Rüya bilimsel tanım olarak uykunun REM evresindeki işitsel ve görsel duygular ve algılar bütünüdür. Rüyalarda bazen olağan olaylar görülse de bazen de olağan dışı gerçekle bağdaştıramadığımız şeyleri görmemiz aslında çok normaldir. Uyku anında bedendeki çoğu organımız çalışmasada beynimiz hayatımızın her saniyesinde çalışmaya devam eder ve beynimiz uyku halinde bilinçaltımızda saklananları bir görüntüler kesiti olarak bize aktarır. Rüya ile ilgili olarak tam manasıyla bilimsel bir gerçek ortaya konulamasada ortaya atılan birçok teori vardır. Ünlü psikiyatrist Freud'a göre rüya uyanıkken aklımızdakilerin yansımasıdır, bilinçaltının yansıması ve iç dünyamızın sesi olarak bilinçaltında bastırdığımız duygular rüyalarda karşımıza çıkmaktadır, gibi benzer tanımlar yapmıştır. Ama tabii ki bilimsel bir gerçek hâlâ önümüze koyulamamıştır. Bu alanda tek bilgi kaynağımız varsayımlar ve teorilerdir.
Rüyada Başka Ülkeye Gitmek Nedir?
Rüyada başka ülkeye gittiğini gören insan kendini şu anki olduğu konumdan başka konumlara geçeceğine işaret eder. Rüyada başka ülkeye gittiğini gören insan özgür ruhlu, farklı yerler görmeyi seven ve yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanan biridir. Hayatı dolu dolu yaşamayı ve anın tadını çıkarmayı sever. Rüyada yurtdışına gitmek rüyayı gören kişinin bulunduğu konumda olmak istemediği, bulunduğu yerden kaçmak için çareler aradığı biçiminde yorumlanır. Ama bu arayışların onun için iyi olmayacağı ve onu kötü yollara düşürebileceğini işaret eder. Başka tabircilere göreyse rüyayı gören kişinin karamsar ve zorlu günlerinden çevresindekiler sayesinde kurtulacağı şeklinde yorumlanır.
Rüya Bir Bilgi Kaynağı Mıdır?
Rüyalar bilindiği üzere peygamberlerin vahiy kaynakları arasında yer almaktadır ama asıl soru şu ki peygamberler dışındaki diğer insanlar da rüyalardan bilgi alabilmekte midir? Bazı alimlerin gördükleri rüyaların peygamberlere vahyedilen rüyalar ile benzerlik göstermesi de bu özelliğin sadece peygamberlere ait olmayışını akıllara getirmiştir ve bu insanlar kendilerinin özel kişi olduğunu savunmuşlardır. Tabii ki bu düşüncede Allah ile insan arasındaki iletişimin Hazreti Peygamber ile sonlanmasından dolayı bu insanlara olan güveni geçerli kılmamıştır. Bu yüzden de rüyalar bir bilgi kaynağı olarak kabul edilmemiştir.
Rüya Tabirleri Ne Derece Doğrudur?
Rüyalar tam manada bir bilgi kaynağı olarak kabul edilmediği için rüya tabirleri de sadece bir tahmin ve temenniden oluşmaktadır. Peygamberlerin tabir ettiği rüyalar dışında hiçbir rüya tabirinin kesinlik payı yoktur. Bu yüzden rüya tabirleri kesin ve doğru değildir sadece tahmindir.
Rüya Neye Göre Görülür?
Rüyalar beynin kendini kontrol ediş biçimidir bir bakıma. Bilinçaltımızda saklanan bilgilerin kontrol edilmesi, bilgileri daha kalıcı hale getirmek gibi ihtiyaçlarında beyin rüyalarla bunu kayıt altına almaya çalışır. Mesela birinden kaçtığımızı veya bir şeylere yetiştiğimizi görmek beynin kaçmak korkmak ve benzeri içgüdülerini kontrol etme şeklidir. Bu bakımdan rüyalar insan sağlığını olumlu yönde etkiler. Beyin bu şekilde güdülerimizi kontrol etmek ve bilinçaltımızdaki olayların durumların veya bilgilerin kalıcılığını sağlamakla ilgili eylemleri rüyalarımızda gerçekleştirir.
İslam'a Göre Rüya Tabiri Nedir?
Rüyaların insan psikolojisine ve insanın kişiliğine dair ipuçları barındırdığı aşikâr fakat bunun İslami boyutuna bakarsak insanla ilgili hususları mantığı yok sayarak rüyalara bağlamak gibi bir şey söz konusu değildir. İslam'a göre sadece peygamberlerin tabirlerinde kesinlik vardır. Bunun dışında hiçbir tabir bizim hakkımızda tam olarak bilgi veremez sadece bize bazı ipuçları verebilir fakat bunun gerçekliğini de tam olarak bilemezsiniz.
Rüya ile Gerçeği Ayırt Edememek Neden Olur?
Bazı zamanlar yaşadığımız olayların rüya mı gerçek mi olduğunu anımsayamayız bunlar hepimizin zaman zaman yaşayabildiği olaylardır. Bunun ileri boyutunda yani rüya ile gerçeği ayırt etmede tamamen bir sorun yaşamak şizofreni hastalığına işarettir. Şizofreni hastalar günlük hayatta sürekli rüya görür bunları gerçek zannederler ve kendini rüyaların yönettiği bir dünyanın içinde bulurlar işte bu radde artık rüya ile gerçekliğin tamamen birbirine kaynaştığı raddedir. Buna benzer olarak günlük hayatta beynin sürekli uyku halinde olması ve sürekli rüyalar gördürmesi hastalığı da “narkolepsi” olarak adlandırılır.
Rüya Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?
Her ne kadar rüyalarda sanki bir günümüzü bir haftamızı görmüş gibi olsak da bu rüyalar aslında çok kısa sürmektedir. Maksimum görülen rüya suresi 20 saniyedir. Zaten işin bizi en şaşırtan yanı ise 20 saniyede gördüğümüz bir olayı saatlerce anlatabilmemizdir. Fakat yapılan araştırmalar sonucu rüyaların en fazla 20 saniye sürdüğü test edilmiştir.
Rüya Nasıl Oluşur?
Rüyalar uykunun REM evresi denilen dördüncü evresinde gerçekleşir. REM evresinde vücut tamamen gevşer ve tamamen hareketsiz kalır. Parmağınızı dahi oynatamayacak halde olursunuz. REM evresinde beyniniz gayet aktiftir fakat bazı kimyasalların eksikliği görülür. Beyniniz rüya anında serotonin ve nöradrenalin eksikliği yaşar. Bu hormonlar beyninizin bilinçli hareket etmesine problem çözmesini ve olayları hatırlamasını sağlar. İşte rüya anında bu hormonların eksikliği rüyaları hatırlayamamamıza sebep olur.
Rüya Anlatılırsa Ne Olur?
Hepimiz gördüğümüz güzel olsun kötü olsun etkilendiğimiz rüyaları başkalarına anlatmak isteriz. Ama gördüğümüz her rüyayı anlatmak bizim için iyi olmayabilir. İslam'da bize önerilen şeyse güzel rüya gördüğümüz zaman Allah’a şükredip dua etmemizdir. İsteğimiz doğrultusunda da bu tür rüyaları anlatmamız bir sakınca göstermemektedir. Eğer kötü rüyalar gördüysek gördüğümüz kötü varlıkların şerrinden Allah'a sığınmalı ve bu rüyanın hayra dönüşmesi için dua etmeliyiz ve mümkünse kimseye anlatmamalıyız şeklindedir çünkü anlatmamız bizim kafamızın bulanmasına sebep olabilir.