Başarısız bir şekilde çekilmiş olan fotoğraf uzun bir süre ruh halinizi bozmakla kalmaz, aynı zamanda sizin için önemli olan bir olayın anılarını da koyulaştırır. Fotoğraf çekimlerinde çekici görünmek için kendinizi belirli kurallara göre ayarlayarak poz vermeniz gerekir. Başarılı bir fotoğraf çekmek için pahalı ekipman kullanmak zorunda değilsiniz.
Fotoğraf çekiminizi gün ışığına göre ayarlamanız daha iyidir. Arka plan olarak ise en ideal arka plan doğadır. Fotoğraf çekimlerinizde parlak ve abartı makyaj bırakın. Bol miktarda kozmetik, fotoğraftaki kadınlara birkaç yıl daha ekler.
Profesyonel fotoğrafçılar, en başarılı fotoğrafların bir kişinin karakterini gösterebilen fotoğraflar olduğunu savunuyor. Bakışlarınızı kameraya çevirerek, hayatınızın en güzel anılarını daha iyi hatırlayın, güzel görünmek için hoş düşünün. Böylelikle gülüşünüz daha samimi, pozlarınız doğal olacak. Fotoğraf çekim ayarları, teknikleri ve diğer hususlar ile ilgili tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Fotoğraf Çekim Teknikleri Nelerdir?
Fotoğraf çekim teknik kurallarında bilmeniz gereken tek kural, aslında hiçbir kural olmamasıdır.
1- Fotoğrafta çekiminde çekilecek olan ana obje ilgiyi ve dikkati azaltmamak için kadrajın tam ortasına yerleştirilmemelidir.
2- Denge: Kadrajda boşluk ve dengesizlik hissini engellemeye dikkat edin.
3- Çizgiler & Hatlar: Gözler, kendiliğinden fotoğraftaki çizgileri, hatları takip eder.
4- Simetri: Kadrajda objelerin birbirine simetri olmaları fotoğrafın çekiciliğini arttırır. Fotoğraf çekimlerinizin simetri olmasına özen gösterin.
5- Bakış Açısı: Bakış açısı fotoğrafın etkisini arttırmaktadır.
6- Derinlik: Ön plan, orta plan ve arka planda belli objelerin olması derinlik yaratır.
7- Çerçeveleme (Kadraj): Ortamdaki doğal çerçeveyi (ağaçlar, binalar, duvar delikleri, vs) kullanmak etkileyici bir kare yaratır.
8-Arka Plan: Karışık arka plandan kaçının.
Fotoğraf Çekim Ölçekleri Nelerdir?
Çerçeveye oranla çekilen görüntünün boyutunun değişmesi, çeşitli ölçeklerdeki çekimlere neden olur; değişik boyutlardaki görüntüler dizisine çekim ölçeği denir. Çekim ölçeği düzenlenen, seçilen, yerleştirilen nesneye, insana, konuya göre bakış açısını değiştirir. Fotoğraf çekim ölçekleri kullanım alanlarına göre isimlere sahiptir.
1-Çok Uzak Çekim
2-Toplu Çekim
3-Genel Çekim
4-Uzak Çekim
5-Boy Çekim
6-Orta Çekim
7-Diz Çekim
8-İkili Çekim
9-Omuz Üstü Çekim
10-Bel Çekim
11-Göğüs Çekim
12- Omuz Çekim
13- Baş Çekim
14- Ayrıntı Çekim
Fotoğraf Çekim Aksesuarları Nelerdir?
Fotoğraf çekimi için birçok fotoğraf makinesi aksesuarı vardır. Fotoğraf makinenizi ve aksesuarlarınızı her zaman yanınızda taşımalısınız. İşte fotoğraf çekim aksesuarları...
1- Çanta
2- Tripod
3- Hafıza Kartı
4- Lens
5- Lens Temizleme Seti
6- Yağmurluk
7- Ekstra Flash
8- Aydınlatma Aparatları
9- Batarya
10- Şarj Aleti
11- Güneşlik
Fotoğraf Çekim Alanı Oluşturma Nasıl Yapılır?
Fotoğraf çekim alanı oluşturma, görüntünün ön planında bulunan nesneyi arka planından ayırmak, illüzyonlar yaratmak ve ışık detaylarını ortaya çıkartmak ve daha akılda kalıcı fotoğraflar ortaya çıkartmak için kullanılır. Bulunduğunuz ortamın fotoğraf çekimine uygun olmasından daha çok sizin çekim açınız ve teknikleriniz önemlidir. Fotoğraf çekimi alanı oluşturmak için yapmanız gerekenler:
1- Uzun odaklı lens kullanın.
