafa uyum zamanı olarak ele alan bu yaklaşıma göre, çevresel faktörleri vücuttaki nörokimyasal durumları etkileyerek davranışta nörokimyasal değişiklikler ortaya koymaktadır. Bu düşüncenin temsilcisi Donald Olding Hebb’dır.

Nörobiyolojik Yaklaşım Serbest Çağrışım Nedir?

Serbest çağrışım, danışanın, terapi niyeti, uygunluğunu ve bağlantısını düşünmeden, aklına gelen fikirleri, imgeleri ve düşünümleri, paylaşarak terapiste veri götüren ve terapi adına taban oluşturan, temelde bilinçaltı çağrışımlarla yürüten bir psikanalitik yöntemdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir