Papatya Bakımı Nasıl Olur?

Papatya Bakımı Nasıl Olur?
23.04.2022 14:30
Muhteşem görüntüleri ile ülkemizde en sevilen çiçeklerden olan papatyalar, Akdeniz bitkisidir. Papatyagiller ailesinin bir üyesi olan bu çiçeğin 100’den fazla çeşidi olduğu bilinmektedir. Sadeliği ile gönüllerde taht kuran papatyanın bakımı nasıl olur? Papatyanın büyüme aşamaları nasıldır, cinsleri nelerdir?

Saksıda papatya bakmak isteyenler için tavsiyeler:

·        Papatyalar geçirgen ve nemli toprakları sever. Bu özelliklere sahip olan topraklarda sağlıklı bir şekilde gelişim göstereceği için toprak seçimi iyi bir şekilde yapılmalıdır.

·        Toprak sert ve sıkı olmalıdır. Ayrıca killi olmasına da özen göstermelisiniz.

·        Papatya tohumunun ekileceği saksı seçimi çok derin olmamalıdır. Birçok tohum dikilecekse geniş ama derin olmayan saksıya aralıklarla tohum ekmelisiniz.

·        Papatya tohumları ekildikten sonra can suyunu vermelisiniz.

·        Filizlenmeye başladıktan sonra çiçeğin toprağını kontrollü bir şekilde sulamaya devam etmelisiniz.

·        Toprağın her daim nemli bir halde olduğundan emin olmalısınız.

·        Nem oranı dikkatli ayarlanmalıdır. Susuzluğa dirençli olsa da fazla sulanması onun solmasına sebep olacaktır. Çiçeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için 2 – 3 günde bir sulama yapmanız yeterli olacaktır.

·        Papatyalar güneşi çok severler. Bu yüzden güneş alan ya da en azından yarı gölgeli alanlarda oldukça sağlıklı gelişim gösterirler.

·        Kuru ve nemli bölgelerde yetişebilir. Kapalı mekân yerine balkon, teras gibi alanlarda yetiştirilmesi önerilmektedir.

·        Papatyalar hızlı bir şekilde gelişim gösteren çiçeklerdir.

Papatya Büyüme Aşamaları Nelerdir?

Papatyaların ekimi birbirlerinden biraz uzak mesafeli tohumlarla yapılmalıdır. Aksi halde beslenmeyi tam olarak sağlayamayacağı için cılız yapılı olurlar. Ayrıca papatya tohumları ince yapılıdır. Bu sebeple üzerine toprak atılmasına da gerek yoktur. Görüntüsü ile büyüleyen bu çiçeklerin büyümesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Papatya Cinsleri Nelerdir?

Papatyaların 100’den fazla çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlardan en çok bilinenlerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

·        Sarı papatya, beyaz papatya,

·        Kel papatya,

·        Köpek papatyası,

·        Dağ papatyası,

·        Büyük papatya,

·        İngiliz papatyası,

·        Beyaz ay papatyası,

·        Yalancı papatya,

·        Roma papatyası.

Papatya Cilde Faydaları Nelerdir?

Papatya antiseptik özellikli bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde sivilce, yara izleri ve morlukların iyileşmesini sağlar. Ayrıca cildi ölü hücrelerden temizler ve cilt renginin açılmasına yardımcı olur. Özellikle cilt lekeleri ve güneş yanıkları için çok etkili olan bir tedavi imkânı sunan papatyalar, cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Papatya Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından geniş bir kullanımı olan papatyanın faydaları:

·        Antienflamatuar özelliği sayesinde cildi hafif sıkılaştırıcı bir etkisi bulunur.

·        Soğuk algınlığı, üst solunum yolları hastalıkları, bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisinde oldukça faydalıdır.

·     Bitkisel ilaç olarak kullanıldığı için çayı sıklıkla tüketilir. Papatya çayının faydaları arasında, regl sancılarına iyi gelmesi, diyabet hastalarının kan şekerini düşürmesi, kemik erimesini durdurması ya da yavaşlatabilmesi gibi faydaları bulunur.

·        Enfeksiyonla savaşan papatyanın sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır. Uykuya dalmaya yardımcı olur.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir