Maden İşçileri Gelir Vergisinden Muaf Mı?

Maden İşçileri Gelir Vergisinden Muaf Mı?
19.10.2022 22:46
Maden işçileri gelir vergisinden muaf mı, haftada kaç saat çalışır ve ne iş yapar? Madenciler ne zaman emekli olur, İnsanlar neden madende çalışır? Madenci olmak için gerekenler nelerdir? İş sektöründe neredeyse en zor işlerden biri olan maden işidir. Maden işi ve işçileri hakkındaki detaylı bilgileri sizlere bu yazıda aktardık.

Maden işçileri, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23.maddesinde, ‘Toprak altı işletmesi halinde bulunan madenlerde cevher istihsali ve bununla ilgili diğer tüm işlerde çalışanları. Münhasıran yer altında çalıştıkları zamanlara ait ücretleri’ gelir vergisinden muaf tutulmuştur. Yani kısacası maden işçileri gelir vergisinden muaflardır.

Maden İşçileri Haftada Kaç Saat Çalışır?

Maden işçilerinin çalışma şartları da belirlidir. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olmaktadır. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkün olmaktadır. Yani maden işçileri için çalışma saatleri belirlidir. Ve aynı zamanda çok fazla çalışmamaktadırlar. Çünkü yeraltında çalışmak zordur. Yani kısacası maden işçileri haftada en çok 37,5 saat çalışmaktadırlar.

Maden İşçileri Ne İş Yapar?

Maden işçileri, genellikle yeraltında, mineral ya da cevheri kazarak, ayıklayarak çalışmaktadırlar. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak görülmektedir. Çünkü maden işçileri çalışırken grizu patlamalarla ve göçüklerle oldukça karşı karşıya gelmektedirler. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olmaktadır. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkün olmaktadır. Yani maden işçileri için çalışma saatleri belirlidir. Ve aynı zamanda çok fazla çalışmamaktadırlar. Çünkü yeraltında çalışmak zordur.

Madenciler Ne Zaman Emekli Olur?

Maden işçileri emekli olmak için ise en az 1800 gün çalışmak zorundadırlar. 5510 sayılı Kanun’un 28. Maddesinde madencilerin emeklilik şartları 20 yıl 7200 gün ve 50 yaş olma şartlar vardır. Madenciler için her yıl 180 gün prim ödeme gün sayılarına ilave edilmektedir. Maden işçileri emekli olmak için en az 1800 gün çalışmak koşuluyla emeklilik yaş hadlerinde indirim yapılmaktadırlar. 

İnsanlar Neden Madende Çalışır?

İnsanlar, hayatlarını idame ettirmek için madenlerde çalışırlar. Maden işçileri, genellikle yeraltında, mineral ya da cevheri kazarak, ayıklayarak çalışmaktadırlar. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak görülmektedir. Çünkü maden işçileri çalışırken grizu patlamalarla ve göçüklerle oldukça karşı karşıya gelmektedirler. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olmaktadır.

Madenci Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Maden ocaklarında çalışmak için 18 yaşını doldurmak gerekmektedir. 18 yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadının maden ocaklarında çalıştırılması kesinlikle yasaktır. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak görüldüğü için 18 yaş altı erkekler ve kadınlar çalıştırılmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir