Boşanma Davası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Boşanma Davası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.08.2021 11:30
Büyük mutluluklar ve ümitlerle başlayan evlilikler bazen istendiği gibi gitmiyor ve ayrılıkla sonuçlanabiliyor. Boşanma davası nasıl açılır, başka şehirde açılabilir mi, boşanma davası açıldıktan sonra başka biriyle yaşanır mı, bir taraf istemezse ne olur, ne tür bir davadır? Kaç yılda bir açılır, dondurulabilir mi, nafaka neye göre belirlenir? Boşanma davası için gerekli evraklar, ücretsiz avukat talebi, boşanma davası ne kadar sürer, boşanma davası bittikten sonra kişi ne zaman evlenebilir?

Büyük mutluluklar ve ümitlerle başlayan evlilikler bazen istendiği gibi gitmiyor ve ayrılıkla sonuçlanabiliyor. Boşanma her ne kadar istenmeyen ve üzücü bir durum olsa da bazen iki tarafın da iyiliği ve mutluluğu için daha sağlıklı bir karar olabilir. Ancak evli olan iki insanın ayrılması, evli olmayan iki insanın ayrılması gibi kolay değildir. Hele ki çiftlerin çocuk veya çocukları varsa ayrılmak daha da zorlaşacaktır. Çünkü hem anne babanın boşanması çocukların psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratır, hem de çocukların hangi tarafta kalacağı konusu problem çıkarabilir. Bunun yanında boşanırken birçok hukuki işlem gereklidir. Boşanma davası nasıl açılır, boşanma davasında bir taraf problem çıkarırsa ne olur, boşanma davasından vazgeçilir mi gibi sorular merak konusudur. Bu gibi boşanma ile ilgili tüm sorular ve cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası 2 şekilde açılmaktadır. Birincisi anlaşmalı diğeri de çekişmeli boşanmadır. Anlaşmalı boşanma çiftlerin ikisinin de ayrılmak konusunda hemfikir olmaları ve birlikte karar vermeleridir. Çekişmeli boşanma ise eşlerden birisinin boşanmak istememesidir. Çekinmeli boşanmada mal varlığı bölünmesi ve çocukların velayeti konusunda anlaşmaya varmak zordur. Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların nüfus cüzdanları ve tarafların eklemek istedikleri belgeler gerekir. Çekinmeli boşanma davasında da davayı açan tarafın nüfus cüzdanı fotokopisi, boşanma sebeplerini kanıtlayan belgeler ve boşanma sebebini içeren dilekçe gereklidir. Boşanmayla aile mahkemeleri ilgilenir.

Boşanma Davası Başka Şehirde Açılabilir Mi?

Boşanma davasının yetkili mahkemede açmak daha çok önem taşır. Çünkü davanın hukuki esas ve usullerine uygun hareket etmek davanın seyrini kolaylaştırır. Dava dilekçesinde yetkili mahkeme muhatap alınır, uyuşmazlığın sebepleri ve talepleri belirtilir. Yaşanan uyuşmazlığın konu olduğu vuku bulduğu mahkemelerin şehir mahkemeleri olması gerekir. Bu nedenle boşanma davasının aynı şehirde açılması gereklidir. Ancak bazı özel durumlarda başka şehirde boşanma davası açılabilir.

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Başka Biriyle Yaşanır Mı?

Evlilikte her iki tarafın da en önemli sorumluluğu birbirine karşı sadakattir. Evliliğin en önemli yükümlülüğü olan sadakat ancak evlilik bittikten sonra bitebilir. Boşanma davası açıldıktan sonra da taraflar aynı şekilde birbirine sadık kalmalı ve boşanma davası bitinceye dek başkalarıyla beraber yaşamamalıdır. Çünkü dava henüz sürerken başka birisiyle beraber olmak sadakat sorumluluğuna uygunsuz olacak ve davada aldatma hususu ortaya çıkacaktır. Kısaca anlatmak gerekirse taraflardan birinin boşanmadan başkasıyla görüşmesi aldatmak sayılır ve mal varlığı, çocuğun velayeti konusunda bu kişiye hak tanınmayabilir.

Boşanma Davasında Bir Taraf İstemezse Ne Olur ?

Boşanma davasında taraflardan birinin rızasının olmaması çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılır. Boşanma davasında taraflardan birisinin boşanmak istemezse ve kusurlu değilse dava uzatılabilir ve çiftlere zaman tanınabilir. Ancak boşanma istemeyen taraf kusurlu ise, boşanmak isteyen taraf, onun kusurlarını belgelerle kanıtlamış ise boşanma davası iptal edilmez veya ertelenmez.

Boşanma Davası Ne Tür Bir Davadır?

