Özbekistan; Orta Asya’da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biri olan Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Türkmenistan ile komşu konumdadır. Seküler ve üniter bir Cumhuriyet olarak tanımlanan Özbekistan, 12 il ve bir de özerk Cumhuriyete ayrılmıştır. Başkenti Taşkent’tir. Ülke tarihi önemi ve stratejik konumu açısından zengin ve kültürel bir mirasa sahiptir. Halkın %85’i Özbekçe konuşmaktadır. Ülke içinde İslam en yaygın dindir. Türklerin kadim yurdu Özbekistan buram buram tarih kokan yapısı ve birbirinden görkemli yapıları ile her daim ziyaretçi almayı başarır. Özbekistan zengin yer altı ve yer üstü kaynakları ile Orta Asya’nın İncisi olarak anılır. Özbekistan; dünyanın en büyük 7. doğalgaz, 4. uranyum, 6. pamuk üreticisi, 2. büyük pamuk ihracatçısı konumunda yer alıyor.
Özbekistan Pahalı Bir Ülke Midir?
Özbekistan ile ilgili bilinmeyen ve araştırma konusu olmuş pek çok bilgi bulunuyor. Orta Asya’nın İncisi olarak adlandırılan Özbekistan yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından zengin imkânlara sahiptir. Seküler ve üniter bir Cumhuriyet olarak tanımlanan Özbekistan’ın pahalı bir ülke olup olmadığı merak ediliyor. Özbekistan’ın resmi para birimi Özbekistan Somu’dur. Özbekistan’ın temel ürün fiyatları Türkiye’ye göre daha düşüktür. Özbekistan’da alışveriş yapmak için Türkiye’den 1.06 kat daha az ödeme yapmanız gerektiği belirtiliyor.
Özbekistan Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Özbekistan zengin tarihi yapıları ile de turist ziyaretçi çekmeyi başarıyor. Farklı bir tatil deneyimi yaşamak ve tarih kokan anlara doymak isteyenler Özbekistan’da gezilecek yerlerin nereler olduğunu araştırıyorlar. Özbekistan gezilecek yerler şöyle sıralanıyor;
Registan Meydanı: Semerkant’ın merkezinde yer alan önemli ve tarihi bir yapıdır. Orta Asya – Türk Mimarisinin nadir örneklerinin sergilendiği Register Meydanı, şehir merkezi olarak kabul edilen, üzerinde üç medresenin yer aldığı meydan olarak şehrin en turistik noktasıdır.
Gur – i Emir Kalesi: 14. yüzyıldan kalma tarihi eserlerden biridir. Timur İmparatorluğu’nun kurucu Timur’a adanmış türbe ve külliyeden oluşmaktadır.
Bibi Hanım Camii: Semerkant’ın en özel mimarilerinden biridir. Etkileyici dini bir yapıya sahip olan Bibi Hanım Camii, Timur’un eşi Bibi Hanım’a ithafen yaptırılmıştır.
Ark of Bukhara: Buhara Hanlarının ikamet ettiği kale olarak bilinen Ark Kalesi ihtişamı ile görenleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor.
Emir Timur Müzesi: 1996 yılından bu yana hizmet veren şehrin en önemli müzelerinden biri olma konumunda yer almaktadır. Müzede 5 binin üzerinde eser sergilenmektedir. Emir Timur’un iktidara gelişi ve o dönemin diplomatik, peyzaj, ticari, bilim ve eğitim konularında yaşanan tüm gelişmeler hakkında detaylı bilgi edinme şansı bulunmaktadır.
Özbekistan İle Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?
Özbekistan ile Türkiye arasındaki saat farkının ne olduğu, iki bölgeden birinde sevdikleri yaşayan ya da ziyarette bulunacak kişiler tarafından araştırılıyor. Özbekistan ile Türkiye arasındaki saat farkının 2 saat olduğu belirtilmiştir. Buna göre Özbekistan konumu Türkiye saat konumundan 2 saat ileridir.