Yorumsamacılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yorumsamacılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
08.08.2022 17:26
Yorumsamacılık önce teoloji alanında yoğun tartışmalara neden olmuş daha sonra felsefi bir disiplin halini almıştır. Yorumsamacı bilim anlayışı, çözümleme, paradigma ve kullanılan teoriler hakkında merak edilenleri derledik.

Yorumsamacılık hakkında bilinmesi gerekenler her daim araştırma konusu haline geliyor. Yorumsamacılık, Hermeneutik adı ile de biliniyor. Yorumsamacılık ilk olarak Hristiyan teolojisi alanında yorum tartışmalarına neden olmuştur. Yorum tartışmalarından ortaya çıkan bu akım bir anlam ve metodoloji bilgisi olarak karşımıza çıkıyor. Daha sonraları Yorumsamacılık, teolojik sahanın dışına çıkarak daha genel anlamda yorum araştırmaları ile alakalı felsefi bir disiplin haline gelmiştir. Yorumsamacılığın önde gelen isimlerinden Gadamer’e göre, insan davranışlarını anlayabilmek için bu davranışların anlamları yorumlanmalıdır. İnsan davranışları tıpkı doğa olayları gibi yasalarca yönetilen ya da neden sonuç ilişkisi ile açıklanamaz. Yorumsamacılara göre doğa bilimleri ile sosyal bilimler arasında farklılıklar bulunur. Doğada meydana gelen olayların anlam türünden yoksun bir şekilde; olaylar arasındaki ilişkileri yasalar şeklinde açıklamak mümkündür.

Yorumsamacı Antropoloji Nedir?

Yorumsamacı Antropoloji; Clifford Geertz tarafından ortaya atılmıştır. Yorumsamacı Antropoloji hakkında bilinenler son derece kısıtlı olsa da bu yaklaşım kültürü insan deneyimlerine anlam yükleyen bir simgeler sistemi olarak tanımlamaktadır.

Yorumsamacı Antropolojinin En Önemli Temsilcisi Kimdir?

Yorumsamacı Antropoloji; ortaya çıkan kazılar ile elde edilen kültürel kaynakların deneyimlere anlam yükleyen bir simgeler sistemi olarak tanımlanmaktadır. Yorumsamacı Antropolojinin en önemli temsilcisi Edward Burnett Tylor ve Clifford Geertz’dir. 

Yorumsamacı Bilim Anlayışı Nedir?

Yorumsamacı bilim anlayışının ne olduğu dikkat çekiyor. Yorumsamacı bilim anlayışı; karmaşık bir durumda olan sosyal dünyanın anlamlı bir biçimde kurgulanmasını sağlayan ve bireylerin birbiriyle olan etkileşimlerini sorgulayarak toplumu ve de insanı anlamayı amaçlayan bir yaklaşım türü olarak karşımıza çıkıyor.

Yorumsamacı Çözümleme Nedir?

Yorumsamacı çözümlemenin ne olduğu da meraklıları ve bilmeyenleri tarafından ilgi gören konular arasında yer buluyor. Yorumsamacı çözümleme; sosyal bilimlerin incelenme sürecinde başvurulacak yöntemleri izleyerek analiz etmek ve hangi beşeri alanda daha derinlemesine bir yöntem ortaya koyulabileceğini ele almaktır. Yorumsamacı çözümleme genelde sosyal bilimlerin analizinde teorik olarak kullanılmaktadır.

Yorumsamacı Paradigma Nedir?

Yorumsamacı paradigmaya göre; bilgi ve anlam insanlar arasında bulunan etkileşim ile birlikte ortaya çıkar. Bu etkileşim sonuç olarak bir arada inşa edilmiş şekilde tanımlanır. Doğrudan gözlenemez olguların ancak yorumlanması gerekir. Yorumsamacı paradigma; dünya ile birlikte sosyal anlamda olayları bireylerin kişisel tecrübeleri açısından anlamlandırma çabası gösterir.

Yorumsamacılık Uygulamaları Nelerdir?

Yorumsamacılık uygulamaları; insan davranışlarını doğa olayları ve benzeri gibi yasalar tarafından yönetilen neden sonuç ilişkisi ile tanımlamaz. Yorumsamacı uygulamaları genel olarak sanat eserlerine ve metinlere karşı yorumlama sanatıdır.  Yorumsamacı uygulamaları örnek olarak bir trafik kazasında yaralanan kişinin bilerek mi arabanın önüne atladığı yoksa dikkatsizliği sebebiyle mi yaralandığı davranışına yüklediği anlam ile ortaya çıkar. Her iki durum da sosyal bilimler ve dolayısıyla uygulamalar açısından farklı anlamlara gelir. 

Yorumsamacı Yöntemi Kullanan Teoriler Hangileridir?

Yorumsamacı yöntemi kullanan teoriler arasında; Teoloji, Filoloji, Tarih ve Felsefe gibi alanlara ait teoriler yer alıyor. Teoloji alanında dinsel teorileri, dilbilimsel anlamda teorileri, felsefenin yorumlayıcı teorileri ve tarihin hemen her alanda Yorumsamacı yönteme rastlamak mümkün. Yorumsamacı yöntem herhangi bir ifade, anlam, sanat eseri ve ya da metni yorumlama sanatı olarak kabul edilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir