AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?
01.03.2022 12:00
gösterdiği üstün başarı çalışmaları ile de adından söz ettiriyor. Bu durum da AFAD gönüllüsü olarak çalışmak isteyenleri harekete geçiriyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ya da kısa ve bilinen adı ile AFAD; Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık, zarar azaltma, afet sırasında yapılacak müdahale ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının çeşitli yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek AFAD’ın temel görev ve amacıdır. Acil durumlarda göstermiş olduğu özverili çalışma ile adından sık söz ettiğimiz AFAD’da gönüllü olarak çalışmak isteyen pek çok kişi bulunuyor.

AFAD gönüllü olmak için; 18 yaş ve üzerinde olmanız gerekiyor. AFAD gönüllüsü olmak isteyen kişiler başvurularını E-Devlet platformu üzerinden iletebiliyorlar. Ardından gönüllü olarak çalışmak isteyenler kişilere AFAD Gönüllü Eğitim Programı kapsamında, çevrimiçi eğitim, yüz yüze eğitim ve saha eğitimi veriliyor.

AFAD Açılımı Nedir?

Özellikle acil ve afet gibi olumsuz durumlarda adını sıklıkla duyduğumuz, başarılı, özverili ve disiplinli çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken İç İşleri Bakanlığına bağlı çalışmakta olan AFAD’ın açılımı merak ediliyor. AFAD açılımı; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olarak belirtiliyor.

AFAD Personel Alımı

AFAD gönüllüleri kadar, AFAD personel alımları da kurum içi çalışmayı düşünen kişiler tarafından merak ediliyor. AFAD personel alımları çeşitli sınavlar sonucunda gerçekleştiriliyor. Sınavlar AFAD kurumunun kendi düzenlediği sınavlar olup, aktif ve güncel personel alımları AFAD resmi internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanıyor.

AFAD’a Yardım Nasıl Yapılır?

AFAD’a yardım yapmak istiyorsanız, öncelikle AFAD resmi internet sitesine girin. Sitenin sol üst köşesinde yer alan arama butonuna ‘’Yardım Kampanyaları’’ yazın. Burada alınan güncel yardım kampanyaları ile karşılaşacaksınız. Yardımda bulunmak istediğiniz projeyi seçip duyuru yönlendirmelerine göre yapmak istediğiniz yardım bağışını internet üzerinden ya da SMS yolu ile gönderebilirsiniz.

AFAD Başvuru Şartları Nelerdir?

AFAD başvuru şartları şu şekilde sıralanıyor;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

Kamu hakların mahrum bir durumda olmamak.

Kasten herhangi bir suçtan dolayı 1 yıl ya da daha uzun süre ceza almamış olmak.

Askerlik ile ilişiği olmamak.

Başvuru tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak.

Arşiv soruşturması ve güvenlik soruşturması sonucunda olumlu çıkmak.

Görevini devamlı şekilde yürütebileceğine dair herhangi bir akıl hastalığı bulunmamak.

ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS sınavına katılmak. Lisan ve ön lisans mezunları için sınavdan en az 60 puan almış olmak.

AFAD Cüzdan Nedir?

AFAD cüzdanın ne olduğu yaygın bir şekilde araştırılıyor. AFAD cüzdan ile ilgili internet üzerinde net bilgilere ulaşamıyoruz. Ancak AFAD cüzdanının, AFAD’ın gönüllük projesi olduğunu söyleyenler de var. AFAD cüzdanın gönüllü kişilerin çalışmalarını tanımladığı söyleniyor.

AFAD Çalışma Saatleri Nedir?

AFAD çalışma saatleri de kurum içi çalışmayı düşünen ya da kurum ile iletişime geçecek kişiler tarafından araştırılıyor. AFAD çalışma saatleri hafta içi sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasındadır. AFAD Cumartesi ve Pazar günleri çalışmıyor.

AFAD Çalışma Şartları Nelerdir?

AFAD çalışma şartları herhangi bir olağanüstü acil durum ya da afet gibi olumsuz bir durum yaşanmadığı takdirde hafta içi 08.00 ve 17.00 saatleri arasında bir düzlem içerisinde kuruludur. AFAD çalışma şartlarının biraz yoğun olduğu söylense de kurum içi çalışanların yaptıkları işten son derece memnun oldukları söyleniyor. Bu bakımdan AFAD çalışma şartlarının olumlu olduğunu söylüyoruz. Ancak kurum içi çalışmaya başvururken sizden bir takım başvuru şartlarını yerine getirmeniz talep edilecektir. Ayrıca AFAD çalışmak için görevinizi yerine getirmede herhangi bir sağlık sorununuz olmadığını belgelendirmeniz gerekiyor.

AFAD Gönüllü Ne Yapar?

AFAD gönüllüleri üç farklı gruba ayrılıyor. Buna göre;

Temel AFAD Gönüllüsü: Yangın, afet ve tahliye konusunda eğitimli kişilerdir. Afet alanında görev alırlar.

Destek AFAD Gönüllüsü: Arama, kurtarma, sosyal yardım, yangın ve ilkyardım gibi konularda eğitimli kişilerdir. Bu kişiler afet alanında arama ve kurma çalışmalarında AFAD çalışanları ile birlikte görev alırlar.

Uzman AFAD Gönüllüsü: Doğada ve selde arama kurma, ilkyardım ve yangın gibi konularda eğitim almış uzman kişilerdir. Uzman AFAD gönüllüleri doğada ve selde yaşanan afetlerde arama ve kurma çalışmalarında AFAD çalışanları ile birlikte doğrudan görev alırlar.

AFAD Hangi Kuruma Bağlıdır?

AFAD kurumu ile ilgili merak edilen ve bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. AFAD’ın hangi kuruma bağlı olduğu da hakkında araştırılan sorular arasında bulunuyor. AFAD günümüz itibariyle, Türkiye İç İşleri Bakanlığına bağlı bir şekilde hizmet vermektedir.

AFAD’ın Numarası Kaçtır?

AFAD’ın numarası kuruma ulaşmak isteyen ve acil durumlarda aramak için aklında tutmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. AFAD’ın numarası önceden 122 ALO AFAD iken yeni yapılan düzenleme ile diğer tüm acil numara hatları gibi 112’ye geçti. Yani herhangi bir durum dâhilinde AFAD’a ulaşmak isterseniz 112’yi aramanız yeterli olacaktır.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir