Uluabat Gölü Nerededir?

Uluabat Gölü Nerededir?
17.08.2022 19:23
Bu yazımızda Türkiye’nin gezilmesi ve görülmesi gereken göllerinden biri olan Uluabat Gölü hakkında bilgiler vereceğiz. Uluabat Gölü’nün eski adı Apolyant Gölü olmaktadır. Peki, Uluabat Gölü nerede, nasıl oluştu? Açık havza mı, derinliği ne kadar, efsanesi nedir? Uluabat Gölü’ne nasıl gidilmektedir?

Büyük bir tatlı su gölü olmakta olan ve eski adı ile Apolyaont Gölü olan Ulabat Gölü, Bursa ili sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu göl Marmara Denizi’nin yaklaşık olarak 15 km kadar kuzey tarafında, Bursa ilinin yaklaşık olarak 30 km kadar batı tarafında ve Mustafa Kemalpaşa ilçesinin ise doğu tarafında konumlanmaktadır.

Uluabat Gölü Nasıl Oluşmuştur?

Tektonik yani tatlı su kökenli olan Uluabat Gölü, etrafında Bursa, Gönen ve Yenişehir adlarında yerleşim yerlerine sahip olmaktadır. Uluabat Gölü ise bu yerleşim yerlerinde oluşmuş olan çöküntüler nedeni ile ortaya çıkmış bulunmaktadır. Kısacası Uluabat Gölü’nün oluşması, bu yerleşim yerlerinde meydana gelen çöküntüler sebebi ile olmuştur.

Uluabat Gölü Açık Havza Mıdır?

Uluabat Gölü açık havza olmamaktadır. Açık havza, havzaların sularını denizlere ulaştırmada başarılı olan havzalara denmektedir. Açık havzalara örnek olarak; Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Yenice, Gediz, Susurluk, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Göksu, Aksu, Ceyhan, Seyhan, Dicle, Fırat ve Çoruh verilebilinir.

Uluabat Gölü’nün Derinliği Ne Kadardır?

Uluabat Gölü’nün derinliği yaklaşık olarak 3 metre olmaktadır. Göl türü tektonik yani tatlı su, yüzölçümü 136 kilometrekare, genişliği 12 kilometre, en derin noktası -10 metre, konumu ise Bursa, Türkiye olmaktadır. Uluabat Gölü’nün uzunluğu ise neredeyse 23-24 km olmaktadır.

Uluabat Gölü Efsanesi Nedir?

Uluabat Gölü efsanesi şu olmaktadrı; Uluabat Gölü’ne zamanında Odryses Çayı dökülmekteymiş. Uluabat Gölünün etrafında bulunmakta olan Melde Krallığı oğluna, Apollino Krallığının kızını istemişler. Fakat bu evlilikte gönlü olmayan kız teklifi reddetmiş. Bu karar sonucu kızı korumak isteyen Appollino Krallığı, gölün etrafına konumlanan bir saray inşa ettirmeye başlanmıştır.

Uluabat Gölü Türkiye’nin Kaçıncı Büyük Gölü Olmaktadır?

Uluabat Gölü Türkiye’nin onuncu büyük gölü olmaktadır. Eski isminin Apolyont Gölü olduğu bu göl, Marmara Denizi’nin neredeyde 15 kilometre güney tarafında ve Bursa ilinin de neredeyse 30 kilometre batı tarafında konumlanmaktadır. Rakım ise Uluabat Gölü’de yaklaşık olarak 7 metre olmaktadır.

Uluabat Gölü Hangi İlimizde Bulunmaktadır?

Uluabat Gölü, Bursa ili sınırlarında bulunmaktadır. Bu tatlı su gölü gerek sucul bitkiler, gerek plankton ve dip canlıları, kuş ve balık popülasyonları bakımından Türkiye’nin en zengin göllerinden birisi olmaktadır. Bu gölde bulunmakta olan balık türlerinden bazıları şunlar olmaktadır; Yılan Balığı, Turna Balığı, Çakıl Balığı ve Yayın Balığı.

Uluabat Gölü’ne Nasıl Gidilmektedir?

Uluabat Gölü’ne şu şekilde gidebilirsiniz; Karacabey’e doğru, Bursa merkezi geçtikten sonra gider iken sol tarafınızda bulunmakta olan Uluabat Gölü olmaktadır. Uluabat Gölü; Bursa il merkezine neredeyse 40 km uzaklıktadır ve ortalama olarak 1 saatte varılabilir. İznik’e uzaklığı ise 135 km olmaktadır ve ortalama olarak 1 saat 50 dakikada varabilirsiniz. İstanbul’a uzaklığı nereyse 193 km ve varmanız 2 saat 50 dakika sürebilir. Trilyeile arasında bulunan uzaklık ise neredeyse 41 km ve ortalama olarak 50 dakikada varabilmektesiniz. Cumalı Kızık’a uzaklığı da neredeyse 63 km ve varamnı ortalama olarak 1 saat sürmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir