Büyük veya küçük çaplı her türlü işletmeler için gerekli olan belgelerdir. Bu belgeler iş politikası süreçlerini belirlemekte ve süreçleri resmi olarak tanımlamaktadır. Denetimlerin gerçekleşmesi sonucunda işletmelerin kazanmış olduğu kaliteyi simgeleyen belgelerdir. Firma ve kurum tarafından hak edilebilmesi için ISO 9001 Kalite Yönetim şartlarına uygun organizasyon yapısına sahip olmak gereklidir. Bu belgeler içerisinde yaygın olarak bilinen ISO belgesi ise ISO 9001 kalite belgesidir. Kuruluş veya firmanın gerçekleştirdiği tüm faaliyet ve organizasyonların uluslararası standart ve ilkelere göre şekillendirilmesini amaçlayan bu belge, firmanın yapıcı ve verimli bir organizasyon şemasına sahip olduğunu göstermektedir. Bu belgeye sahip olan kurum ve firmalar marka imajlarına değer kazandırır ve uluslararası faaliyetlerinde rekabet güçlerini arttırmaktadır.
Kalite yönetim sistemlerinin denetlenmiş ve belgelendirilip basılmış sertifikalarına ISO belgesi denmektedir. ISO belgeleri, 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olan Cenevre’de Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından başlatılmış çalışmalardır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standartları bu çalışma ve belgeler sayesinde belirlenmektedir. İngilizce açılımı kısaltılınca IOS, Fransızca açılımı kısaltılınca OIN, Yunanca açılımı kısaltılınca İSOS olan belgenin adı International Organization for Standardization’dur. Uluslararası Standartlar Organizasyonunda üye sayısı 135’tir. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve üyelerin oy hakları eşittir. Organizasyonun aktif üyeleri arasında yer alan ABD, İngiltere, Kanada tarafından Teknik Komite adında birim kurulmuş ve çalışmalara buradan yürütülmeye başlanmıştır. Mart 1987 yılında komitenin çalışmaları sonucunda ISO 9000 Kalite Sistem Standartlar yayınlanmış ve yayınlanan bu belge birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya konulmuştur.
ISO Belgesi Türleri Neler?
· ISO 9001: Tüm standartların yapısını oluşturmaktadır. Bu belgenin amacı uluslararası bağlamda kuruluşların kendi standartlarını oluşturarak belirgin kalite seviyesine ulaşmalarını sağlamak, sürekli iyileştirmeler ile bu süreçler kalıcı alışkanlıklara dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
· ISO 22000: Gıda ve gıdaya bağlı olan sektörlerin güvenlik sistemleridir.
· ISO 14001: İşletmelerin çevre ile ilgili detaylarını yönetmek için geliştirilmiş ve standartların olup onaylandığında alınabilecek bir kalite sertifikasıdır.
· ISO 27001: Denetimlerin başarıyla sağlanması ve bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla verilen sertifikalardır.
· OHSAS 18001: İşyeri güvenliğini sağlamak, iş ve işçi güvenliği, işçi sağlığının güvence altına alınması ile uygulanması gereken kalite yönetim belgeleridir.
· ISO 45001: Diğer yönetim sistemleriyle tam entegre olabilen ve modenizasyona tabi tutulmuş sistemlerdir.
· ISO 10002: Müşteri memnuniyeti odaklı ve müşteri şikayetlerinin kontrol etmek ve yönetmek amacıyla kurulmuş yönetim sistemleridir.
· ISO 13485: Medikal cihaz, ürün ve ekipman üretimi ve satışı gerçekleştiren firmalara verilmektedir.
· ISO 20000: Bilgi teknolojileri yönetim sistemidir.
· ISO 22301: Gelecekte ortaya çıkabilecek aksaklıklara karşı önceden gerekli tedbirlerin alınarak planlanması ve işlerin devam edebilmesini amaçlayan sistem belgesidir.
· ISO: Genel olarak standartlar doğrultusunda hazırlanarak sistemlerin denetlenip uygun görüldüğünde verilen belgelere ISO belgesi veya ISO kalite belgesi denilmektedir.
ISO Belgesi Faydaları Ne Kadar?
- Hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet gücü artmaktadır.
- Kuruluş veya firma kurumsallaşmaya başlar.
- Belge sayesinde müşteri odaklı bir firma haline gelinir ve pazar payı arttırılabilir.
- Bağımsız ve profesyonel bir yönetime kavuşulur.
- Standartlara uyulduğunda kayıp mallardan oluşan zararla karşılaşma olanağı düşürülür ve maddi fayda sağlanır.
- Tedarikçiler ile iyi ilişkiler kurmayı sağlar.
- Dünya üzerindeki ülkelerle entegre olmaya yardımcı olur.
ISO Standart Oluşum Aşamaları Neler?
Teklif aşaması
Hazırlık aşaması
Komite aşaması
Soruşturma aşaması
Onay aşaması
Yayın aşaması
ISO Belgesi İçin Gerekli Evraklar Neler?
v Başvuru formu
v Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
v İmza sirküleri fotokopisi
v Vergi levhası fotokopisi
v İmza sirküleri fotokopisi
v Oda kayıt belgesi fotokopisi
v SGK Bildirgesi
ISO Belgesi İçin Nereye Başvurulur?
ISO belgesi almak için ISO belgesi veren kuruluşlara başvuru yapılması gereklidir. Belge veren birçok kuruluş bulunsa da önemli olan işletmenizde kalite standartlarına ait aktif bir sistemin varlığıdır. Sistem olmadan belgelendirme olamayacağı için tek elden yürütülen işlemler sonucunda belge almak biraz zorlaşabilmektedir. Gerekli dokümanlar ile birlikte belge verilen kuruluşlara başvuru yapılarak ISO belgesi alınabilmektedir. ISO belgesi veren kuruluşlar arasında TSE ve TURKAK gibi prestijli firmalar bulunmaktadır.
ISO Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Kalite standartlarına göre belgelendirme işlemlerinin tümüne ISO belgesi veya belgelendirmesi ismi verilmektedir. Yapılan bu işlemler ISO örgütünün nezdinde gerçekleştirilir. İşlemlerin süresi alınacak belgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. ISO belgesi almak için gerekli şartların taşınması halinde minimum 15 gün ile 20 gün arasında ISO belgesine sahip olunabilmektedir.
ISO Belgeleri Geçerlilik Süresi Nedir?
Geçerlilik süreleri belgeye göre değişkenlik gösterebilir. Akredite kuruluşlar tarafından verilen ISO 9001, 14001, 22000 VE 45001 belgelerinin geçerlilik süresi yaklaşık 3 yıldır. 3 yıl olarak görülen geçerlilik sürelerinde belge alındıktan sonraki 1 yıl ve takip eden yıllar boyunca planlı olarak denetim yapılmalı ve ISO belgeleri yenilenmelidir.