Cilt lekeleri deride herhangi bir nedenden dolayı oluşan izlere denmektedir. Cilt lekelerinin çoğunluğu zararsızdır. Ancak bazı cilt lekeleri vücutta ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Cilt lekeleri birçok çeşitte görülür. Bunlar sivilce, siyah nokta, beyaz nokta, akne, akne kistleri, nodüller, kıl dönmesi, kabarcıklar, çiller, güneş lekeleri, melazma ve uçuktur. Sivilce içi irin dolu kırmızı lekelerdir. Yağ, bakteri ve ölü derilerin birikmesinden dolayı ortaya çıkarlar. Siyah nokta cildin yüzeyindeki küçük koyu lekelerdir. Gözeneklerin içindeki kire benzerler. Beyaz nokta gözenekleri tıkayan yağ ve ölü hücrelerden dolayı ortaya çıkan beyaz lekelerdir. Akne cildin aşırı yağ üretmesinden dolayı ortaya çıkan lekelerdir. Genellikle ergenlik, menstruasyon ve menopoz dönemlerinde oluşur. Akne kistleri ciltteki gözeneklerin kaplamasındaki yağ ve bakterilerin neden olduğu şişkin kırmızı lekelerdir. Enfeksiyonun habercisidir. Nodüller ciltteki gözeneklerin ölü derilerle tıkanmasından dolayı ortaya çıkan lekelerdir. Enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olurlar. Kıl dönmesi ağda ve tıraştan sonra kılların kendiliğinden cildin içine batmasıdır. Kırmızı ve kaşıntılı yumrular oluşmasına yol açar ve batık olarak adlandırılır. Kabarcıklar cildin yüzeyinde oluşan sert ve kırmızı renkteki yumrulardır. Aşırı yağ ve bakterinin cildin derininde iltihaplanmasıyla oluşur. Çiller ciltteki açık renkteki lekelerdir. Güneş ışığına maruz kalmaktan dolayı ortaya çıkar ve hiperpigmentasyon lekeleri olarak da bilinir. Melazma hamilelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda ortaya çıkan lekelerdir. Uçuk ise dudaklarda ve dudak kenarlarında enfeksiyondan dolayı oluşan kırmızı renkte içi su dolu kabartılardır. Ayrıca doğum sırasında bebeğin cildinde de lekeler ortaya çıkar. Bunlar genelde geçici lekelerdir ama bazı bebeklerde cilt lekeleri kalıcı olabilir. Geçmeyen ve ağrıya, sızlamaya neden olan lekeler için dermatologla görüşmek gerekir.
Cilt Lekeleri Neden Olur?
Cilt lekeleri genellikle deri üzerinde ölü deri birikmesi, yağ ve bakteri birikmesinden dolayı ortaya çıkar. Bazı lekelere enfeksiyon ve iltihaplanma da neden olabilir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, sağlıksız beslenmek ve cilt üzerine kötü ürünler kullanmak da lekelenmelere yol açabilir. Ayrıca bazı cilt lekeleri cilt kanseri gibi ciddi bir hastalıktan dolayı da ortaya çıkabilir.
Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
Cilt lekeleri olmaması için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Yağlı yiyecekler tüketmek ciltte fazla yağ oluşmasına ve bakterilere neden olacağı için uzak durulmalı, bol su içilmeli ve cildin düzgünce temizlenmesi gerekir. Cilt lekelerinin giderilmesi için evde doğal malzemelerle maske ve peelingler de yapılabilir. Ancak uzun süre geçmeyen cilt lekeleri için dermatoloji bölümüne gidilmelidir.
Cilt Lekeleri İçin Evde Hangi Maske Yapılabilir?
Cilt lekeleri için evde doğal malzemeler ile maske ve peeling yapılabilir. Aleo vera bitkisinde bulunan jeller cildin yenilenmesini ve ölü hücrelerden arınmasını sağlar. Salatalık antioksidan kaynağı olduğundan dolayı cilt gözeneklerini sıkılaştırır ve cildi güzelleştirir. Bunların dışında limon ve havuç suyu da ciltteki bakterilerin giderilmesine yardımcı olur ve gözenekleri temizler, lekeleri giderir ve cilde parlaklık verir.
Cilt Lekeleri Ne Kadar Sürede Geçer?
Cilt lekeleri genellikle kendiliğinden geçer. Ancak bazı lekeler kolayca geçmez ve enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle cildin yağlanmaması için iyi beslenmek, bol su içmek ve cildi iyice temizlemek gerekir. Eğer cilt lekeleri hiçbir şekilde geçmiyorsa dermatoloji bölümüne gidebilir ve yardım alabilirsiniz.
Cilt Lekeleri Lazerle Geçer Mi?
Uzun süre geçmeyen cilt lekeleri için lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi ciltteki kusurların, güneş lekelerinin, yaşlılık lekelerinin, çillerin ve doğum lekelerinin giderilmesinde yardımcı olur. Bazı lekeler lazer tedavisi ile hemen geçmeyebilir. Bu nedenle lazer tedavisi birkaç seans tekrarlanabilir.
Cilt Lekeleri Çeşitleri Nelerdir?
Cilt lekeleri birkaç çeşitte görülür. Akne, sivilce, siyah nokta, beyaz nokta, kabarcıklar, nodüler, güneş lekeleri, çiller, doğum lekeleri, hamilelik lekeleri, akne kistleri, kıl dönmesi ve uçuklardır. Bunların çoğunun en büyük nedeni ciltte oluşan yağ, kir ve bakterilerdir. Ayrıca güneş ışığı ve doğum kontrol hapları kullanımı da cilt lekelerine yol açmaktadır.