2- İllüzyon yaratın.
3-Odak noktanızı değiştirin.
4- Konunuzda kırılmalar yaratın.
5- Geometriyi ve simetriyi kullanın.
Fotoğraf Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Fotoğraf çekiminde göz önünde bulundurulması gerekenler sayesinde daha etkileyici fotoğraflar çekmek mümkündür. Fotoğrafları daha iyi etkileyici gösteren başka bir konu da fotoğrafın özgünlüğüdür. En ideal resmi çekmek için birçok faktöre dikkat edilmesi gerekir. Fotoğraf çekiminde dikkat etmeniz gerekenler:
1- Arkaplan Görünümü: Etkileyici fotoğraflar için en önemli konulardan biri, arka plan görünümüdür. Arka planın düz bir arka plan olması önerilir. Basit bir fon, fotoğrafınızı daha anlaşılır kılar.
2- Doğru Flaş Kullanımı: Fotoğraf çekiminde için doğru flaş kullanmanın önemli bir rolü vardır.
3- Göz Teması Kurma: Porte fotoğraf çekiminde göz teması yapmak ve rahat bir tutum sergilemek gerekir.
4- Altın Oran Kuralı: İyi bir fotoğrafın ve fotoğrafçının fotoğraf çekerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli detaylardan biridir. Altın oran kuralı ile fotoğraflar olduğundan daha estetik ve daha anlaşılabilir olacaktır.
Fotoğraf Çekim Efektleri Nedir?
Etkili ve çarpıcı bir fotoğraf çekimi oluşturmak için ışık faktörünü iyi kullanmamız gerekir. Doğal ışık ve yapay ışık kaynakları birbirinden farklılık göstermektedir. Doğal ışığın yönü doğru fotoğraf çekimi için yeterli değilse beklemek gerekebilir. Başarılı bir fotoğraf çekimi için doğru poz verdirmek şarttır. Hangi objenin üzerinden yansıyan ışık bize en iyi fotoğrafı verecekse o ışığı kullanmalıyız. Fotoğraf çekiminde çok koyu veya çok açık renkler tercih edilmemelidir. Işığın yönünü, ışığın şiddetini ve fotoğraf çekimi efektini iyi ayarlamak için enstantane ve diyafram ayarlarını doğru yapmalısınız.
Fotoğraf Çekerken Işık Nereden Gelmelidir?
Dünyanın güçlü ışık kaynağı olan güneş, belli saatlerde neredeyse her yerden gözükmektedir. Güneş ışığını gören herhangi bir yer size daima en iyi ışık kaynağı sunacaktır. Fotoğraf çekimi için ışık ayarlamanın püf noktası o ışığa nereden bakacağınızdır. Fotoğraf çekiminde ışığından doğru yönden yansıması için yapmanız gerekenler:
1- Çevrenizde ışığı en çok alan noktaya, çekim yapacağınız objeyi koyun.
2- Koyduğunuz objenin etrafında 360 derece dönerken görüntünün en güzel nereden geldiğine dikkat edin.
3- En güzel görüntüyü yakaladığınızı düşündüğünüz noktada, fotoğraf çekiminizi yapabilirsiniz.
Fotoğraf Çekerken Izgara Ne İşe Yarar?
Fotoğraf çekiminde kullanılan ızgaralar, fotoğrafçılığın temel kuralları arasındadır. Bu kural; ekranı yatay ve dikey olarak 3’er eşit parçaya ayıran 4 çizgiden oluşmaktadır. Kurala uygun çekilen fotoğraf karelerinde, fotoğrafın öznesinin bu hayali olarak çizilen çizgilerin ortak noktasına denk gelmesi gerekmektedir.
Fotoğraf Çekerken Nasıl Poz Verilir?
Fotoğraf çekimlerinde poz verirken kendinizden emin bir şekilde poz vermelisiniz. Böylece ortaya daha doğal ve güzel pozlar çıkacaktır.
Fotoğraf çekimlerinde gülerken poz verirken alt dişleriniz görünmeyecek kadar kısık olmalı. Yapmacık bir gülümseme olmamasına izin vermeyecek kadar ise geniş bir gülümseme ile kameraya poz vermelisiniz. Fotoğraflarda ellerinizi koyacak bir yer bulamadığınızda tek elinizi pantolonunuzun ön cebine koyabilirsiniz.
Fotoğraf çekiminde yürüme pozu verdiğiniz sırada önemli nokta daha yavaş yürümenizdir. Fotoğrafı çeken kişi her zaman kamerayı bacak hizanızda tutarak çekmelidir. Daha uzun ve zayıf gözükeceksinizdir.