Boşanma davası evli çiftlerin arasında şiddetli geçimsizlik, aldatma ve sorumluluklarını yerine getirmeme gibi sebeplerden dolayı resmi olarak ayrılmalarıdır. Boşanma davası aile mahkemelerinde yürütülen bir davadır. Anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma olarak 2 farklı seçeneği vardır.

Boşanma Davası Kaç Yılda Bir Açılır?

Boşanma davası 1 yıl veya 3 yıl gibi bir süre arasında kararlaştırılır. Bu süre içinde ayrılık kararı kesinleşirse boşanma davası işlemeye başlar. bu süre içinde ayrılık kendi kendine sona ermiş olur. Ancak eğer ortak bir hayat kurulamazsa eşlerden birisi veya ikisi birden boşanma davası açabilir.

Boşanma Davası Dondurulabilir Mi?

Boşanma davası sırasında eşler barışabilir ve boşanmaktan vazgeçebilir. Bu durumda boşanma davası iptal edilir. Ancak çiftler anlaşamayıp tekrar boşanmak talebinde bulunurlarsa, önceki davada verdikleri dilekçe ve sebep olarak sundukları belgeler geçerli olmayacaktır. Yeniden boşanma davası açılmalıdır.

Boşanma Davasında Nafaka Neye Göre Belirlenir?

Boşanma durumunda eğer çiftlerden birisi maddi zorluğa ve yoksulluğa düşecek olursa ve bu kişi diğerinden daha az kusurlu ise nafaka talep edebilir. Bunun yanında eğer çiftlerin müşterek çocukları varsa çocuğun velayetini alan taraf, diğerinden çocuğun bakım, sağlık ve eğitim masrafları için de nafaka talebinde bulunabilir.

Boşanma Davası İçin Nereye Başvurulur?

Boşanma davası için Aile Mahkemesi’ ne başvurulur. Boşanmak isteyen çiftler beraber yaşadıkları şehirdeki mahkemeye başvurmalıdır. Eğer yaşadıkları şehirde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne de başvuru yapabilirler.

Boşanma Davası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Boşanmak isteyen çiftlerin boşanma davası için belli birtakım evrakları alabilmesi gerekir. Bunlar; boşanmak için dava dilekçesi, taraflarının her ikisinin de nüfus cüzdanları, avukat vekaletnamesi, anlaşma protokolü ve dava dilekçesini destekleyen kanıt ve belgelerdir.

Boşanma Davası İçin Ücretsiz Avukat Talebi?

Boşanmak isteyen ancak maddi durumu yetmeyen vatandaşların Türkiye Barolar Birliği’nden ücretsiz avukat talebinde bulunmaya hakları vardır. Kişilerin hak ve özgürlüklerini koruyan bu hizmet ‘Adli Yardım’ olarak adlandırılır. Ancak bunun için de birtakım evraklar gereklidir. Bunlar, maddi durumun yetersiz olduğunu belli eden belge, kişinin aylık kazancı, şahsına ait mal varlığı, nüfus cüzdanı ve dava dilekçesidir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanmak isteyen çiftler eğer anlaşmalı olarak boşanırlarsa, dava 1 ay ile 4 ay arasında karara bağlanır. Ancak çiftlerden birisi boşanmaya karşıysa ve çekişmeli boşanma davasıysa bu dava 8 ay veya 12 ay kadar uzun sürebilir.

Boşanma Davası Devam Ederken Evlenilir Mi?

Evli çiftlerin en büyük sorumluluğu birbirlerine olan sadakatidir. Boşanmaya karar verseler ve dava açsalar bile boşanma kesin olarak gerçekleşmeden başkalarıyla görüşemezler ve evlenmezler. Çünkü boşanma davası sürerken başka birisiyle görüşmek de aldatma sayılır ve kişi mahkemede kusurlu kabul edilir.

Boşanma Davası Bittikten Sonra Kişi Ne Zaman Evlenebilir?

Boşanma davası bittikten sonra erkek başkasıyla istediği zaman evlenebilir. Ancak boşanma davası bittikten sonra kadının başka biriyle evlenebilmesi için 300 günlük bekleme süresi vardır. Bu süre nesep konusunda karışıklıklar yaşanmaması içindir ve iddet müddeti olarak adlandırılır.

Boşanma Davası Tek Celsede Nasıl Biter?

Boşanmak isteyen çiftler eğer önceden mal paylaşımı, çocuğun velayeti, nafaka gibi konularda uzlaşırsa ve anlaşmalı olarak boşanırlarsa, dava tek celsede biter. Ancak çiftler arasında uzlaşmaya varılamaz ve çekişmeli boşanma davası açılırsa bir müddet sürebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir