Psikanaliz Kuramı Nedir?

Psikanaliz Kuramı Nedir?
26.04.2022 15:00
Psikanaliz hakkında oldukça merak edilen ek çok farklı konu vardır. Psikanaliz hakkında en çok merak edilen; psikanaliz kuramı nedir, psikanaliz ile ilgili filmler nelerdir, psikanaliz okumaya nereden başlanır gibi farklı soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

Psikanalitik teori, insanların bilinçsiz içeriği bilince getirerek arınma deneyimleyebileceklerini ve mevcut zihin durumlarına dair içgörü kazanabileceklerini öne sürer. Bu süreç sayesinde kişi zihinsel stresi azaltabilir. Psikanalitik teori ayrıca şunu önerir:

 İnsan davranışı bilinçsiz dürtülerden etkilenir. Depresyon ve anksiyete gibi duygusal ve zihinsel hastalıklar genellikle bilinç ve bilinçsizlik arasındaki çatışmadan kaynaklanır. Kişilik gelişimi, erken çocukluk olaylarından güçlü bir şekilde etkilenir (Freud, kişiliğin 5 yaşına kadar büyük ölçüde taşlandığını öne sürmüştür). İnsanlar kendilerini bilinçsiz bilgilerden korumak için savunma mekanizmalarını kullanırlar. Deneyimli analistler, bir kişinin bilinçdışının belirli yönlerini bilince getirmesine yardımcı olmak için rüya analizi ve serbest çağrışım gibi psikanalitik teorik stratejileri kullanabilir.

Psikanaliz Bilim Midir?

Psikanalizin bilim olup olmadığı konusunda pek çok farklı söylem vardır. Psikanalizin bir bilim dalı olup olmadığı konusunda şu ifadeleri kullanmak yerinde olacaktır; psikanaliz günümüzde genel geçer bir bilim dalı olarak değil, bilimin içerisinde bulunan bir yorumlama şekli olarak geçmektedir.

Psikanaliz ile İlgili Filmler Nelerdir?

Bazen filmler kitaplardan daha kolay anlaşılır ve akılda kalıcı olabilmektedir. Film ile öğrenme yolunu seçen film severler için, psikanaliz ile ilgili filmlerin neler olduğu hakkında bilgi verecek olursak, psikanaliz ile ilgili filmler arasında; Otomatik Portakal, Arkadaşım Canavar, Rüya Bilmecesi, Siyah kuğu, Persona, Cennet Üçlemesi, Tiksinti, Öteki, Utanç, Kevin Hakkında Konuşmalıyız gibi filmler bulunmaktadır.

Psikanaliz ile İlgili Kitaplar Nelerdir?

Psikanaliz ile ilgili kitapların neler olduğu hakkında bilgi verecek olursak, psikanaliz ile ilgili kitaplar arasında; Psikanalitik Tanı, Aşk İlişkileri, Psikanalitik Kurama Giriş gibi farklı kitaplar yer almaktadır. Siz de bu kitapları okuyarak, psikanalizin dünyasında dolaşmanız mümkün olacaktır.

Psikanaliz Kurucusu Kimdir?

Psikanalizin kurucusunun kim olduğu hakkında açıklama yapacak olursak bu noktada şunu belirtmek isteriz ki; psikolojinin ve anlamlandırılmasını yapı taşı olan psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’tur.

Psikanaliz Okumaya Nereden Başlanır?

Psikanaliz okumaya başlamak isteyenler için nereden başlamaları gerektiği konusunda; Sigmund Freud- Amatör Psikanalizi’nden başlamak yerinde bir karar olacaktır. Çünkü bu kitap Freud’un psikanalize başlangıç kitabı olarak tanımladığı bir kitap olma özelliğini taşımaktadır.

Psikanaliz Özellikleri Nelerdir?

Psikanaliz özellikleri arasında; topografik kişilik, içgüdüler, kişinin gelişimi, kişinin yapısal gelişimi, anksiyete gibi özellikler incelenir ve sebepleri bulunur. Daha sonrasında bulunan bu özelliklere ait olan kuramlar sayesinde tedaviye başlanır. Bütün bu süreç kişinin psikolojisi, sebepleri, gelişimi ve tedavi sürecini kapsar. Kısacası, temel olarak insan psikolojisi ve psikolojik tedavi için büyük önem taşıyan özelliklere sahiptir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir