Nafaka Nedir?

Nafaka Nedir?
26.11.2021 22:26
Pek çok farklı türleri bulunan nafaka tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olarak türlere ayrılmaktadır. Nafaka sabit midir? Nafaka caiz mi, boşandıktan sonra ne zaman alınır? Nafaka ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Nafaka gelir durumu yetersiz olan eşe ve yakınlık durumu bulunan çocuğa veya akrabasına ödenmekle yükümlü olunan bir ödenek olarak bilinir. Genel olarak bu durumu aile hukuku çerçevesinde boşanan eşlerin birbirine ödediği bir miktar ödenek olarak görebilmekteyiz. Bu durumda boşanma sonrasında maddi durum olarak zora düşecek eş için veya çocuk için belirli bir nafaka ödenmesi ve geçimini sağlamak amacıyla bu maddi ödeneği belirli zaman aralıklarıyla devam ettirmesi gerekmektedir.

·        Tedbir nafakası boşanma davası sürmekte iken eşlerden birinin sıkıntıya ve yoksulluğa düşmesi ve yaşam standartları devam edecek kadar ödeneği olmaması durumunda karşı tarafın belli bir miktar nafaka ödemekle yükümlü bırakılması mânâsına gelmektedir. Çoğunlukla boşanma davalarında çalışmayan kadın için hakimlerce tedbir nafakası talep edilerek boşanma davası esnasında bir süre geçimini sağlamak için bu ödenek sağlanmaktadır.

·        Yoksulluk nafakası boşanma sonrası için verilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası alabilmek için bu nafakayı talep eden kişinin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Evlilik sürmekteyken bir aile kavramı çerçevesinde 2 kişiye eşit miktarda bir ödeneğin gelmesinden sonra boşanma sonrası bu ödenek kesileceği için bir tarafın mağdur kalmaması adına yoksulluk nafakası ödenmektedir.

·        İştirak nafakası çocuğun bakımını karşılamak amacıyla karşı tarafa ödenen nafaka türü olarak dile getirilir. İştirak nafakası talep edebilmek içinse çocuğun velayetini üstüne almak gerekmektedir. Bu şekilde çocuğun velayetini alan tarafın çocuğun gerekli ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına karşı tarafın iştirak nafakası ödemesi ile yükümlü bırakılması durumları ile karşılaşılabilmektedir.

Nafaka Sabit Midir?

Genel olarak nafaka türlerine göre aslında mahkeme kararınca belirlenen tutar karşılığında karşı taraf nafaka ödemekle yükümlü bırakılmaktadır. Bu durumda kişinin gelir kaynakları, para kazanabileceği ek gelirler gibi ödenekler göz önüne alınarak aylık gelir üzerinden ödeyeceği nafaka miktarı belirlenmesi yapılır. Bu durumda eğer karşı taraf nafakayı az bulduysa ve arttırılması talebinde bulunursa belli başlı dava süreçleri çerçevesince mahkeme kararına göre nafaka arttırılabilir ya da sabit kalmaya devam edebilir. Fakat nafakanın artırılabilmesi için dava açmak gerektiği bilinmelidir.

Nafaka Caiz Mi?

İslam dinine göre evliliğin devam ettiği süre boyunca erkek eşinin masraflarını gidermekte ve karısına bakmakla yükümlü tutulmaktadır. Fakat burada bir boşanma durumu söz konusuysa dava süresi boyunca kadının nafakasını temin etmek kocasının yükümlülüğü altına girmektedir.  Dinen nafakanın helal olabilmesi için iddet süresi bitinceye kadar nafakanın ödenmesi helal tutulmaktadır. Fakat boşanma süreci devam etse bile nafaka borcu iddet bitimi ile sona ereceğinden süresiz nafakalar ve bu süreyi aşacak nafakalar haram kategorisine girmektedir. Yani aslında nafaka durumları iddet süresi çerçevesinde helal kılınırken bu süreyi aşan nafaka durumları caiz bulunmaz ve haram olarak karşılanır.

Nafaka Boşandıktan Sonra Ne Zaman Alınır?

Anlaşmalı boşanma sürecinde dava sonucunda belirlenen nafaka ücreti ile birlikte artık gerekli kararlar verildi ise dava açma tarihi ile birlikte nafaka başlangıcı sağlanabilir. Bu belirlenen nafaka türüne göre de değişiklik gösterebileceğinden dolayı genelde mahkeme sonucu verilen karar doğrultusunda çok kısa bir süre içinde bu nafaka ödemeleri başlangıç sağlayacaktır. Aksi takdirde nafakaların ödenmemesi ve yeterli bulunmaması durumunda tekrar dava açılabilir ve bu konuda talepler belirtilebilir. Bu da mahkeme sürecinde tekrar gözden geçirilerek farklı kararlarla sonuçlanması sağlanabilir. Eğer boşanma davası sırasında herhangi bir nafaka istenmemişse dava sonrasında bu nafaka talebi tekrar taraflarca bildirilebilir. Bu sonuçla da birlikte açılan davada nafaka isteyen tarafın kazanmasıyla nafaka ödeme süreci başlayacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir