Portre fotoğraf, kendi kadrajından bir başkasını çekmek, betimlemek anlamında kullanılan tabirdir. Fotoğraflarda genelde omuz hizasından başlayarak yüzünüzün bir fotoğrafı çekilmektedir. Portre fotoğrafları genelde farklı açılarla yüz hatlarını, yüz mimiklerini, duyguları ve hisleri bir arada barındıran bir fotoğraf çeşididir. Bunun yanı sıra tüm vücudun kadraja alındığı fotoğraflarda zaman zaman portre fotoğrafı olarak sayılmaktadır.
Portre Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Güzel bir portre fotoğrafı çekebilmek için kullanmanız gereken birçok teknik vardır. Bu teknikler başarılı bir portre fotoğrafı yakalamak için kullanılır. Portre fotoğrafı çekmek için doğru bir arka planı seçimi yapmanız çok önemlidir. Bu portre fotoğraflarını doğru lenslerle çekmeli ve modelinizin poz verdiği en iyi anı yakalayabilmeniz gerekmektedir. Modelinizin rahat olması, fotoğrafında doğal durmasını sağlayacağından buna önem vermeniz gerekmektedir. Modelinizin saç ve makyajı gibi unsurlar da göz ardı edilmemelidir. Farklı açılardan birçok farklı fotoğraf çekmek en iyi fotoğrafı bulmamız için size yardımcı olabilecek bir kriter olmaktadır. Bunun gibi şeylere dikkat ederek güzel bir portre fotoğrafı yakalayabilirsiniz.
Portre Fotoğrafı Hareketlendirme Nedir?
Portre fotoğraflarını hareketlendirme özelliği son zamanlarda çok kullanılan bir özelliktir. Bu özellik, Jamie Beck ve Kevin Burg’un ortaya attığı “Cinemagraf” tekniği ile popülerleşmeye başlamıştır. Bu özellik, portre fotoğraflarını hareketlendirme ve yüz mimikleri oluşturma gibi özellikler verilebilmektedir. Ayrıca bu tekniği kullanan birçok uygulama geliştirilmiş ve bilgisayarlarda, telefonlarda her yerde bulabileceğiniz bu uygulamalar ile sizde hareketli portre fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Portre Fotoğrafı Normale Çevirme Nasıl Yapılır?
iPhone 7 Plus ile öne çıkarılan portre modu iPhone için geliştirilmiş bir mod olup portre fotoğraflarınıza daha fazla derinlik katmak gibi işlevlere sahiptir. Bu mod ilk başta kulağa hoş gelse de bu modu fotoğraftan kaldırmak gibi bir amaç edindiğiniz zaman bunu yapmak maalesef imkansızdı. Bu yüzden yeni bir yazılım ve donanımsal işlemler sonrasında bu özellik geliştirildi. Bu geliştirme sayesinde İOS 11 ve sonrasındaki telefonlarınızda çektiğiniz portre fotoğrafları arka planındaki bulanıklık efektini artık kaldırabileceksiniz. Bu sayede fotoğrafınızı ister bu mod ile şekillendirip isterseniz de bu modu kaldırabileceksiniz.
Portre Fotoğrafı Çekim Nasıl Yapılır?
Güzel bir portre fotoğrafı çekebilmek için kullanmanız gereken bazı teknikler elbette bulunmaktadır. Bu teknikleri tam olarak fotoğrafınızda uygulamak size tam istediğiniz gibi bir fotoğraf sunabilir. Portre fotoğrafı çekerken kullanacağınız en önemli unsur kullandığınız modelin gözlerine odaklanmaktadır. Gözlerine odaklandığınız takdirde çok daha fazla etkileyici fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Portre fotoğrafı çekerken kullandığınız makinede doğru lens seçimini yaptığınıza dikkat etmelisiniz. Sabit odaklı lensler kullanmak portre fotoğrafı için doğru bir lens seçimidir. Arka planın doğru şekilde yok edebilmek için diyafram öncelikli modları tercih etmeniz önemlidir. Diyafram diğeriniz sayısal olarak ne kadar küçülürse arka plan o kadar kolay yok edilebilir. Tabii ki portre fotoğrafları çekerken ışık faktörünü doğru ayarlamanız da fotoğraf kalitesini etkileyecektir. Çektiğiniz fotoğrafların içinden en doğru fotoğrafı seçebilmek için seri çekim modu ile birden fazla fotoğrafı yakalayarak içlerinden en uygun fotoğrafı seçebilirsiniz. Bütün bu özelliklere dikkat ettikten sonra iyi bir fotoğraf yakalamanız çok daha mümkün olacaktır.
Portre Fotoğrafı Hangi Lensle Çekilir?
Fotoğraf çekimlerinde kullanılmak üzere bir çok türde lens çeşidi bulunmaktadır. Portre fotoğrafı çekmek için de kullanılması gereken lens sabit odaklı lenslerden seçilmelidir. Lens seçimine dikkat ederken fotoğrafçının belirlediği konuya ve içeriğe göre ISO, diyafram ve alan derinliği gibi detayları göz önüne alarak lens seçimi yapması gerekir. Portre fotoğrafı için 50 ile 100 mm arasında lensler kullanmanız ideal olacaktır. Ayrıca zoom lensler de kullanabilirsiniz çünkü zoom lensler bu odak uzaklığını manuel olarak ayarlamanızı sağlar.
Portre Fotoğraf Işık Kullanımı Nasıl Olmalı?
Güzel bir portre fotoğrafı yakalamak için ışığın doğru kullanımı oldukça önemlidir. Bunun için en çok doğal ışık kaynaklarını kullanmak portre fotoğrafınız için önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin güneşi baz alırsak güneşin en iyi açısını bulmak için güneşin farklı saatlerde kattığı etkiyi ölçerek doğru saatlerde doğru bir açıyla güneş ışığını daha kaliteli bir şekilde kullanabilirsiniz. Dağınık ışıklardan da yararlanabilirsiniz. Işık her yere düzenli bir dağılım gösterdiği zaman çok daha yumuşak bir renk oluşmaktadır. Bu ışık ayarını yakalamak yumuşak tonda portreler elde ettirebilir. Ayrıca gün doğumunda veya gün batımında çekilen portrelerde ışığın fazla etkisinden arınarak güzel bir portre elde etmenizi sağlayacaktır.
Fotoğrafı Portre Yapan Uygulama Nedir?
Portre fotoğraf yapabilmek için mobilden veya bilgisayardan indirebileceğiniz birçok platform bulunmaktadır. Ayrıca bazı telefonlarda da portre modu bulunmaktadır. Eğer telefonunuzda portre modu yoksa bu portre modunu elde edebilmek için bir takım uygulamalar indirebilirsiniz. Bunlara örnek olarak mobilden indirebileceğiniz programlar şunlardır:
· Snapseed
· Google kamera
· After focus
· Kamera ZOOM FX
· Insta bokeh
· Fotodirecktor photo editor app
Bu gibi bulabileceğiniz birçok portre fotoğrafı elde edebilmeniz için programlar vardır ama bu uygulamaları indirmeden önce telefonunuzun kamera bölümünde portre özelliğinin olup olmadığını bakmanız çok daha iyi olur.